Заловиха 5 тона домати с пестициди, къде е родното производство?

МЗ започва борба за повече българска продукция
8 апр 2020 13:04, Павел Гълъбов
33
Заловиха 5 тона домати с пестициди, къде е родното производство?
Снимка: БГНЕС

Агенцията по храните задържа пратка с 5 тона домати от трета страна, които са с норми над допустимите за пестициди. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по БНТ.

Още по темата

„Агенцията по храните в момента е в режим на 100% активност за проверка на всяка пратка. Българското производство тръгва в момента с големи оранжерии. Следим и за покачване на цените преди празниците. Трябва да има възможност хората да си изберат храната, изработена и от българските производители.:, смята министърът.

Министерството на земеделието и храните предлага във всеки от обектите на търговските вериги с представителства в цялата страна да имат достъп местните производители.

Тя даде пример със Сливен, където има оранжерия на 5 км. от града, а в търговската мрежа в града няма тяхна продукция. „Ние нямаме никакви предложения за регулация на тези търговски вериги. Настояваме за пряк достъп на местните производители“, каза Танева.

По думите ѝ всички местни и фермерски пазари трябва да работят, при строго спазване на противоепидемиологичните мерки.

Осигурили сме възможност за нисколихвено кредитиране в сектор Плодове и зеленчуци, каза Танева и допълни, че местните и малки търговски вериги са откликнали на призива за осигуряване на достъп, като е предложено подпомагане за предлагането на български домати и краставици, допълни Танева.


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
към к.26 преди 1 месец
Като партида вносни домати не отговаря по съдържание на остатъчни пестициди (най-често фунгициди) тя се връща на производителя - така е и по изискванията при сключване на договор за внос. За това не е необходима публикация в печата, това си е стандартна търговска мярка. Производителите от БГ на свежи зеленчуци, месо, мляко като станат конкурентноспособни по цена на вносните стоки ще ги купуваме, като вдигнат цената по различни причини ще купуваме вносни.Тези неща със заповеди не се уреждат.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изключително неадекватно ще да е правителството след като чуждестранния зарзават е по - евтин от Българския. Никаква милост към майка България, а синовете и дъщерите й?
26
0
 
8
 
! Отговори
егаси заглавието преди 1 месец
...Заловиха 5 тона домати с пестициди...


Звучи ми като: Заловиха 5 наркотрафиканти с кокаин.
Доматите арестувани ли са?
А пестицидите сигурно са прибрани на съхранение в склада на МВР
25
1
 
2
 
! Отговори
Аз 311 преди 1 месец
ако са родно производство не растат с молитви а с вносни торове вкарани през капковото в стабилни количества
24
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 1 месец
И коя е страната от третия свят, произвела тези домати?
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В другите европейски страни са преговаряли преди присъединяването си към ЕС. За това Гръцките земеделци получават субсидии и внасяме от техните по- евтини домати. Госпожа Кунчева препускаше през преговорните глави и ги затваряше с главоломна скорост
22
2
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
До Анонимен19 А защо тогава плюскаш вносни домати ,краставици ,зеленчуци и ,,прясно ,,месо на месеци и години ,от Испания ,Германия и целият свят ?Щото,, произвеждаме много повече 89 година насам ,,ли .....Произвеждаме ....ама друг път ..
21
1
 
11
 
! Отговори
А, бе преди 1 месец
Разгеле..,след като унищожиха родното производство,сега решиха да го възраждат
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До КВА БЕЗРАБОТИЦА... НЕДЕЙ ДА ЛЪЖЕШ ЗА ЕВРОПА ! ИМАШ ЛИ СИ ПРЕДСТАВА ,ЧЕ НЕ МОЖЕ ТОКУ -ТАКА ДА ОТГЛЕЖДАШ ПРОДУКЦИЯ ,БИЛО ДОМАТИ ,ЗЕЛЕНЧУЦИ ЗНАЕШ ЛИ ЧЕ ДА ОТГЛЕДАШ 20 КОРЕНА ДОМАТИ ,КРАСТАВИЦИ ,КАКВИ РАЗРЕШЕНИЯ ТРЯБВА ДА ИМАШ ,КАК ПОДЛЕЖИШ НА ПРОВЕРКА ПО ВСЯКО ВРЕМЕ НА ДЕНОНОЩИЕТО И КАКВА ГЛОБА ЩЕ ПЛАГИШ ,АКО НЕ СИ РЕГИСТРИРАН И НЯМАШ ИМАШ РАЗРЕШЕНИЕ .НЕ СИ ИЗМИСЛЯЙ !
19
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 18

Само дето сега се засяват и произвежда повече отколкото от 89 та насам. Иначе, да, "всичко е унищожено" .... ама друг път.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Какво се дърляте тук ? Те,СЪРП/ГЕРБ унищожиха преди няколко години останките от зеленчуко -пройзводството ,миналата година довършиха и свинете ,забраниха на хората да си гледат за лично производство месо ,,всичко е ограничено с ,,павила ,,ви еси хабите времето да пишете Нали утре ще измислят някаква чума по доматите ,както измислиха по испанските краставици ,нос в Германия . ВСИЧКО ТОВА Е САМО ,ПАРА В СФИРКАТА ! СЯКАШ НЕ ГИ ЗНАЕТЕ ,КАКВИ ИЗМАМНИЦИ СА ?
17
1
 
12
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Турски пластмаси!
16
0
 
2
 
! Отговори
ВССДДФ преди 1 месец
Ама бързо бягат тези домати ...
15
1
 
8
 
! Отговори
КВА БЕЗРАБОТИЦА... преди 1 месец
ИМАШ ДВОР - - НАПРАВИ СИ ПАРНИК И СИ ГЛЕДАЙ ЖИВОТА!!
ТАКА Е У ГЪРЦИЯ. И ЦЕЛА ЕВРОПА!
ЗЕЛЕНЧУКА ВЕЧЕ Е СКЪП И ТЪРСЕН!
ЕТО ТИ---ПАРИ НА ВРЕМЕ!!!!
14
1
 
4
 
! Отговори
Greenpeas преди 1 месец
Jan 24, 2020 - Между 56 и 139 пестициди са били открити в турски домати, чушки и краставици, анализирани от Грийнпийс.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предимно Българско трябва да консумираме. Най малко заради свежест и качество. Но контролните органи трябва да следят за това.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Берете домати в българия - 20 лева надница. Берете в Англия - 150 лева надница. Изберете българското!
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щях да се отровя от турски домати и чушки и повече не купувам. Явно в БГ няма контролни органи. Трябва да се пазим сами.
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Турски домати...

И тук има дотации както и "там" (идват от едно и също място, всъщност) и тия оранжерии не са построени днес, тъй че, да, българско производство има ... напук на зложелателите, които само се тръшкат че "няма" защото те нямат и искат и другите да "нямат".
9
0
 
6
 
! Отговори
Коя страна преди 1 месец
До Засаждат

Ако доматите се на клонка - Испания или Португалия, ако са без клонка - Турция. Най-вероятно е да са от Испания, заради еднаквата червенина на доматите.