Кабинетът реши: Търговските обекти длъжни да продават регионална стока

Млечните продукти трябва да са с изцяло българско сурово мляко
Обновена: 13 апр 2020 15:03 | 13 апр 2020 15:02,
244
Кабинетът реши: Търговските обекти длъжни да продават регионална стока
Снимка: Правителствена пресслужба

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание, съобщават от правителствения пресцентър.

Още по темата
Правителството прие постановление, с което се въвежда задължение на търговските обекти, представляващи вериги от магазини, да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите им. Местата за продажба следва да са с площ – достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство. На тези места следва да се предлагат мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци, произведени от регионални производители. Въведено е изискване млечните продукти да бъдат произведени изцяло от българско сурово мляко. Приетите изменения не изискват промяна на досегашния ред на доставки в обектите, единствената цел е да бъде дадена възможност за предлагане на местна (регионална) продукция.

Регионални производители са производители или групи/организации на производители с място на осъществяване на дейността на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект или на територията на съседна, граничеща с нея административна област. За административни области София-град и София-област за съседни се считат областите, граничещи със София – област, както и област Пловдив. Производителите трябва да са регистрирани по Закона за подпомагане на земеделските производители или да притежават обект, регистриран съгласно Закона за храните.

Приетото Постановление има за цел да подкрепи малките и местни български производители
и да запази поминъка им. Местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната, тя е част от местния бит и култура. Потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство, а техен е изборът какво ще предпочетат.

Приетата мярка се отнася за търговските обекти, представляващи вериги от магазини за самообслужване, за продажба на дребно на храни и нехранителни стоки, които имат обекти в повече от три административни области на територията на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още не се сещате за причината сега да станат факт тези мерки и си приказвате наизуст стари мантри.Тези мерки ще са факт не само в България, и Бойко е наясно. Някой си мислят, че са по запознати от него, в мерките които предприемат другите държави. За това което предстои, гледайте темите върху които работи нашето правителство. Скоро и от чужбина ще завали информация за подобни действия.
20
2
 
22
 
! Отговори
Продуктите преди 4 години
са ето това"риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове" и за тях половината площ?В един супермаркет има ~ 15000 артикула, за тях останалото?Обикновено жалко лицемерие - потреблението не е спаднало, та да подпомагаме някого.Който предлага добра стока и на добра цена, тя и се купува.Да не забравяме, че същите, които се жалват НЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ.И се осигуряват на 400-500лв.А иначе винаги искат....
19
0
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Българите толкова пият, че мноого *** могат да минат на течни калории с градус.Само отвреме навреме половин препечена филийка, за перисталтиката на червата.
18
5
 
12
 
! Отговори
Bond преди 4 години
Когато се направи нещо смислено - не мога да си кривя душата и поздравявам "Тиква и сие" за това решение. Само се питам защо трябваше да затворим държавата, за да се стигне до това решение.Аааа...ама утре като сложат в магазина цена на БГ пластмасови домати 4 лв., а на гръцки такива 2 лв. няма да го играя на патриотизъм
17
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От посткомунистите наречени кабинет друго не съм очаквал. Пълен провал по всички направления.
16
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чуждестранните търговски вериги унищожават конкуренцията и изкуствено налагат високи цени
15
2
 
25
 
! Отговори
Петко преди 4 години
А палмовото масло,тази отрова пак ли родно производство ще бъде.
14
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво пак мрънкате бе ! Никои не ви кара да купувате стоката им.Нарича се конкурентноспособност ! Тази величина е полезна в дтопанската икономика,за да няма монопол и съответно цените да не зависят от един производител ! Който издържи ! Обществото е печалившо в случая ! Колкото повече конкуренция,толкова по-ниски цени.Но пак се намериха мрънкачи,философи,недоволни...Това да видиш....Вървял си по улицата,намерил 20лв,и казал малко са - ето,това сме българите !
13
10
 
7
 
! Отговори
V преди 4 години
Е нали тоя затова въвете винетките за да плащат турските тирове по малко за да ходят чак до Европа евтино за наша сметка. Те винетките на герб убиват българското .Ако се махне мафията герб от власт много работи ще се оправят. Няма смисъл ф16 да ни управлява дистанционно ;) Дали една сделка е корупционна се вижда от две неща. Нереално висока цена и ниско качество . При ф16 са налице и двете. Освен това освен антибългарски проекта е и антиевропейски. В международния съд няма да може да се измъкне.
12
2
 
10
 
! Отговори
Лидл преди 4 години
А цените от държавата ли се определят? Аз, бг болюци не ям.
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До какво води това, че не си задължен да се бориш за място под слънцето, ами ти го осигуряват?В общия случай - до по-ниско качество. Отделно, че смях ме напушва, като чета изискванията и всички знаем какъв е контрола.Ама популизъм да има, в тия трудни времена :)
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
дик-та-ту-ра
9
2
 
23
 
! Отговори
Козяк преди 4 години
Не е тайна (от Интернет) че до сега България внасяше повече сухо мляко от Румъния, Унгария, Сърбия, Чехия взети заедно. Защо? Сигурно защото не е имало достатъчно достатъчно мляко надоено в България, което да задоволява нуждите на населението. А отсега изведнаж ще дойде достатъчно "Българско сурово мляко"???!!! Аз познавам една млекопреработвателна фирма, която произвеэда много млечни продукти, но много рядко ще се види да влиза цистерна с истинско млеко! Но щом така се реши, някак?
8
0
 
23
 
! Отговори
Kiro преди 4 години
Интересно как ще се произвеждат млечните ни продукти, дали палмовото масло за тях трябва да е българско или може и да не е?Нали знаете, защо се сурват хората да купуват тукашната стока? Щото износът секна и ако продължаваме с вноса на стоки за консумация борда може да си отиде скоропостижно, като изкараме конвертируемата валута да внасяме манджа ...
7
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунизъм майна. Скоро стоките ще изчезнат като тоалетната хартия. Ще избодат очи, вместо да изпишат вежди, тия умници.
6
21
 
13
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
Брех, чета и не вярвам на очите си. Браво! Най-накрая нещо смислено от тоя кабинет. Жалко, че им отне 30-ина години да направят нещо по въпроса. Ако направят и някоя инвестиция в селското стопанство, цена няма да имат. На местните производиели- честито.
5
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и как ще ми гарантират качеството на стоката на бай балгар чорбаджи милионерски великия рушветшия все едно да ме карат да пия на цар киро отровите щото бил български производител
4
6
 
32
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
Ами регионалните производители да си направят супермаркети.Кой им пречи, най-вече ъкълът.Утре ще дойдат и ще кажат, половината от спалнята, заедно с жената са за мен.Който е добър производител, никой не го е спрял, София е пълна с магазини намандри и месопроизводители, лицензирани разбира се.А сего ще купуваме судзжук и сиренци от дядо Стою, дето ги правив плевнята....От самоделковци стока не купувам, още ми се живее!!
3
7
 
37
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
Пълен популизъм и абсолютно неприложимо.
2
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво!Време беше да се наложат регулации на чуждите вериги