Кабинетът реши: Търговските обекти длъжни да продават регионална стока

Млечните продукти трябва да са с изцяло българско сурово мляко
Обновена: 13 апр 2020 15:03 | 13 апр 2020 15:02,
244
Кабинетът реши: Търговските обекти длъжни да продават регионална стока
Снимка: Правителствена пресслужба

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание, съобщават от правителствения пресцентър.

Още по темата
Правителството прие постановление, с което се въвежда задължение на търговските обекти, представляващи вериги от магазини, да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите им. Местата за продажба следва да са с площ – достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство. На тези места следва да се предлагат мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци, произведени от регионални производители. Въведено е изискване млечните продукти да бъдат произведени изцяло от българско сурово мляко. Приетите изменения не изискват промяна на досегашния ред на доставки в обектите, единствената цел е да бъде дадена възможност за предлагане на местна (регионална) продукция.

Регионални производители са производители или групи/организации на производители с място на осъществяване на дейността на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект или на територията на съседна, граничеща с нея административна област. За административни области София-град и София-област за съседни се считат областите, граничещи със София – област, както и област Пловдив. Производителите трябва да са регистрирани по Закона за подпомагане на земеделските производители или да притежават обект, регистриран съгласно Закона за храните.

Приетото Постановление има за цел да подкрепи малките и местни български производители
и да запази поминъка им. Местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната, тя е част от местния бит и култура. Потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство, а техен е изборът какво ще предпочетат.

Приетата мярка се отнася за търговските обекти, представляващи вериги от магазини за самообслужване, за продажба на дребно на храни и нехранителни стоки, които имат обекти в повече от три административни области на територията на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 4 години
Въведено е изискване млечните продукти да бъдат произведени изцяло от българско сурово мляко.И тъй като българско мляко няма, няма да има сирене и кашкавал.Малкото,което излезе по магазините ще е с цена над 30 лв.Дано скоро отворят гранците, за да си купуваме сирене от Турция и Гърция.И без друго е несранимо по-хубаво от родните ментета.Лобизъм на квадрат за гербаджийските монополисти.
200
0
 
0
 
! Отговори
ИЗБОР преди 4 години
Който не му харесват големите вериги, да не пазарува от там..... има си пазари и магазинчета .... свободен избор.Ако сте съгласни, изпълнете една крилата фраза : За бога братя не купувайте !!!
199
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещастници ! В Кауфланд 500 човека в магазина направили им само забележка , а пазарите ги затвориха .
198
3
 
1
 
! Отговори
факт преди 4 години
Чужда стока има не само в хипермаркетите, а и в кварталните магазини. А там хигиената е нулева.
197
1
 
0
 
! Отговори
фен преди 4 години
До РеалистПише се СССР.Много нетрамотни ,,капиталисти,, във форумите.
196
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наесен ще се храните с лозунгите и демагогиите на сливенската прос тачка с жълтото костюмче. Най-много веригите да ударят катинара на част от магазините и тогава ще ми ядете уйа. Ниски цени и качество се постигат с голям мащаб, а вие го нямате. Държавната верига "Плод зеленчук" имаше най-гнус ните, нехигиенични и редовно празни магазини, които даже не искам да си спомням.
195
2
 
18
 
! Отговори
seira преди 4 години
УПРАВРЕНИЕТО НА ГЕРБ - ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ!!!НАРОДЕ!!!!!
194
1
 
14
 
! Отговори
Кво речи!? преди 4 години
стига с тая мантра за качественото българско, преди години работих в ХВП и бях свидетел, как един продукт влошаваше качеството си с всеки изминал месец. И сега има фирмени магазини за млечни продукти и не съм забелязал да са с някакво невиждано качество спрямо продаваните с марка на големи вериги супермеркети.
193
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Приетото Постановление има за цел да подкрепи малките и местни български производители и да запази поминъка им"ХАХАХАХАХАХАХАААААААААААААААААААААА...........................
192
1
 
17
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Защо си мислите че българската продукция е нещо по-различна от гръцката или турската ?И в България големите производители третират земеделската стока с всевъзможни ***.
191
6
 
7
 
! Отговори
ХМ! преди 4 години
МНОГО СТЕ ЗАКЪСНЕЛИ ДО СЕГА КУПУВАХМЕ *** ОТ ЕВРОПА ЕДИН ТИРАДЖИЯ РАЗКАЗВА КАК ОТ БЪЛГАРИЯ И ОЩЕ ТАКИВА КАТО НАС СА ГИ ОТДЕЛЯЛИ ТИ ОТ ТУКА ТИ ОТ ТУКА ЩЕ ТОВАРИШ СТОКА
190
3
 
21
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 4 години
До СандоКакво браво? Това всъщност е поредната демагогия на управляващите. Принципно няма как да задължат някой да продава или да купува определена стока за сметка на друга, така че просто резултатът ще бъде да направят едни големи празни рафтове.
189
7
 
1
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
браво!
188
4
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
До 123 Това са закони на ЕССР ,каква ти съветизация Пак търсиш ,скелети в гардероба .При ,,съветската ,,бюрокрация ,в дворовете гледаха прасета ,телета за угояване и ги продаваха на държавата . Сиреч ,печелеха пари и снабдяваха семеиствата и децата си с месо ,зеленчуци ,собствено производство ..
187
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До LanВ Румъния е 51% стока ,родно производство . И хич не вярвам ,че Партията ,която досъсипа производството на плодове и зеленчуци,която няколко пъти с,,чума ,,ликвидира овце и *** и наложи драконовски мерки за личните стопанства ,която преди няколко месеца ,целенасочено изби стотици хиляди прасета и лиши дворовете от прясно месо ,ще възстановява това ,което умишлено съсипва . Поредният цирк .
186
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Пижо Затова си Пижо а не Ижо Мижо - щото толкова ти е акълът.
185
4
 
17
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Аз оивам да се презапасявам, за вас - не знам. Но ни чака голям глад с тази простотия. Затвориха борсите, ерго - магазините няма да има откъде да снабдяват. Производители - няма. Сега дори не се сее, че е карнтина. Българите садят зеленчуците в Испания, Англия и Кипър. Какво точно българско ще зареждат? Свинското, което изклаха? Кози и овче, които изклаха? Кокошките, които забраниха хората да гледат по дворовете?
184
6
 
9
 
! Отговори
123 преди 4 години
Още съветска бюрокрация, благодаря ти Бойко!
183
3
 
16
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
Т.е. безспорно е важно да се стимулира българслият производител, но е още по-важно храна, която не се произвежда по индустриален начин да достигне до човека в града! Тази храна липсва на съвременния човек и то не само в България! Днешният човек се храни с ***! Вирусът ще отмине, но е хубаво той да е повод управляващите да помислят как да направят така, че да направят достъпна за потребителя продукцията от малки стопанства, а и да се създадат такива! Лека ви вечер!
182
3
 
7
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До Mister CroЗа всички селскостопански стоки е така в СФ! Подмени се вкусът на потребителя! В БГ във веригите има само 1но качество, а не 3ри! И качеството в търг. вериги е най-ниско ,най евтиното и най лошото и няма избор дори за сравнение!!