БСП иска оставката на Захариева заради "хватката на СССР"

Социалистите настояват да оттегли подписа са от декларацията
137
БСП иска оставката на Захариева заради "хватката на СССР"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

БСП поиска оставката на министъра на външните работи Екатерина Захариева. Причината - присъединяването на България към разпространената днес декларация на министрите на външните работи на Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и САЩ по повод на 75 години от края на Втората световна война.

Още по темата

"Подобни декларации в деня, в който капитулира Нацистка Германия, омаловажават милионите жертви, които сложиха край на най-човеконенавистния режим в историята на света", посочват социалистите.

"Подчертаваме, че следвоенното институционално и политическо устройство на Европа и света е резултат от постигнатите и подписани споразумения от Антихитлеристката коалиция (СССР, САЩ и Великобритания) в Ялта и Потсдам през 1945 г. Те бяха реализирани в резултат на победата над фашизма във Втората световна война, в резултат на жертвата и саможертвата на милиони европейски граждани и антифашисти, сред които хиляди български антифашисти и войници", заявяват от БСП.

Според тях интерпретации и констатации, без съдържателни аргументи, не допринасят за установяването на историческата истина както за събитията, довели до Втората световна война, така и за нейния ход и резултат.

"Неоспорим факт е, че Денят на победата - 9 май 1945 г., затвори най-кървавата страница в историята на човечеството и даде шанс за траен мир и за създаването на обединена Европа, от която България днес е част. Без Деня на победата, нямаше да бъде възможен Денят на Европа", посочват социалистите и поздравяват българските граждани с двата празника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
6
 
17
 
! Отговори
Нали .. преди 3 години
... в другата тема някой каза, че Русия "въобще няма да обърне внимание" на тая декларация.Не минаха и няколко часа и БСП запали веднага.Другаре, нали Раша нямаше интерес към България, защо задейства пионките си като няма интерес?ХАХАХАХАХАХА
73
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да подава оставка?? Що? Един път свърши нещо свястно.
72
2
 
3
 
! Отговори
Пиночет преди 3 години
Че,Гледай си марихуаната и комунистическата революция в Латинска Америка. Преброй и убитите лично от мен по стадионите на Сантяго де Чили.
71
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другарите могат ли да ни обяснят защо след като се бихме срещу Гермния и дадохме 40 000 убити във войната после ни наредиха унизително на скамейката на победените и ни взеха пари и територии?
70
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво можеш да очакваш от БСП.ГЕРБ са зле- мафиоти, ченгета и мутри, БСП - съветофили и комунисти, живеещи още в 19век.А, народа продължава да си ги избирааа.Ха, сега, кажете, ко йни е виновен на нас?Руснаците, американците, марсианците?
69
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Захариева - едно голяма БРАВО!А на БСПто - е, пак и за кой ли път не са в час.Ами нищо не им остава освен да изчезнат от политическата сценаАйде, чао - и не се връщайте никога повече!
68
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хитлер е СОЦИАЛИСТ факт
67
2
 
10
 
! Отговори
ХА ХA XA преди 3 години
Разликата между Фaшизма и Кoмунизмa е само в свастиките им. Иначе са двете страни на една монета: диктатура, култ към личноста, политически репресии: лагери, затвори и убийства.Ж. Желев го бе написал в книга, за което бе награден тпй и семейството му от ЦК на БКП и ДС с 20 години изгнание...
66
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никъде в Европа освен Италия не е имало фашизъм,СССР и Германия се сдърпали кой да владее по-голяма част от Европа.Накрая го отнесохме ние в източната половина /без Гърция/на Европа.На запад наистина ги освободиха а нас ни окупираха съветските войски,какъв фашизъм в България!БЪЛГАРСКИТЕ КОМУНИСТИ ДА БЪДАТ ИЗГОНЕНИ ОТ ЕВРОПАРЛАМЕНТА.Щом не им харесва ИСТИНАТА ЗАЩОТО СА КРЕМЪЛСКИ ПОД/ЛОГИ ДА ЗАМИНАВАТ В пРОСИЯ!ФАШИСТИ КОМУНЯРСКИ ТАКИВА.Борисов да престане да се сваля на Путин и да ни унижава!
65
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В една война няма добри и лоши... Всички са лоши! И същевременно обикновените войничета които насила са вкарани в редиците на армията с нищо не са виновни. Ще дойде някой ***, ще направи дразги, ще има война и ще очакват аз да си дам живота заради техните изкривени "идеали" ли? Няма да стане!
64
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ми трябва да ме освобождава една руска ***, която осмърдя къщата ни на село щото не знаеше, че трябва да се изкъпе.Която окраде кокошките на баба ми.Немците преди това си плащаха храната, която им давахме.Пълни ***.
63
3
 
7
 
! Отговори
Чегевара преди 3 години
Истината е важно да се знае!По-добре късно от колкото никога.В името на милионите загинали по лагери като Атхипелаг Гулаг и Белене. Застреляни на Берлинската стена и границите, опитващи се да избягат от "земния рай" на комунистите...
62
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато Германия систематично избива хора, това е "най-човеконенавистният" режим в историята. Открито заклеймен от всички и Германия открито се разкайва за него.Когато СССР избива и изнасилва няколко пъти повече хора се правим на ударени защото видите ли, не е било толкова систематично и целенасочено като при немците. Паметниците на изнасилвачете, крадци, убийци и пияндета продължават да си седят, а символите на СССР не са приравнени към свастиката.
61
3
 
4
 
! Отговори
Ветеран преди 3 години
На 96 години съм Бях в частите дето чистиха драже михайловци и *** преди а след 9 се сражавах и срещу немците и рускитеСС совци от 1 конна дивизия на власов ...Ще ти кажа какво мислеха Американците Малко мислеха за съжеление осетиха се после ...а тия дето мислеха Смятаха че москва и съвецкия *** трябва да умре лолкото по скоро толкова по добре
60
10
 
10
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Руснаците не са освободили лагери А просто ги завариха пълни а надзирателите избягали.А между другото повечето от тези лагери бяха освободени он Англо Американски войници.Чети има Википедия информирай се.
59
6
 
9
 
! Отговори
Z преди 3 години
До YНикой не отрича стореното добро във ВСВ - поклон пред загиналите! Но въпросът, който тук се разисква е, че СССР след това злоупотреби с освободените от фашизма страни като на свой ред ги пороби в човеко-ненавистен строй.
58
9
 
4
 
! Отговори
У преди 3 години
Такава декларация може да се подпише само от преживелите войната. За останалите нямат никакво право да дават мнение и да пренаписват историята
57
8
 
14
 
! Отговори
знам преди 3 години
че България беше във хватката на БКП- БСП 45 +20 години. Държавата още не може да се оправи от сластта на овчари и русофили.
56
2
 
6
 
! Отговори
ДО 47 преди 3 години
Предпочиташ ?!?! И първи ще духнеш още на третия месец/ако ти позволят/като ти свият сърмите другарите! Те такава слободия ,каквато е днес не разрешават.А може Белене Ловеч,Скравена пак да отворят,а там многознайковци със свое мнение като теб са първите клиент Или Московска 5- ,гримьорната в мазето" А как ,,гримира гримьорчето ",олелееее!!!,иНе дърпай дявола за опашката пубере!!!
55
14
 
6
 
! Отговори
Y преди 3 години
Тук БСП са много прави. Питайте USA ветерани какво мислят за това. Жалко не се учим от преживелите войната. Забравихме невероятното щастие в лицата на Полша Латвия когато руснаците освободиха лагерите . Срам за съвременните бюрократи .