Северна Македония в ЕС, но не за сметка на нашия език

Румен Радев се срещна с председателя и зам.-председателя на БАН
53
Северна Македония в ЕС, но не за сметка на нашия език
Снимка: Президентство

Подкрепата за европейската интеграция на Република Северна Македония не може да е за сметка на българската история и език, заяви президентът Румен Радев, който проведе среща на "Дондуков" 2 с председателя на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски и заместник-председателя на БАН чл.-кор. проф. Васил Николов във връзка с издадената книга "За официалния език на Република Северна Македония".

Държавният глава оцени високо приноса на научната общност у нас в защита на българския език и историческата истина, съобщават от прессекретариата на президента.

Още по темата
Представителите на БАН посочиха, че научните норми категорично определят официалния език в Република Северна Македония като писмена регионална норма на българския език.

В  противоречие с фактите са твърденията за "вековен континуитет на македонския език", тъй като политическият декрет приет през август 1944 г. в манастира "Прохор Пчински", както и мотивите  за създаването му, са публично известни. Недопустими са и опитите за присвояване и фалшифициране на средновековни български паметници или на трудовете на български възрожденци като братя Миладинови, Кузман Шапкарев, Григор Пърличев и др., които са писали на български език и са се самоопределяли като българи, обединиха се участниците в срещата при президента.

Предвид езиковата близост между гражданите на България и Република Северна Македония, учените призоваха двустранният културен и медиен обмен да не бъде обект на вътрешноезиков превод, а трудовете на българските възрожденци, писатели и духовници от Македония да се издават без манипулации и в оригинал в Република Северна Македония.

Издадената от БАН книга "За официалния език на Република Северна Македония" е резултат от работата на авторски колектив от дванадесет езиковеди и историци, както и на консултанти от Българската академия на науките, Софийския университет "Св. Климент Охридски", Югозападния университет "Неофит Рилски" и Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий".

"Книгата разглежда използвания език в югозападната ни съседка в чисто научен, а не в политически план и не засяга въпроса за националното самоопределение на гражданите на Република Северна Македония, тъй като това е дълбоко личен акт за всеки човек", подчерта проф. Васил Николов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
0
 
! Отговори
Кюсе преди 3 години
До АнонименГърците признаха Македония в името на страна и се орезилиха. А за езика поглъщат врели картофи. Трампчо им каза на увце да не какат иначе ще им даде още дна олимияда та след нея ще нема ни какво да ядат.
45
2
 
0
 
! Отговори
Джумая преди 3 години
До ДодоАми ето аз съм от Пиринско и имам македонски паспорт и сега какво? в къщи говорим чисто български, ама искам да съм Македонец, като по някой австриянет като иска да е германец. Но веднага да ти кажа че ако ние от Пиринско отидем в Охрид или Тетово НЕ МОЖЕМ да се разберем с тия хора там, северни ли югозападни ли. Ходи па виж!
44
2
 
0
 
! Отговори
Е така е ама... преди 3 години
До Симеон ВеликиЕ така е ама ВИНАГИ е имала немци за цареве. А бъгарина и до днес НИКОЙ нищо не го пита!
43
1
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 3 години
До патриот: Какъв патриот си ти? Според теб за да не се скараме с македонците (от което щели да спечелят Сърбия и Русия) да признаем македонски език, да признаем Гоце Делчев за македонец и т.н. Това ли ти е патриотизмът?
42
1
 
0
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
До Стига с таяЕ ходил ли си в тая да видиш как се говори там и дали ще разбереш всичко?! Или като Каракачанов ходил си само на един ден на скара и видя че сърбите са им казали как да говорят и те така са започнали да приказват само за инаят на българите. Яааа
41
1
 
0
 
! Отговори
Смях преди 3 години
Голям смях! Ревалски е македонец, питайте го не е ли така.
40
2
 
1
 
! Отговори
СЕРЕГЕЙ преди 3 години
До До 231 3000,а оцвъкана с руски имена и затрупана с руски чучела. Административният център едва вчера свряха в кьошето един единствен български владетел и то кьорав,за да не вижда под копитата на коня на САШО ТАРАШО в нЕродното събрание,как макаров траха двеста и четиредесетте руски труженички...
39
3
 
1
 
! Отговори
Секеджам преди 3 години
Много са нагли тез българи на кОга ли са са метнали
38
4
 
1
 
! Отговори
СЕРЕГЕЙ преди 3 години
ЧУХТЕ ЛИ КАКВО КАЗА РЕЗИДЕНТА. ДРУГАРИ,АЗ ПРЕДЛАГАМ И ТО ТАКА ЩЕ СТАНЕ,ДА ГЛАСУВАМЕ.
37
2
 
5
 
! Отговори
Президента знае ли ч преди 3 години
БКП има безспорна и доказана историческа вина за националното предателство, извършено от нейните ръководители и функционери срещу българския народ, чрез т.нар. македонизацияна Пиринския край.Не ми е известно в световната история да има друг подобен пример, когато една партия взема решение да отроди, да отдели, да отхвърли част от собствената си нацияи да предаде доброволно изконна своя територия на чужда и враждебна държава.Не ми е известно в световната история една партия да "взема на въоръжение"чужда, вража антинационална теза и да използва срещу собствения си народ.
36
2
 
4
 
! Отговори
патриот преди 3 години
Президента пак играе казачок по свирката на Москва. Русия и Сърбия правят всичко възможно да ни скарат с братята македонци (а БКП измислиха македонската нация и език -Радев забрави ли този факт!!) за да не влезнат в НАТО и ЕС!!
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Цветозар ИвчевЗащо царя ни да не празнува с Европа 9 май? Не руснаците са убили царя ни,нито немците,цар Борис и правителството сами си направиха грешка,като докрай бяха вярни на Германия и понеже Германия обяви война на Англия,САЩ и те обявиха символична война,за да са с немците и няколко месеца след това царя бе отровен и бомбандирали България.Брат му принц Кирил Преславски също е убит,да не мислиш,че българите са искали да го убиват или руснаците?Ами - не. Просто е бил неудобен свидете
34
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам какво не му харесват на президента ни,аз го харесвам,стои на доста по-високо положение и ниво от Плевнята,приказките му,също са по-добри от на Плевньо и се представя по-добре!
33
3
 
3
 
! Отговори
Цветозар Ивчев преди 3 години
А пита ли някой бай Трамп за това? - Гърците питаха и послушаха. Сега няма я Москва. Ама Уашингтон пък ако каже обратното кво ша правим? Те па празнуват 9ти май заедно с Европа. На царя някак не му е той ден много мил. А и Трампе ще зри как ще се радваме на победниците във последната война. България си имаше цар германец хем италиянин през същата.
32
2
 
4
 
! Отговори
Сега пък преди 3 години
Бyгари било забранена дума, ти да видиш. Писмената норма в Долната земя се оформя въз основа на югозападния български диалект и постепенно българският език се налага като книжовна норма, на която са писали всички възрожденски интелектуалци от Долната земя. Достатъчно е да прелистим "Български народни песни" на братя Миладинови.
31
2
 
5
 
! Отговори
Стига с тая преди 3 години
Северна Македония. До средата на 19 век земята между Пири и Охрид до Солун се е наричала Долна Мизия, Долна България или просто Долната земя. Когато юнакът е ходил в долната земя да спасява момата от ламята, той просто е яздел до Долна България. Някъде от 70-те години на 19-ти век незнайно как славянските езиковеди започват да говорят за Македония. Но и тогава жителите на Долната земя са се определяли като бyгари, за разлика от мизийските и тракийските българи, и са говорили на майчин бугарски.
30
7
 
8
 
! Отговори
Киро Х преди 3 години
До ИзбирателKакъв "интелект" демонстрира Мун Чо бре, каyн? Това, че не може дори да чете без да прави пауза между подлог и сказуемо ли е "интелект"? Ако е така, то да, наистина Мун Чо е голям интелектуалец.
29
14
 
10
 
! Отговори
Избирател преди 3 години
Както винаги президентът демонстрира познания, интелект, стил и визия. Най-стойностния президент, който сме имали. В контрапункт на Боко, семпъл, диалектен, със свръхего, сервилен пред европейските лидери.Отново ще подкрепя Радев на следващите избори, всички мои познати - също!
28
10
 
11
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Сега сериозно. На моменти Мун Чо беше смешен, на моменти дори забавен. Но вече се убедих, че всеки човек със синдром на Даун би вършил по-добра работа като президент от този ***. Време е да си ходи. Бойко, благодарим ти, че ни го натресе!
27
9
 
7
 
! Отговори
! преди 3 години
Този комунист Радеф не му завира главата че в ЕС няма държави, народи и религии. ДА на С. Македония и Турция в ЕС и стига с този фашистки национализъм за ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ или комунистическата глупост за НАД НАЦИОНАЛНА БЪЛГАРИЯ. Ние от поколението на УМНИТЕ И КРАСИВИТЕ колко пъти сме казвали че няма такава държава България а има Европейски съюз и България е териториална час в съюза. Стига с този антилиберален патриотизъм които не отговаря на евроатлантическите либерални ценности. СТИГА!