Мерките на кабинета не били прах в очите на протестиращите

Целта им била реално справяне с последиците от кризата
Обновена: 28 юли 2020 09:27 | 28 юли 2020 09:19, Камелия Цветанова
95
Мерките на кабинета не били прах в очите на протестиращите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според транспортния министър Росен Желязков няма връзка  между протестите и социално-икономическите мерки, предприети от правителството във връзка с кризата от коронавируса.

„Тяхната цел не е прах в очите на протестиращите, някакво туширане на напрежението или разменна монета за политическо спокойствие. Знаете, че дизайнът на мерките започна да се дискутира още през „горещите” месеци на пандемията”, заяви той пред Нова тв.

Още по темата

Желязков е категоричен, че мерките са насочени към преодоляване на последиците от пандемията. Те са дългосрочни и ще се развиват през тази и следващата година.

Според него правителството има план за справяне с кризата, а тепърва ще се приемат отделни параметри на оперативните програми. Към момента вече има и приети такива.

„Параметрите и проектите на оперативната програма в транспорта вече са заявени. Ние дискутираме с Европейската комисия работните проекти. Преди дни стана ясно какви са размерите на отделните проекти, които трябва да преодолеят пандемичните последици. Но в момента работим за 2021 година по отношение на всички сектори. Това, което е обявено, е част от мерките и те са до края на годината”, обясни министър Желязков.

Според него голяма част от мерките трябва да се ускорят, тъй като хоризонтът, който беше даден, е далеч. Министърът не коментира информацията, че лица, свързани с ДПС, са получили кредити 500 млн. лв. от ББР. Той заяви, че не знае дали е вярно. Той коментира и казуса „Росенец”.

„В момента тече проверка на ВАП, ще се види има ли нарушение. Ние сме предоставили необходимите документи. Аз лично не съм привърженик на каквито и да е стихийни действия по отношение на активност, която е политически обременена, тогава когато има  елементи на законосъобразност или твърдение за нарушение. Нека видим има ли и какви са нарушенията”, заяви Желязков.

Той е на мнение, че вероятно ще има „алтернативи” на ГЕРБ, тъй като наближават редовните парламентарни
избори. Според него интересен е въпросът как ще се състави правителство след това, защото „следващият парламент ще бъде фрагментиран, за да е гарант за трудно договаряна коалиционна форма на управление”.

„Имаме нужда от стабилност, за да се преодолеят големите предизвикателства, които пандемията постави. Те са в живота на всеки един гражданин, на всяко едно предприятие. Тук гаранция са и системните партии, и тези, които искайки промяна, знаят, че правовият ред се защитава от демократичните устои и ценности”, категоричен е министър Желязков.

Той очерта и няколко групи протестиращи с различни послания. Едната част, заяви Желязков, не изразяват нито политически, нито социални, нито икономически искания. Другата част, според него, са видимите - тези, които търдят посланието към подобравянето на условията в държавата.

Желязков ги описа като "нова генерация, която е имала възможността да живее в чужбина и да знае как функционират европейските държави".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
11
 
! Отговори
българин преди 3 години
ОСТАВКА !! ВЕДНАГА ! МУТРИ ВЪН !!
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Като се задва такава невиждана криза , не е ли съвсем логично, първата мярка на правителството да бъде заплатите в държавния сектор ,поне с 30 процента надолу до преодоляване на кризата ."Да, ако искат да ги свалят с камъни и прочие. Намали заплатите на всичките ей тея полицай дето вардят с 30% и гледай, как някой ще ги лапне в охранителните фирми, как цялата ти администрация ще почне да ти прави сечено и до 2-3 месеца, ще си изгонен.
22
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има само една мярка, която би дала незабавен резултат и тя е НЕЗАБАВНА ОСТАВКА НА МУТРОМАФИОТСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА ДПС-ГЕРБ!
21
2
 
14
 
! Отговори
SS преди 3 години
Защо се правят тия мерки на фона на протестите?И не били прах в очите.А какво са?Досега кому к.ра държаха ?Но ми се струва ,че пак ще излъжат хората.
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това "правителството има план" видяхме как работи...смешното е, че народът е по-умен от тях, съдейки по изказа им, бедната лексика и тоталната некомпетентност, която прелива от всички, без изключения, но някак все се оставяме те да ни водят за носа...всичко е наобратно в тази държава! Трябва тотална промяна, каквото и да дойде, ще е по-добро от старите мутри и партии, които се въртят години наред, дори когато на всички им е ясно, кои двама дърпат конците! Оставка и на тях!
19
1
 
8
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
Това е като да дойде кварталния бабаит, да ти строши крака, после да ти плати медицинските разходи за операцията, да ти даде и нещо отгоре, колкото да не умреш от глад за дългите месеци и години на възстановяване, а накрая ти да си доволен и да си му благодарен за стореното.Оставка!
18
3
 
11
 
! Отговори
ОСТАВКА БРЕ ТУЛУП преди 3 години
Слабо бай ***....слабо с тея подаяния....главата ти струва много повече!!!!И това са нашите пари, дай нещо от чекмеджетата(не че те не са пак нашите, де)......Ами НАРОДА разговаря с вас и ви казва ясно, не го ли чувате.....ОСТАВКА на главатаря и цялата ШАЙКА, ОСТАВКА и на ИНСТРУМЕНТА каскет Каренин, незабавни и честни избори!!!!!Нищо повече не се иска от вас, глухи ли сте....ОСТАВКА, СЪД И ЗАТВОР!!!!
17
3
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Не е лесно сега да си на...мястото на Боко Банкянски.Много...фронтове му се отвориха,много...крепостни избягаха от гербаджийския строй.Цели организации по места го напуснаха и...дебаркираха при Цветанов,който е по-доброто и...човешко лице на ГЕРП.Бокича е в шах и...мата виси на косъм.Това е съдбата на всеки самозван...диктатор;но най...интересното предстои и Боковската кохорта,крепяща го едва...едва,трябва да е готова за...това;Кой ли ще ги...пита.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички депутати и министри трябва да изсъхнат като чирози по дърветата!
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се задва такава невиждана криза , не е ли съвсем логично, първата мярка на правителството да бъде заплатите в държавния сектор ,поне с 30 процента надолу до преодоляване на кризата . Какви са тия подигравки , 50 лв на пенсионерите и някви мижави суми за безработица . Явно и тази криза, ще бъде поета от частния сектор и хората като цяло , докато други пируват на наш гръб.
14
2
 
7
 
! Отговори
Важна мерка преди 3 години
По действителен случай!!!!!Бай *** прелитайки над територията казва на Севда..."Абе Севи, ще взема да хвърля една пачка евраци та да зарадвам некой пенсионер"....А Севда му рекла: "Ама Буби, ако ти скочиш цел народ ще се зарадва!!"Скачай Баце, зарадвай матреяла!!!
13
12
 
2
 
! Отговори
WTF??? преди 3 години
Какви протестиращи? 1000 човека да не ги описвам какви са , че всички ги виждат , какъв процент от гласуващите са та някой да се съобразява с тях?
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 8Няма лошо, ако има константни мерки от популизам. Да вдигнат тоя месец със 50, след 2-3 със още 50, след 2-3 месеца със още 100 и мааааалко ще закпрепиме работата.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахахаха, и триете коментари а! Е поне имаше полза, че се сетихте да си оправите заглавието. И съвет от мен, маааалко по грамотни журналисти си наемайте, че ставате редовно за смях!
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4Еее не ставайте нахален, драги! Това са ПЕДЕСЕТ лева, ама отгооореее! Ааааа! Видя ли! Не са да речеш, те нищо нямали и ся им даваме 50 кинта, ами ги даваме като ... абе увеличение, едно такова. Държавата е бедна. Има криза! Трябва да се съобразяваме!
9
4
 
3
 
! Отговори
Хасан алимемедов преди 3 години
ДПС БСП незабежна коалиция
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерките са популизъм. Оставка-мафиотите вън!
7
1
 
4
 
! Отговори
БСП преди 3 години
Дайте да дадем
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да , съгласен съм , че не са прах в очите на протестиращите , те са жива подигравка с всички нас .
5
3
 
9
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
Мерките са закъснели и всъщност поправят една огромна изначална грешка на управляващите - с нищо неоправданото тотално затваряне на държавата през март-май, коетосъсипа държавата, заради един ирационален страх.Това е като да блъснеш колата в дърво, а после да платиш на тенекеджия за поправката. Колата никога вече не е същата, а и парите не изтриват вината за катастрофата.А пък ако единственият начин да се отмени извънредното положение е оставката на правителството, така да бъде!