6 часа по-късно: Затишие на протеста, какво се случи дотук? (ОБЗОР)

Имаше сблъсъци, обгазени, ранени
Обновена: 2 сеп 2020 13:46 | 2 сеп 2020 13:35, Александър Попов
472

 Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

 
6 часа след началото на протеста на 2 септември обстановката се успокои. Полицаи и протестиращи в момента са си дали почивка под парещото слънце, но какво се случи дотук?
 
Депутатите се завърнаха на работа за началото на новия политически сезон в новата пленарна зала в бившия Партиен дом. Депутатите влизаха при засилено полицейско присъствие, а пред бившия партиен дом се събраха няколко хиляди протестиращи.
 
Започна и ескалацията на напрежението, полетяха яйца по полицията, станаха факт и първите арестувани:
 

Под обсада: Пред бившия партиен дом летят яйца, недоволни атакуваха бус

Протестиращите пробват да нахлуят в Партийния дом

В Народното събрание пък депутатите заеха местата си, а президентът Румен Радев изнесе реч. Той бе освиркан от депутатите на ГЕРБ, като те напуснаха и залата:

На живо и под напрежение: Първият работен ден на депутатите

ГЕРБ не изслушаха Радев, президентът: Бягството няма да ви спаси от позор

Основните политически сили излязоха със свои декларации, в които коментираха създалата се политическа обстановка, желание за свикване на Велико народно събрание, нова Конституция:

Вдигнат юмрук и бесилки по улиците - ГЕРБ обединява, не разделя

ДПС: Оставка на Борисов и Радев, експертен кабинет и избори

БСП видя криза във всичко – на доверие, във властта...

Патриотите ще работят най-активно през новата сесия на НС

В същото време организаторите на протеста призоваха майките и децата да се оттеглят от предните редици след 11:00 часа:

Протестиращи призоваха жените и децата да се оттеглят в 11:00 часа, какво предстои?

Малко след обявения час започнаха сблъсъци между полицията и протестиращите. Размениха се удари, полицаите бяха замеряни с различни предмети, а те отвърнаха със спрейове с газ. Последваха нови арести, а от СДВР излязоха с информация, че има ранени над 20 полицаи. И се заканиха да използват сила, ако ескалацията продължи:

Протестиращите се сблъскаха с полицията - газ, арести...

МВР с клипове: Протестиращ пръска със спрей, вадят павета от настилката

Напрежението пред Партийния дом продължи, възпламениха се бомбички, а протестиращите натрупаха слама пред кордона полицаи. Част от нея се запали, но бързо бе загасена от пристигналите пожарникари. В същото време полицията отцепи бул. "Дондуков", за да могат да се разотидат депутатите:

Протестът - арести, слама, пристигнаха и пожарникари

По време на сблъсъците бяха обгазени протестиращи, а лекари на място оказваха първа помощ:

Лекари оказват помощ на обгазени протестиращи

 

Още снимки от протеста можете да видите тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


472
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
16
 
! Отговори
Чукундур преди 3 години
Е това ли секишлар ви беше великото народно въстание? Още снощи писах че нищо няма да направите.Само зунлук направихте пи улиците.Тикви с тикви.
48
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Журналистите са повече от протестиращите.Кой ли плаща на тези стоина протестиращи?
47
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чебурашка 46 Какво нещо е животът , Чебурашке Преди беше върл комунист , а сега си върл гербер и се пишеш антикомунист Кое те доведе до този катарзис ?
46
2
 
25
 
! Отговори
Теория на тълпата преди 3 години
Със снимков материал и свидетели се определят кои са провокаторите ищурмоваците.Установява се самоличността им и се подвеждат под съдебнаотговорност.В тълпата,където съществува колективна безотговорност,те сечувстватсилни.Извадени от нея-не.Масово трябва да се завеждат дела срещунарушителите на обществения ред,да се показва на тълпата,че "активиститещурмоваци"не са анонимни и могат да бъдат установени и намерени,че аконарушаваш обществения ред,ще си понесеш отговорността.
45
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестиращите - Малко сте....Жалки сте....Платени сте
44
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Др. Радев не ти ли прави впечатление, че САЩ и Западна Европа подкрепят Борисов, а тебе не те броят за жив. При това положение как ще стане твоята мечта за власт, не никога няма да стане, защото и Путин ти се подиграва като некадърник.
43
2
 
12
 
! Отговори
Свободна тв преди 3 години
Нещо слави алтернативата ми се губи????
42
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фигуранта получи плесник с опакото по сурата от Народните представители в новия Парламент.Неговите послушници от червената Мафия бяха свидетели на унижението му заради магарешкия му инат и фанатична омраза към българските държавни институции и погазване на Конституцията.
41
2
 
22
 
! Отговори
умрук преди 3 години
Рещението на проблемите ни е максимално просто:Радев - в сибирХаджигенов - в свещените земиБабикян - в арменияМинеков - във франция да учи фр любов.Мая - боко пак да и подари длъжността Омбудстман. Защо???
40
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Мерки 47 а не е ли по-правилно Борисов да подаде оставка
39
0
 
8
 
! Отговори
Кутев преди 3 години
Не стана както го мислехме, хибриди мои юначни. Но нищо, от Ръководството ще се погрижим да внесем ДРЪВЦА ЗА ГРИЗАНЕ и да заредим всички хипермаркети в страната.Още от утре нека всички протестиращи, всички, всички, да се наредим от сутринта на опашка и да си купим ДРЪВЦА ЗА ГРИЗАНЕ. На опашка, хибриди мои юначни, на опашка както в доброто старо време!Да се заредим с много, много ДРЪВЦА ЗА ГРИЗАНЕ, защото ще ни трябват за дълго време!
38
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е опит за завземане на властта по комунистически.Никаква оставка !
37
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълен площад с овце !Срам !
36
2
 
3
 
! Отговори
Изнервен преди 3 години
До 25. Глу.пак, минал е пеша през негови симпатизанти. Къде ви раждат такива, дето елементарни неща ни пробутват е.
35
3
 
25
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Lefis..... 4 женички седнаха на улицата..... Нали гледаме снимките бе готин. Или ти си една от тези четири женички? Българската полиция жени не бие. Метежниците го знаят много добре, затова подло ви използват на първа линия и се крият зад вас. Също като палестинците в интифадата.
34
6
 
33
 
! Отговори
Мерки преди 3 години
Жандармерията да започне да бие!Полицията да арестува Радев и прокуратурата да му предяви обвинение в държавна измяна и преврат и подстрекателство за размирици!Да се въведе полицейски час!Всички да се издирят по видимата и арестуват!
33
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не е демокрация а свободия.В щатите ако не изпълниш полицейско разпореждане като да легнеш на земята и да си вдигнеш ръцете си те гърми и не му дреме, като преди време гледах в тубата не един и два такива случая. Дори ако е гражданина да си вземе дъвките от джоба пак има право да се защити полицая включително и със стрелба. Но в Б-я няколоко стотин свободомислещи българи които смятат че говорят от името на НАРОДА имат дързостта да замерят и дори да посягат на полицаите.
32
2
 
38
 
! Отговори
умрук преди 3 години
озаптете Радев, пияниците, наркоманите, криминално проявените, нимфоманите, комарджиите, грабителите на КТБ и ибаните и ВСИЧКО СВЪРШВА ДОБРЕ!
31
1
 
6
 
! Отговори
KZL преди 3 години
До AsaКато стане време за гласуване да не кажеш после, че си бил за гъби?
30
2
 
27
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 3 години
Я да изпратят всички тези хора на работа в помощ да гасят пожарите в страната, а не да вадят жълтите плочки пред парламента, които са слагани преди много време. Къде сега такива майстори?