Практически стъпки към Македония, иначе трудно ще се променят

Проф. Илчев: Съмнявам се, че един анекс би имал радикално значение
11 ное 2020 14:21, Красимир Ангелов
56

Пътят на Северна Македония към Европа продължава да бъде неясен. Премиерът Зоран Заев пристигна в София, за да разговаря с българския си колега Бойко Борисов. България към момента блокира пътя на съседката си към ЕС. Причината е в това, че западните ни съседи не спазват добрия тон и продължават с антибългарската си пропаганда.

Още по темата
"Усетих желание и от двамата премиери да се топлят край огъня, но да седят достатъчно далеч от него, за не ги изгори. Много малко се каза за истински спорните въпроси. Положително беше това, че се говореше за икономика", коментира историкът проф. Иван Илчев в "България сутрин".

Канцлерът Ангела Меркел призова Зоран Заев и Бойко Борисов да се разберат помежду си. Според проф. Илчев за Германия нашият спор обаче е много дребен.

"Затова неразбиране на същността на спора сме си виновни само ние. Какво сме направили ние, за да убедим Германия, че имаме основание за този спор? Нищо", категоричен бе той.

Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов заговориха за анекс към Договора от 2017 г., отразяващ българската Рамкова позиция и декларацията на българския парламент от октомври 2019 г., който да бъде гаранция за изпълнението споразумението между двете държави.

"Дълбоко се съмнявам, че един анекс би имал радикално значение. Документи може да има, но докато няма практически стъпки, нещата трудно ще се променят", посочи проф. Илчев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му промени трудно ще има и защото Северна Македония няма особени интереси да извършва търговия с нас и да развива икономически отношения с България, защото нейният поглед е насочен към западните държави.

"Каквото и благоприятно решение за нас да постигнем в комисията, то ще си остане на хартия, ако в Северна Македония общественото мнение не възприеме поне някои от нещата", посочи историкът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
3
 
! Отговори
До 26 преди 3 години
Нито педя българска земя, нито камък, на никого не бива да даваме!
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е проблем от 150 години и 3-4 войни и досега е решаван в ущърб и загуби за България.
27
3
 
9
 
! Отговори
мони преди 3 години
За да разберете за каква напаст става въпрос, отворете произволен македонски сайт, ще ви се повдигне. Отрова, псувни и злост срещу България. Тия и ангел небесен могат да отвратят! Да си стоят там, където са. И в ЕС да влязат, към нас няма да се променят, това е сигурно! ВЕТО!
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога не съм мразил хората в Северна Македония, въпреки че знаех какво е отношението им към нас. Дори имам роднини там, които ни гледат от високо, дори и когато ни идват на гости тук.Но напоследък взеха да ми идват в повече и не мисля да толерирам вече подобна гавра с историята ни.
25
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТОЗИ ПЪК ГО Е СТРАХ ДА НЕ МУ ВЗЕМАТ ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ!ЧЕ НА КОГО МУ ТРЯБВАТ ТЕЗИ МИЗЕРНИЦИ ПОД ПИРИНА БЕ?БЛАГОЕВГРАД Е НА ДЪНОТО СЪС СРЕДНА ЗАПЛАТА ОТ 600 ЛВ.70-80 % ОТ ХОТЕЛИТЕ В БАНСКО И САНДАНСКИ ЗА ЗАПОРИРАНИ ЗАРАДИ ДЪЛГОВЕ,В ЯКОРУДА,ПЕТРИЧ И ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ХОРАТА ЖИВЕЯТ В УЖАСЯВАЩА МИЗЕРИЯ...ЗА КАКВО СА ИМ НЕУКИ БЕДНЯЦИ?
24
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НикоНе е от сърбите. НАТО и ЕС гонят българите от Македония още с Берлинския и Нюойския договори.
23
2
 
9
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Професоре,а си бил...ректор на СУ,я по...смело,я по със...самочувствие.Едва ли не ние(според Вас) сме им...задължени нещо на СМ.Историята на България назад 2000 години ние с вас я знаем и не само...ние.Не е наш проблема,че някой изопачава всичко това за да направи държава от една довчерашна...територия.Като искат ЕС,комшиите да изпълнят рамковите условия,а те са...лесни;да си признаят българския корен и да не крадат историята ни.Никой на Запад не го интересува,че си се навел,за това се...изправи
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До не вярвахомразата идва и от двете страни...проблемът в пиринска македония не е скопие а некадърните,корумпирани и алчни политици там,които закотвиха благоевград на дъното по доходи в цяла българия.дори "бедни региони" като видин и монтана вече са много по-добре...а в пиринска македония властва крайна мизерия,нищета,безпросветност...
21
5
 
6
 
! Отговори
Нико преди 3 години
Абе това е заблудено от сърбите общество Педесет години ги манипулираха че са нация С минало език и история Целта беше да забравят всичко българско.Оставете ги да се спасяват единично Мизерията ще ги откаже от македонизма.И ще им дойде акъла
20
2
 
9
 
! Отговори
Надявам се преди 3 години
Ако Каракачанов и Захариева отстъпят, то у нас ще е като след Берлинския конгрес. Моля се нищо да не ги спре, никакви уговорки, увещания, дори и заплахи! Моля се! Онези в Македония са готови в капка вода да ни удавят, а ние в ЕС да ги вкараме? Никога!
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия макета са като самозабравили се деца. Не ги хи хванеш здраво за ушите, ще ти се качат на главата и ще скачат отгоре. Време е да ги сложим на място. Стига сме им търпели глупостите!
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма среден вариант. Или те приемат, че са българи. или ние приемаме, че сме македонци. Борисов и Каракачанов не се справиха и трябва да се махат, защото с тия НАТО и ЕС ни водят към втория вариант. И постоянно се оправдават с Георги Димнтров който е починал преди повече от 70 г. и тогава всички са били срешу България.Сега нали разчитаме на ЕС и НАТО или не е така.
17
3
 
14
 
! Отговори
не вярвах преди 3 години
Наистина не вярвах, че омразата към България има такива измерения, но отворих няколко македонски сайта и ми се изправи косата... И това чудо да го легитимираме ТОЧНО НИЕ, ПОТЪРПЕВШИТЕ, в ЕС? Да ни плюят и там? Искат целия Благоевградски окръг да се присъедини към Македония, искат признаване на малцинство, оттам и македонска партия в нашия парламент. Това всичкото отдавна мина здравия човешки разум. Затова ВЕТО!
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименнаистина трябва да си пълен наивник,за да си мислиш,че някой ще те защити ако си в ес и нато...в последните няколко години има десетки доказателства,че двете организации и нато и ес губят своят легитимитет пред света.пресен пример:турция(членка на нато)нахлу в нагорни карабах заедно с руснаците,за да защити азербайджан(държава не член на нато).втората по значимост членка на ес великобритания го напусна...това също е знак за проблеми в ес...българия продължава да губи!
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поне използвайте името северномакедония. На 90 г ,от Гърция ви прастаха храна за да не измрете от глад и в същото време избихте ножа на гърба.редовен през векове номер
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този като го слушам оставам с впечатлението, че СМ е в ЕС, а ние сме кандидат и трябва да изпълняваме исканията им.
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БОЙКО БОРИСОВ:БЪЛГАРИТЕ СА ЛОШ МАТЕРИАЛ!СИМЕОН САКСКОБУРГОТСКИ:БЪЛГАРИТЕ ТРЯБВА ДА СИ СМЕНЯТ ЧИПА В ГЛАВАТА!ПРОФ.ИВО ХРИСТОВ,БСП:БЪЛГАРИТЕ СА ИНФАНТИЛНИ,ПОСТОЯННО ТЪРСЯТ НЯКОЙ КАТО БАЦЕ,ТАТО И ДЕДО ДА ГИ ОПРАВЛЯВАТ!И ОЩЕ СТОТИЦИ ТАКИВА ОБИДНИ И ОСКЪРБИТЕЛНИ СПРЯМО БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ДУМИ ОТ МЕСТНИ ПОЛИТИЦИ,ВКЛЮЧИТЕЛНО И ОТ ТАКИВА ОТ ВМРО...ТОВА ГОВОР НА ОМРАЗА СРЕЩУ БЪЛГАРИТЕ ЛИ Е?
12
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МНОГО ИНТЕРЕСНО!АКО НЯКОЙ В СКОПИЕ КАЖЕ,ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА ***,ПРИМЕРНО,ТО ТОВА Е ГОВОР НА ОМРАЗА,СЪРБОМАНИЯ И РУСОФИЛСТВО!АКО НЯКОЙ В СОФИЯ КАЖЕ,ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА ***,ПРИМЕРНО,И АКО ТОЗИ НЯКОЙ Е ЧЛЕН НА ПАРТИЯ ВМРО ИЛИ ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ(ПРИМЕРИ КОЛКОТО ЩЕШ)ТО ТОВА Е ПРОЕВРОПЕЙСКИ ПАТРИОТИЗЪМ!
11
3
 
5
 
! Отговори
По татарски... преди 3 години
Вето до дупка!Щом не искат да сме братя ще сме техните душмани-татари!!!
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брей западняците колко са се загрижили за комунистическата рожба северна македония.