Какво е бъдещето на отношенията между България и Северна Македония?

Има клаузи в Договора за добросъседство за които страната ни няма да отстъпи
10 ное 2020 22:31, Нели Христова
34

Премиерът Бойко Борисов посрещна премиера на Северна Македония Зоран Заев в София за срещата на върха от инициативата Берлински процес, на която тази година двете държави са съдомакини.

Ще наложи ли България вето на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС?

"Това е опция, която стои на масата, но в случай, че не настъпи никакво разведряване в разговорите между двете страни. За съжаление, към момента не наблюдаваме значителна промяна в поведението на нашите колеги от Северна Македония по отношение на това, което ние определяме като "червени линии", каза зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му няма параметър, по който България да не спазва Договора за добросъседство.

"От наша страна можем да изброим множество такива, които виждаме системно непоследователно поведение от страна Република Северна Македония, и то поредица точки. Като стартираме с работата по Коридор №8, преминем през инвестициите и завършим до клаузите за езика и добросъседството. Онова, което България е поела като ангажимент, е да споделя опит със Северна Македония по отношение на европейското ѝ членство, да я подкрепя по отношение на членството ѝ в Алианса", допълни Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че държавата ни няма никакво отклонение и сме направили всичко.

"Република Северна Македония е пълноправен член на НАТО, ние споделяме всяка информация, всяко знание и опит по отношение на евроинтеграцията. Но продължаваме да виждаме по какъв начин България бива третирана в Северна Македония. Берлин е не само наш приятел, но и държавата ни дългогодишен член на ЕС. Страна, която е отстоявала позициите си по всяко време. Не бива да се бърка нашето приятелско отношение със слабохарактерност", категоричен е зам.-министърът.

Георг Георгиев допълни, че България има клаузи, за които няма да отстъпи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
3
 
! Отговори
ВМРО Бяло Море преди 3 години
Бъдеще няма. Единственото нещо, което може да се постигне е да се признае общ род, език, история. Това благодарение на серия политически грешки на продажни Български политици като започнеш от Стефан Стамболов и стигнеш да Бойко Борисов. На Македония предстои да бъде колонизирана от Гръцки капитали и етнизирана от Албански мюсюлмани. Разделението има исторически корени - разцепването на ВМРО след краха през 1903, 1912 и 1919.
25
0
 
10
 
! Отговори
Бунтата преди 3 години
Тези простаци,докато им ходите по гайдата все ще се правят на ощипани невести!!!!А баба мрънкел да си гледа анадолските германци и да не се надува като балон.(При ке гръмне).
24
1
 
3
 
! Отговори
БЛ преди 3 години
До Анонимен 10Ами нали македонците са българи?
23
1
 
9
 
! Отговори
Елементарно, Уотсън преди 3 години
Бъдещето е розово. България в ЕС, скопиенските татари на полето с мотиките да произвеждат зарзават.
22
2
 
12
 
! Отговори
писна ми преди 3 години
Аман от вашата Македония,бе!!!Оставете ги на мира тия диванета!Поставяте условия,и ако ги изпълнят-добре,ако не-да правят като вятъра!Ония не искат да ни видят,нашите тръгнали да се слагат!Айде стига с тая джендърска политика!!!!!!!!!!!!!!!!
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Връщат се към България където винаги са били и стават директно от ЕС. Това трябва да е единствената опция.
20
0
 
11
 
! Отговори
Да преди 3 години
До MakedonecА СЕВЕРНА Македония много се надценява и мисли, че Земята, Луната и Марс се въртят около македонско Сонце!Декорираха Скопие с някакви антички декори и извикаха на света "Те ви историjа", а в същото време заличават паметници!
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тая македония не искаме никаква северна македония
18
14
 
6
 
! Отговори
Нещо преди 3 години
Нещо много сме объркани. Ние казваме че македонците са българи, а се държим с тях като най-голям враг и ръсим негативизми. Как очаквате някой да иска да бъде като нас като постоянно го обиждам. Дами и господа историята е наука е не средство за спирането на членство на една държава в економически съюз. Аз съм сигурен, че след всичко свършено ще има увеличение на негативното отношение на македонците(от 5%преди до 80%в бъдеще) към нас и постигната цел на Русия.
17
2
 
12
 
! Отговори
ШибиРиби преди 3 години
БойЕбън и грътцка музика за макЕдонците
16
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бъдещето им е заедно в Европа и НАТО.Напук на национал-болшевишките ийероди.
15
6
 
20
 
! Отговори
Цунг цванг преди 3 години
Борисов няма избор освен да спре македонците за ЕС,ако продължават с кражбата на история, иначе Правителството му ще падне,защото патриотите ще го наапуснат.На изборите ГЕРБ,ВМРО и НФСБ биха имали трагичен резултат и комунисти идват на власт-Круела,Мая,Гумен.Те съвсем ще спрат Македония към ЕС,защото Коминтерновския заговор за Македония е консесусен за продължителите на делото на Сталин,Тито и Димитров.Това не пречи да обвиняват другите в собствените си престтъпления! Заслужава ли Македония??
14
40
 
5
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Прочита на историята си е за нас българите.Не може да го налагаме на съседните държави. Всички истински историци,а не ченге-историк или квази-патриот историк знаят,че българската история е написана само за да повдига духа на българина и е чиста манипулация.Разбира се,че трябва да подкрепим присъединяването на Македония за EU.Всичко друго е комплексарщина и българска простотия.
13
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
30 години се оляха в лъжи,антички,българите в киреча,татари,номадско племе случайно дошло да зароби макетата," великите " наследници.Въпреки,че Македония излезе от Югославия и момента беше още тогава да започне размразяването,се проспа,защото и тук събитията бяха отвратителни.Сърбите са наясно,направиха всичко възможно да ги откъснат от БГ и вкарат в девета глуха.И след подписване на договора,променяха текстове в учебници срещу БГ,по чие нареждане,кой диктува още там,да не могат да мръднат
12
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка на Борисов за провала на договора. Тоя договр не се изпълнява а беше направен от калинката Захариева и дебелия калин Борисов и се стигна до провал.
11
7
 
29
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Няма Северна Македония!!! Това област от България и се нарича Вардарска България !!! Запомнете го !!!
10
2
 
27
 
! Отговори
вето преди 3 години
вето
9
27
 
6
 
! Отговори
Боко Герб стадо преди 3 години
Герб отиват към война между двете държави
8
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбия и Македония никога не трябват да бъдат допускани до ЕС...
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Показване им колко пари могат да се усвоят (откраднат), а те решават дали ще клекнат и признаят какви комунисти им промиват мозъците от 1945 насам и какви са.