България казва "Не" на започване на преговорите със Северна Македония

Цялата им външна политика е базирана на омраза към съседна държава
Обновена: 15 ное 2020 19:59 | 15 ное 2020 12:16, Камелия Цветанова
397
България казва "Не" на започване на преговорите със Северна Македония
Снимка: МВнР

„Казваме „не“ на започване на преговорите, а не за членство на Северна Македония в ЕС, не считаме, че към момента имат готовност да изпълняват условията да започнат преговори“, обясни министърът на външните работи Екатерина Захариева пред bTV.

Още по темата

Тя увери, че България винаги е била добре настроена към Северна Македония, във всички трудни моменти до сега сме подавали ръка.

Ще продължим да им помагаме и да подаваме ръка, посочи тя.
 
„Не изпълняват договор за добросъседство с България от 2017 г., продължава цялата им външна политика да е базирана на омраза към съседна държава и към нейния народ, така че няма как ние на този етап да кажем „да“", каза тя.

„Никой не им оспорва правото да се самоопределят и да наричат езика си както искат, но не сме съгласни това право на самоопределяне да бъде основано на омраза, кражба на история и отричане на България и българското. Както са тръгнали ще започнат да отричат и съществуването на българска нация", според външния ни министър.
 
Европа се оказа наистина в епицентъра и е континентът с най-тревожни данни по отношение на разпространението на заразата в момента, коментира още Захариева за кризата с коронавируса.

„Всяка държава взема различни мерки, някъде има пълен локдаун, някъде частичен. България е някъде по средата, така както са и по-голямата част о т държавите. Ние имаме поредица от мерки, нямаме затваряне на сектори от икономиката“, припомни Екатерина Захариева.

Според нея най-важното обаче е да се спазват противоепидемичните мерки. По думите й в държавите, в които има пълно затваряне все още не се наблюдава съществен спад на броя на заразените с коронавирус.

„Каквито и мерки да вземе едно правителство, ако хората не осъзнаят, че това са наистина тревожни данни, които застрашават и икономиката и здравната система, те няма как да бъдат успешни“, посочи Екатерина Захариева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
3
 
19
 
! Отговори
Странджата преди 3 години
Най страдащ от ветото ще се окаже агент Коритаров ! То си е казано - на зло куче зъл прът ! А Желю Желев се оказа един голям наивник !
266
3
 
35
 
! Отговори
ама преди 3 години
Ама ако не ги пуснем на преговори, в Македония щяло да има вълнения? Остана да ни вменят отговорност и вина за евентуални вълнения и безредици в Македония. Какво общо имаме ние с неспособността на македонските политици да въведат и поддържат ред в държавата си. Ама тогава албанската част сред населението щяла да доминира? Моля, и затова ли да мислим и да сме отговорни? Ами ако бълг. правителство ги пусне на преговори в България няма ли да има протести и вълнения? Ще има разбира се.
265
4
 
48
 
! Отговори
омраза преди 3 години
Снощи чух по една телевизия следното - Сърбия налага ембарго на Македония /преди години/. България внася и петрол и храни в Македония, да не изпаднат в тежка хуманитарна криза. След ембаргото най-голямата рафинерия в Македония е дадена на гърците, а не на нас, нито един български предприемач, дори за най-дребна поръчка, не е допуснат до Македония. И?!?! Искат подкрепа?!?! И защо да я даваме? За да ни се изплюят в лицето на следващия ден? Не, никога! ВЕТО!
264
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поведението на хората край Вардар, говори за тежак комплекси, поради липса на идентичност, за силна зависимост от Белград и Москва. Така не може в ЕС.
263
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
275 Северомакедонците са неблагодарни за помоща от България, примитивните хора забравят бързо и не умеят да благодарят.
262
0
 
33
 
! Отговори
Охоо преди 3 години
До Анонимен 287Албанският и сега е обявен за втори официален език в Македония. Съвсем скоро ще стане първи официален!
261
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
281 САЩ са наши съюзници, Русия е заплаха за България. Сърбия и Северна Македония са сателити на Русия.
260
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
276 "Оставихме ви" , вето за ЕС. Боите се от преброяване, защото ще покаже, че половината сте албанци, А това означава, албанския език официален, наред с българския, на който говорите, ***.
259
1
 
44
 
! Отговори
реалност преди 3 години
Кофти отношение към всичко що е българско, нагло безочие, подправят исторически документи, трият надписи по български светини и пишат отгоре на "македонски", псуват ни с най-долни думи, мразят ни до дъно! Съжалявам, това е реалността. Пътят към тях е затрупан с омраза. И искат от нас европейска легитимация. Не е възможно! Ветото е единственият възможен изход! Кога ще се поправят ли - след много, много поколения, вероятно
258
1
 
34
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 3 години
От поведението на преговарящите македонци и техните политици става ясно, че ние имаме работа с една фалшива държава на Титовите наследници, измислена от Кремълските тирани. Тези хора имат една цел- с влизане в ЕС да узаконят измислената си държава и следователно всякакви преговори с македонските коминтерновци са излишни и безсмислени.
257
0
 
27
 
! Отговори
българин преди 3 години
Не се заблуждавайте! Омлазата е на обществено ниво.И обикновения македонец ни мрази.Неправилно приемате,че омразата е на правителствено ниво.Не сте контактували с хора от СМ.Още по твърдо и безмилостно трябва да е нашето правителство.Просто си нямате идея колко омраза има насадена в обикновения македонец към нас.Аз съм от Пиринска Македония,и имам огромен брой кантакти с хора от там.Изкам на дебелия войвода да ми кажа,че много тежко се заблуждава и по отношения на получилите бълг.гр.
256
4
 
17
 
! Отговори
Симеон Радев преди 3 години
Ветото е заради ирационалният инат на македонисткия политически и обществен елит в Скопие, не за обикновените граждани на РСМ, които пак ще редят за бугарски пасош пред консулствата.
255
18
 
3
 
! Отговори
Моряка преди 3 години
Мислещия показ как мислят сините мислители.(***)От няхното мислене България стана отдавна колония на САЩ и заден двор на Европа.Но те продължават да мислят,хранилката на Сорос е добра.
254
17
 
8
 
! Отговори
Остап Бендер преди 3 години
Зависи какво ще каже Херо Мустафата.Нататък се знае как ще се извъртим.Че и ще заобясняваме важно важно,колко правилно сме се извъртяли.Каракачанов го прави най добре.(най унизително,исках да кажа)
253
1
 
39
 
! Отговори
До 183 преди 3 години
Абсолютно вярно! Аз дори съм и малко по-крайна...те са били, в момента са и ще останат ГЕОГРАФСКА ОБЛАСТ и преди 2018 година. Това, че ние бяхме сред първите, които ги признаха за "държава" в момента се обръща срещу нас. Тези м?елези ги оправят само гърците. Много сме толерантни ние...само на приказки сме големи...дано останем твърди като позиция.
252
3
 
41
 
! Отговори
Мая преди 3 години
Браво! Веднъж да постъпим подобаващо! Дано е вярно и най-вече последователно.
251
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България ще бъде загубена в бъдещето,първо всички имена и местности които са на турски трябва да се изчистят от всичко,в коя Европа семе сега.Македонците ги оставете а си вижте галошите българи.
250
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Макетата да забравят, че са потомци на "Аце педерот", както сами му казват! Да научат "Аз съм българче" и "Мила Родино"! В тази хубава песен трябва да се добави за Охридското езеро, светла българска сълза!Окупираха ги българските фашисти, преди това окупирали България. А после българската армия пак проливаше кръв на македонска земя (географско понятие!) в тежки битки с елитни немски дивизии, бягащи от Гърция и с албанските фашисти-главорези от дивизията "Скендербег".Това скопияни го забравиха!
249
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е шо така бре Кате!Христос е обърнал другата буза,а ти не можеш да си затраеш на обидата.Атеизма руши бъдещето на България.
248
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
глупостта не ходи по гората...среща се предимно в казармите на шкембе войвода.