Време било македонското правителство да се откаже от манипулациите

С наследен тоталитарен исторически наратив е трудно да бъде намерена подкрепа от България
Обновена: 9 дек 2020 13:53 | 9 дек 2020 13:49, Камелия Цветанова
252
Време било македонското правителство да се откаже от манипулациите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Във връзка с изявлението на правителството на Република Северна Македония от МВнР разпространиха позиция, в която се заявява, че България е най-силният и безкористен поддръжник на европейската интеграция на Западните Балкани, в това число и на Република Северна Македония.

Още по темата

„С позицията си, изразена във вторник в рамките на заседанието на Съвета по общи въпроси, България за пореден път заяви защо на този етап не може да даде съгласието си за одобряване на Рамка за преговори на Република Северна Македония с ЕС и провеждане на първа Междуправителствена конференция до край на 2020 г.

Българската позиция изхожда изцяло от приетата още на 9 октомври 2019 г. Рамкова позиция, подкрепена от Народното събрание на Република България, където са заявени изискванията, с които нашата страна обвързва по-нататъшната си подкрепа за интеграцията на Република Северна Македония към ЕС“, пише в позицията на МВнР.

„Предложенията на България за включване в Преговорната рамка за Република Северна Македония са основани на ясни прецеденти, но за съжаление не бяха подложени на обсъждане от настоящото председателство. Те са в съответствие и със заключенията  на Съвета на ЕС от 25 март 2020 г., в които се изтъква важното значение на постигане на осезаеми резултати и добросъвестно изпълнение на двустранните споразумения на Република Северна Македония с България и Гърция като част от процеса на разширяване“, посочват още от външното ни министерство.

„На този етап проектът на Преговорна рамка не съдържа гаранциите, които нашата страна се нуждае, за да даде подкрепата си за нейното одобряване. България ще продължи конструктивните си усилия и по време на следващото председателство на Съвета на ЕС.

За съжаление, през последната година Република Северна Македония заложи на дипломатическа и медийна кампания за дискредитиране на позициите на Република България, като многократно пред обществото беше представена невярна информация по отношение на българската позиция.

С наследен тоталитарен исторически наратив е трудно да бъде намерена подкрепа от България.
Време е правителството на Република Северна Македония да се откаже от манипулативната теза, че България оспорва правото на самоопределение и идентичността на гражданите на Република Северна Македония или правото им да наричат езика си както пожелаят“, пише в позицията.

От МВнР припомнят, че България е държавата, която първа в света призна независимостта на Република Македония, с което стартира процеса на международното признание на младата тогава държава, а през годините й оказа помощ в най-тежките моменти. Тази помощ продължава и понастоящем.

„Република България не приема обаче утвърждаването на идентичността на гражданите на Република Северна Македония да се извършва в конфронтация със съседните държави и в ущърб на техните национални интереси.
Изхождайки от отговорността си да не внася отворени въпроси в рамките на ЕС и да защитава неговите интереси, ценности и авторитет, Република България ще продължи да търси трайни решения, които да позволят по-нататъшно развитие на двустранните отношенията и оптимален процес на преговори на Република Северна Македония с ЕС“, посочват от МВнР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
15
 
4
 
! Отговори
София преди 3 години
България ще признае македонското малцинство.Българският съд ще регистрира македонските организации.В България след 3-4 год. ще има македонска партия.В Пиринско ще има македонски училища и македонска черква.
189
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На РСМ трябва да се отказва всякаква помощ, докато не спре езика на омразата срещу България, в медиите, учебниците, правителството и обществото в държавицата край Вардар. Подаването на газ също, да си търсят други снабдители.
188
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До KromИ кое не е вярно като и в България има доста турци, помаци, роми, които не са етнически българи. Георги Димитров опитва да интегрира много бежанци които са дошли от окупираните територии като ги означава като македонци за да е по-лесно на МВР и ДС да ги наблюдават. Не се знае кой какъв е както сега с бежанците от Турция. Има и много съпротива на горяните срещу БКП и ги раселва като македонци в Северна Македония пак за да ги следи МВР и ДС ако правят проблеми от другото мирно население.
187
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След тирадите и словоблудствата заеви днес тежко ВЕТО на тия БЕЗПРИМЕРНИ уро..ди!!Престанете да пишете за тях,да не ги чуваме и виждаме СИКТИР!!Да правят нова Джугославия със србия и толкоз.
186
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Техните политици злонамерено дискредитираха доброто отношение на БГ дотук пред различни международни институции,че ние ги изнудваме ,а не те нас,за да блокират изискванията в преговорната рамка.И че в момента сме в предизорна кампания, гоним някакъв абстрактен национализъм,а не реални факти,Или ако не е била предизборната кампания все едно ще приемем всичко.Така,а българите изчезнаха от Конституцията сигурно съвсем случайно,за не може правото им изучаване на собствен език да се допусне.
185
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо не ми ясно с " признаването на тази" днешна идентичност" на макетата.Налагането й не е доброволен акт ,а насилствено с декрет чрез който се лишават местните българи от самоопределение и задължават да се пишат " македонци" .Това е насилие над свободната воля.Азбуката на Климент е омаскарена с букви от караджицата на сърбите,за да стане " македонска" и езика принизен до български селски говор със сърбизми.Естествено това е унизително за всички родолюбиви българи изстрадали сръбската агресия.
184
0
 
7
 
! Отговори
Saki преди 3 години
*** коментари. Не ме интересува ,че тия българи от Скопие, не ни харесват и искат да си присвоят историята ни. Ние сме длъжни да си пазим историята и честта ,към всички мъченици загинали за България от децата убити от Никифор ,до Левски и Ботев. Важна е България ,не тия неориентирани скопски люде.
183
2
 
9
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Анонимен 208 - шегуваш се, вероятно. Тоя Гошо Тарабата дето искаше да прави Конфедерация с Тито ли имаш предвид да е бил герой? Чист предател на българщината. Сигурен съм, че Гоце се е въртял в гроба, дядо. А това, дето правешкия ги "убил с мълчание" е страшен виц. Ако беше гъкнал, московците щяха да му резнат гръкляна. И какво точно да каже - подарихте на Сърбия нашите земи, сега може ли да ни ги върнете? И не съм платен, смешно човече. Просто обичам Родината си, а не Русия като теб.
182
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До KromГеорги Димитров е герой както Гоце Делчев и е важно чрез гроба на Гожце Делев да се сближат Бъгария и Македония и се усили бг влиняието там. Днешните политици са много фалече от нивото на Димитров и нищо не разбираш, а си платен от САЩ.
181
7
 
4
 
! Отговори
помнещ преди 3 години
до 206 МНого грешиш! Проблемите с Македония са ни от както се пръкна Македония! И Живков избра много хитър ход.Убий *** с мълчание както се казва! Не ги отразяваше просто И те НЕ ШАВАХА! ГЕРБ ги отрази и ТЕ НЕ СПИРАТ ДА ШАВАТ! -:) Схващаш ли? И НЕ НАМЕСВАЙ РУСИЯ С МАКЕДОНИЯ АКО ОБИЧАШ! Това си е твое мнение! САМО!-:)))
180
3
 
3
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До помнещ - абсолютно си прав. Защото ако беше се "занимал" с Македония, Москва щеше да му откъсне т.шаците за норматив. Я да попитам, предшественика му от БКП - Гошко Тарабата защо продаде костите на Гоце Делчев на сръбските мекерета? Да, скандал - вярно, но по добре на хората в устата отколкото в краката. А ти, прави като идола си Живков - снишавай се, снишавай се ....
179
7
 
2
 
! Отговори
помнещ преди 3 години
Госпожо Захариева.Не ми е в правото да ви давам оценка като Външен министър на Групировката Герб! Вие просто сте на този пост защото го ИМА! Но гледайки така от страни.Вие водена от мнението на др Каракачанов.Забъркахте един СКАНДАЛ с Македония.Който скоро няма да Отекне!Колегата ви Македонец ви го каза в прав текст! Че нито вие,нито той можете да промените мнението на народите си! Можете само да подобрите взаимоотношенията си За в бъдеще!Живков НЕ СЕ ЗАНИМАВАШЕ С МАКЕДОНИЯ ТОГАВА! ИМАЛО Е ЗАЩО!
178
1
 
3
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До северомакедонец - т.е. с много приказки не каза нищо. Нямам "враг" тук. Той е само в кухата пещера върху раменете ти. Говори с факти, какво точно невярно съм казал или дай някакъв аргумент. Разбира се, просто нямаш. Така става с троловете - имат командно мислене - не свое собствено. Не сте и особено интелигентни, вреди на "кариерата" ви. Така че, заминавай!
177
2
 
5
 
! Отговори
Велик Краси преди 3 години
И какво стана Америка казала какво иска, Германия казала какво иска, а накрая станало каквото иска Каракачанов! Този е велик - ще гласувам за него!
176
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До да,да ама неСанстефанския догвоор си включва Македония.
175
7
 
2
 
! Отговори
северомакедонец преди 3 години
До Krom Чети история,география и учи езици. При чиста съвест помага. При тролене за заплата - вреди. Даже не можеш да обърнеш признанията на "врага си " в своя полза. Невежеството е обяснение, а не оправдание . А русофобията както и русофилията си е явна диагноза...
174
1
 
19
 
! Отговори
САМО ВЕТО! преди 3 години
Всеки, който се надява, скопсните комунисти да се откажат от кремълските измислици за македонска държава, македонски език и македонска идентичност се заблуждава. Не бива да забравяме, че зад творението на измисленото държава Македония стоят кремълските тирани и Тито. Голяма илюзия е, че Титовизма ще бъде допуснат в ЕС. Евро-Атлантическа България над всичко!
173
5
 
2
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До KromКогато руските отряди кривнали през Осоговската планина към днешна Македония за да освободят и там българите от Турско - ген. Гурко ги е върнал! Заплашил ги е да ги изтреби с артилерията! Имало е договореност с прусака Бисмарк докъде точно в Западните Балкани да стигнат руснаците! Има запазени документи в архивите и немски и руски!
172
1
 
10
 
! Отговори
дедо Риц преди 3 години
Финна дама е тая Екатерина !!!
171
1
 
18
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Това е положението, на този етап макетата ще гледат ЕС и Европа през крив Македон /пардон макарон/ ... !!!