Борисов: БДЖ вече има най-добрите локомотиви в света!

Те ще обслужват основно влакове от София за Бургас и Варна
498
Борисов: БДЖ вече има най-добрите локомотиви в света!

Премиерът Бойко Борисов заяви, че БДЖ разполага вече с най-добрите в света локомотиви.

Изключително мощни, бързи, икономични, близо милиард лева дългове на БДЖ изплатихме за 10 години и продължаваме обновлението на железницата, заяви министър-председателят, който разгледа на място новите електрически локомотиви за нуждите на "БДЖ-Пътнически превози".

У нас вече пристигнаха 3 от общо 10 броя новопроизведени магистрални локомотиви. Общата им стойност е 55 544 816 лв., като останалите се очакват в страната ни до края на месец май. В цената е включена техническата поддръжка и всички необходими резервни части и консумативи за срок от 3 години. Дружеството е договорило допълнително доставката на още 5 нови локомотива на стойност 27 166 100,75 лв., които се очаква да пристигнат до края на годината, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът Борисов се запозна на място с техническите възможности на новото поколение локомотиви, които разполагат с интернет, видео наблюдение, системи за сигурност и поддържат зададената от машиниста скорост. В същото време БДЖ продължава изпълнението на програмата си за рециклиране на 15 вагона в български заводи, чрез което подпомага тяхната дейност в условията на усложнената пандемична ситуация.

Вагоните ще бъдат изцяло подновени, модернизирани, климатизирани и ще обслужват основни влакове по маршрута между София-Бургас и София-Варна заедно с новите локомотиви. "Така хората ще пътуват комфортно до Варна и Бургас и ще ползват всички удобства“, подчерта още Борисов.

Министърът на транспорта, информационни технологии и съобщенията Росен Желязкова заяви, че капиталовите инвестиции за железопътната компания през следващите години ще достигнат близо половин милиард лева.

"Новите локомотиви са първата сериозна инвестиция в подновяването на тяговия подвижен състав на дружеството от 15 години насам", допълни Желязков. Той отбеляза, че за следващия програмен период специално внимание ще бъде обърнато на железопътната инфраструктура в Северна България. "Обновяването на подвижния състав се движи паралелно и с обновяването на останалата инфраструктура", заяви още Желязков.

Новите локомотиви са два пъти по-мощни и в същото време по-енергийноефективни с около 20%. Развиват скорост от 160 км/ч - подвижен състав, с който БДЖ не разполагаше към момента. Машините са изключително комфортни за машинистите като интериор и начин на управление и са пригодени изцяло към новите системи за сигурност и контрол при движение.

Борисов разгледа и един от рециклираните вагони, производство на завода в гр. Септември. До края на настоящата година се предвижда да има 100 такива вагона, като 15 от тях вече са в движение. "Без да предложим качество, не може да искаме хората да се качват и да пътуват във влаковете. Така стана и с градския транспорт в София. Когато станах кмет на София, най-младият тролей беше на 40 и няколко години", напомни Борисов.

Представител на "Пътнически превози" изтъкна, че без помощта на държавата тази инвестиционна политика е било невъзможно да се реализира. Той посочи, че рециклираните вагони са изключително енергоспестяващи, давайки пример с това, че около 40 минути са били нужни за затоплянето на един стар вагон, докато за тези времето е само 12 минути. Същевременно гарантираният живот на рециклирания вагон е 30 години, защото е изработен от много здрави елементи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


498
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
17
 
! Отговори
тунел преди 3 години
във тунелът на Борисов заденпът пропрява влака ранен.
23
3
 
16
 
! Отговори
Ехххх преди 3 години
Не думай
22
4
 
48
 
! Отговори
Тато из Правец преди 3 години
Хора,Вас ви управлява психичноболен човек !!!
21
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес.бг,това партийна заръка ли е да ни занимавате всеки ден с това лице или ви доставя удоволствие да се гаврите с нас?
20
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какво ли мислят хората от Хитрино, когато гледат това?Защото сега е така за тях - да говориш за въже, в къщата на обесения.
19
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
само един два пъти да минат през ромските махали и ще останат без стъкла и с побити ламарини,а може и без машинист...
18
4
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И на тоя не му е лесно, сам не осъзнава колко е зле.
17
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това заглавие ми дойде в повече. Ескалаторите на Централна Гара заработиха ли?
16
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-добрите са влак-стрела. Ние нямаме такива. Ние нямаме и трасе за такива. Ние имаме такива, които дърпат цистерни с газ и събарят цели села и убиват невинни хора при катастрофа. Справка: Хитрино.
15
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко, не, че нещо, ама нали щяхме с китайците да правим алъш-вериш за свръхскоростни влакове. Какво стана?
14
2
 
48
 
! Отговори
бацо преди 3 години
Оле мале . Ако не беше тиквата от Банкя, нямаше да има кой да ни построи железница. Смях в залата.
13
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойче,няма ли да кажеш нещо по въпроса за корупцията,щото според ЕС сме на първите 3 места,заедно с Унгария и Румъния.А ние сме първи сред първите.А?
12
3
 
30
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Всъщност, китайците искаха да вземат и обновят бдж'то. Ама какво разбират китайците от влакове...хахахаха
11
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да премине един локомотив по трасе с откраднати релси и електроподаване наистина трябва да е добър. Нека отгатна - квантов скок, телепортация?
10
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даа ...ама цар Борис навремето подкара парния влак,а нашия цар катунар- Боко тиквата гледа като теле железница...
9
4
 
66
 
! Отговори
zeus преди 3 години
Заглавието е като от вестник "Работническо дело". Ако знаете какви влакове имат по света с какви локомотиви, но не, тук се вихри партийна пропаганда...
8
6
 
76
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Японците, като видят това, ще си бракуват всички техни влакове и ще си направят сепуко...
7
7
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Френските, китайските и японските влакове ще дишат прахта на нашето БДЖ. Пореден успех с Бойко начело.
6
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
О Боже.С три локомотива закъде бе Бойче?
5
6
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе тоя и жепеец ли стана?Бреййййй специалист по всичко.Направо извънземен.Как да не го канонизираш и да го пратиш при светците.