Председателят на НС: За мажоритарна система сме, но не по този начин

Не е сериозно изборна система да се приема за една нощ, каза Ива Митева
Обновена: 21 апр 2021 19:56 | 21 апр 2021 19:25, Анисия Иванова
202

Темата за мажоритарно гласуване в два тура се прехвърли от социалните мрежи в първото заседание на правната комисия. От ГЕРБ единствени поискаха промяна на Изборния кодекс в тази част.

"Предвижда за произвеждане на изборите територията на страната да се раздели на 234 едномандатни избирателни района и 6 извън страната, а РИК да се състоят от 13 членове", каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Председателят на парламента - Ива Митева, обаче не хареса предложението.

"Искам да заявя, че ние сме "за" мажоритарна изборна система, но не по този начин. Не е сериозно изборна система да се приема за една нощ", коментира Митева.

От БСП също са против мажоритарна система, съобщи Bulgaria ON AIR.

Дебати предизвика и идеята за гласуване по пощата и електронно. Според "Изправи се! Мутри вън!" тези промени засягат повече от 2 млн. българи в чужбина.

"Предлагаме изборен район за българите в чужбина", заяви Мая Манолова.

Предложението на "Демократична България" за промяна на Изборния кодекс също предвижда гласуване чрез куриер.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
19
 
! Отговори
До Не така, моме Ива преди 3 години
Да не сте се лъгали! Бития - бит, а е...- нае....
34
3
 
26
 
! Отговори
Не така, моме Ива! преди 3 години
За мажоритарна система сме, но по-сега не става. А ние, които гласувахме на референдума и сега за вас. Ще пием по една студена вода и ще чакаме...
33
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Досега вие хвърляхте яйца и домати,от утре почваме ние да хвърляме! Демокрацията ви ще ви излезе през носа!
32
0
 
12
 
! Отговори
До 21 преди 3 години
И той като сидеров-голям срам и голяма болка бра,ама и на кяр излезе.
31
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е да де ама тези интернетпишлигари втори път няма да отидат да гласуват за неясни условия и обещания! Те искат ферари с цвят червен и то сега,не утре!
30
10
 
7
 
! Отговори
До 17 преди 3 години
Цитат: За разлика от герберастките *** като теб аз все още имам мисъл и българския език не ми е била невероятната сила. Не съм чалгар, не харесвам и Слави Трифонов, НО гласувах за тях..Първо, как реши, че съм герберастки.... Българският не ти е сила е меко казано, прочети какво пишеш. А, това дали слушаш чалга е от второстепенна важност. Чалгар си защото си наивен и объркан, щом очакваш итн да промени живота ти. Животът ти е сбора от решенията ти, а на итн не им дреме за теб. Повярвай ми!
29
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама не така,а по друг начин! Е що не разбрахме по какъв? Нали беше лесно,нали хората само за това си мечтаят и кръстят? Айде!!!
28
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ххаха Боже, ама тия си мислят, че още може да казват нещо в НС, тия още не могат да разберат, че вече не карат влака. Да внасят каквото искат, кой ще им гласува, каквото и да било. Като си отидат ГРОП и вече не се бъркат знаещите и можещи хора ще си внесат мажоритарен вот, имат си и подписка дори.
27
1
 
22
 
! Отговори
Тошко Африкански1435 преди 3 години
ВДа ви кажа честно ..може да вземем мандата,но..може и да не го вземем изобщо!То пък ако го вземем,...може пък и да го върнем!?Ако не го върнем мандата,но вече пък сме го взели...може да съставим правителство? Но може пък и да не съставим правителство:))То дето се вика..и ние самите не знаем какво да правим! Ами вие пък да не би да знаете какво ще правим!?Има такава възможност,защото ..Има Такъв Народ ИТН :)) ХА ХА ХА ХА ХА
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
28 области по двама депутати = 56 + 2 от София = 58 , не е важно количеството а качеството .
25
22
 
2
 
! Отговори
Гласувам за ИТН преди 3 години
Трябва закон с който токсичната партия ГЕРБ да бъде забранена!!А всички нейни членове съдени от Народен съд и изпратени в трудови лагери!!А самия Бойко Борисов да бъде съден от международен съд за геноцид и престъпления срещу човечеството!!
24
0
 
9
 
! Отговори
Помитане преди 3 години
помитането започна - след това трябва да се изметат и метачитеНакрая, все пак е добре да бъде изметен и целият български народ - причината е най-вече в него- доказва че няма ресурс за самостоятелна държава.С Една Македония не можем да се оправим и с едни роми...
23
6
 
34
 
! Отговори
КОНДЬО преди 3 години
СЛАВИ ПРЕДАДЕ НАРОДА !КОЛЕГАТА ЧАЛГАДЖИЯ СЕ КРИЕ ВЕЧЕ 52 ДЕНА...И НЕ ОБЕЛВА НИТО ДУМА .А СЪЩО И НЕ Е ВОДИЛ ПРЕДАВАНЕТО СИ В 7/8 ТВ --- ОТ 25 ФЕВРУАРИ .ИЗЛЪГА ЗА 5-ТЕ ВЪПРОСА ОТ СОБСТВЕНИЯ СИ РЕФЕРЕНДУММ !! :))))УНИКУУММ !
22
2
 
16
 
! Отговори
До 4 вижда се преди 3 години
Виждам само една малко по- млада шушумигарка.
21
4
 
1
 
! Отговори
Маждо Маджоритарния преди 3 години
Бих искал да гласувам за баджо и за Божков - поне е ясно кои са и какви са - е те тва са истинските патриоти.Затова бих подкрепил и Демократични България - те са демократи, може да имат някакви отношения с Маджовците - но кой няма!Да не би Цветанов да е по-свестен, като е получил $1000000 от Американския патриот.
20
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учиндолеца е бил на участие в сарайте. Прибрал се е с остра болка в седалищната част :))) Сега се чуди дали паричките, които е заработил ще стигнат да излекува болката и срама и да остане нещо кяр.
19
2
 
26
 
! Отговори
Електра преди 3 години
Ха ха ха, еничарите са драпали само за депутатска заплата. То се видя, че заедно с ***, ще подкрепят чалгаря отзад. Нали затова бяха на банкет в Росенец, и главната *** ги черпи с баклава да редят кабинет в сянка, а абдалите си мислиха, че тия са някакви комити и гласуваха за тях. ДА ВИ ЧЕСТИТА НОВАТА ЧАЛГО-МУТРИНСКА И КОМУ-ФАШИСТКА, ИСЛЯМСКА ВЛАСТ, РОДЕНА ПОД ГНУСНИЯ ЮМРУКА и Ч***ЛМАТА на КАУНА...
18
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те правитество не са направили а започнаха изборите да бистрят. Впрегнаха коня зад каруцата и мислят че ще пътуват до другото село.
17
25
 
5
 
! Отговори
Изджъгъртване преди 3 години
Трябва да се направи такава мажоритарна система , при която ГЕРБ да е губещ.Иначе няма смисъл. Не трябва да се повтаря това, което направиха БСП - искаме мажоритарен вот - и накрая загубиха.Това е и смисъла на ЛУСТРАЦИЯТА - всички, които са работили в системата на ГЕРБ да бъдат лишени от право да се кандидатират за народни избраници или за кметове.Лустрацията и Мажоритарен вот в подходяща форма - това е начинът ГЕРБ да се изджъгърта.
16
20
 
6
 
! Отговори
до ГлОпак (12) преди 3 години
Чувстваш ли се умен? Не ми пука особено как пиша. Знам какво е глог и какво е глог, но когато някои хора имат мисъл и тя тече бързо се случват грешки. За разлика от герберастките *** като теб аз все още имам мисъл и българския език не ми е била невероятната сила. Не съм чалгар, не харесвам и Слави Трифонов, НО гласувах за тях и пак ще гласувам. Пък ти ако искаш се заяждай за правопис, ега можеш да спиш нощем...