При нови избори: ГЕРБ - 21,1%, Слави плътно втори с 20,3%

НС стартирало с двойно по-високо доверие от старото
Обновена: 29 апр 2021 09:04 | 29 апр 2021 08:58, Александър Попов
932
При нови избори: ГЕРБ - 21,1%, Слави плътно втори с 20,3%
Снимка: БГНЕС

Последните политически събития сочат, че нови предсрочни избори стоят все повече на дневен ред. Какви са нагласите на българите и колко хора биха дали своя вот, ако новите избори са през лятото?

ГЕРБ биха получили около 21,1% от гласовете, а "Има такъв народ" около 20,3%. БСП са трета политическа сила със 16,5%, следвани от "Демократична България" с 11,9%, ДПС с 9,4% и "Изправи се, мутри вън" с 5,9%.

Това показва проучване финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет линкс". То е проведено е сред 1053 лица над 18 г. в страната в периода 16 – 23 април 2021 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

"На изборите имаше изненада, това е така наречения протестен вот и в момента виждаме доразвитие на тази тенденция. ГЕРБ остава първа политическа сила, но с много малка разлика от втората политическа сила", коментира социологът Добромир Живков.

Още по темата
Наблюдава се и висока изборна мобилизация. 60% от анкетираните са заявили, че ще гласуват или го декларират като сигурно свое действие, но "все пак има два месеца и половина до изборите и това ще се отрази". Процентът е по-висок от гласувалите на изборите на 4 април.

"Има много висока степен на политизация на българското общество", смята още Живков.

В момента има висока политизация на обществото, а доверието в новия парламент е два пъти по-високо от това към стария.

"Наблюдаваме политически оптимизъм, хората са дали своя глас и имат усещане, че са представени политически. Политиката започна да се случва в парламента, а не на улицата или в Министерски съвет", каза социологът и допълни, че данните са преди депутатите да бламират своето заседание в сряда.

Проучването е финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет линкс". То е проведено е сред 1053 лица над 18 г. в страната в периода 16 – 23 април 2021 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


932
Още по темата: БСПСлави ТрифоновГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
720
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пенсионер 778 Я сметни с милиярдите дадени за хартиени самолети колко по 50лв можеше да вземеш, пенЦионер. Кой реше да ти ги отнеме? Кой?
719
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пенсионер 778 Я сметни с милиярдите дадени за хартиени самолети колко по 50лв можеше да вземеш, пенЦионер. Кой реше да ти ги отнеме? Кой?
718
3
 
11
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 години
Не се интересуваме от избори ! Интересуваме се от юни месец нататък ще има ли по 50 лв. Защо и кой реши да прави отново избори за моя сметка ??? Тези милиони за нови избори щяха да бъдат дадени за пенсионерите за юни месец ! Кой реши да ни ги отнеме ??? Кой ???
717
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Глупости Никой няма да получава 10 000 лв заплата. Да България предложи закон, който ограничава бонусите които депутатите могат да получават. И така става че могат да получат до 10 000лв, независимо техните бонуси, командировачни и тн. Преди да бъде приет този закон депутатите нямаха таван на добавките които могат да получават към основната си заплата. Цялата работа с 10 000 лв заплата е долна и гнусна лъжа на борисов и неговите придворни шутове
716
7
 
12
 
! Отговори
Глупости преди 2 години
.. и тие новите лъжат яко..Нема мажоритарни избори , а има само високи заплати на депутатите и завишени пари за Партиите!ПАК СМЕ ИЗМАМЕНИТЕ КАМИЛИ. ЗА КАКВО ДА ГЛАСУВАМЕ ПАК??!
715
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гиб МелсънСмятам ,че Чалгатрон не е в състояние да измести великия вожд Винету. Чалгаря отказа да изпушат лулата на мира и се боядиса в цветовете на войната.
714
15
 
16
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Да, Винету е велик вожд, но самотен вожд. Самотен вожд без приятели. Той прокуди дори най-близкия си приятел, шамана Цецо. Когато останеш сам сред глутници от вълци съдбата ти не се очертава розова. Винету е бита карта.
713
4
 
8
 
! Отговори
s преди 2 години
До Анонимен 760В сегашното ДБ има толкова малко от СДС от края на 90-те,че не си струва дори и да се коментира.Въпреки че не може да се отрече,че от всичките нови в парламента те се държат най-адекватно.Ако махнат Ат.Атанасов от редиците си ще е супер.Този е пълен комплексар и страда от мания за величие,както мнозина дребосъци(Наполеон,Путин,Тошката и т.н.).
712
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой просветен ще може ли да ми обясни какво се явява в момента лицето Бойко Методиев? Че нещо изтървах същността на събитията.
711
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гиб МелсънКъде си тръгнал да сравняваш чалгаря с великия вожд Винету бе. Я се разкарай!
710
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 760Така като гледам, ДБ изобщо няма намерение да ни измъква от никаква каша а да блокира работата на прокуратура и следствие
709
5
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Искам да попитам всичките,които тук пишат,че ИНТ са някаква промяна и алтернатива,как успяхте да го видите и разберете?Те мълчат като пънове,а вие си домисляте нещо вместо тях.Някаква програма да сме видели,някакви намерения?Ако стигнат до управление(не дай боже!) и решат да ви кльцнат заплатите,под предлог,че няма пари в хазната,или да ограничат свободите и тогава ли ще възхвалявате тези недоразумения-политически недоносчета?!
708
17
 
4
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Ако патриотите се обединят и вземат 7% и влязат в новия парламент и партията на Божков или партия Възраждане влезе в парламента с 4%, това означава, че за партията на Винету ще останат 14%. Освен това лятото хората на Винету са по почивки за да харчат надниците и рушветите и при това положение могат да паднат и на 9%. Но все пак си мисля, че Винету няма да е толкова глупав да ги остави да ходят на почивка и ще им забрани отпуските докато има избори, така че реално нещата за Винету ги виждам 14%
707
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
преди изборите бб ще раздаваа евро и кюлчета на гласувалите заа ДБ и ИТН. Хахахахах смешници. Напред със чагата.само ГЕРБ
706
5
 
13
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Кого заблуждавате!? Преди малко Александър Сиди каза, че всички патриоти ще се обединят - Каракачанов, Симеонов и Марешки. Ако можете да смятате, ще си направите сметката дали влизат в следващия парламент. А в горната класация те изобщо липсват.
705
2
 
18
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Тинтири-минтири, дрън-дрън ярина....:) Нито една социологическа агенция не позна настоящите резултати. Сега гледат как е разпределен вота и правят прогнози въз основа на него и пак ще сгрешат. Няма да се учудя, ако БСП си върнат пак второто място, а Славуца да иде на трето, защото много хора слушам, че са разочаровани от него. Той няма твърд електорат като ГЕРБ, БСП и ДПС. Само някакви тийнейджъри-чалгари и маргинали несретници, дето чакат нов месия да ги оправи
704
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДБ = Божков от Дубай ще потъне надолу това им беше максимума. едни измислени стари крики.go out
703
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 2 години
До Да да ама немного си прав
702
3
 
22
 
! Отговори
Да да ама не преди 2 години
Пълни глупости. Започнаха да плащат на агенции за да променят нагласите в обществото . Забравят, че ГЕРБ са с най- големия избирателен вот. Учиндолския клоун е слаб като политик. Единственото което може е да ръси клозетен хумор , на който се радват нискочелите печелбари.
701
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2001*