Нарушена ли е независимостта на съдебната?

Коментар на говорителя на главния прокурор Сийка Малева
17 юли 2021 11:38, Петя Славова
97
Нарушена ли е независимостта на съдебната?
Снимка: БГНЕС

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева коментира пред БНТ внесеното предложение във ВСС от Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване на Иван Гешев.

 "Съжалявам, че трябва отново да занимаваме аудиторията ви с действия на изпълнителната власт, които грубо нарушават независимостта на съдебната власт. Както и вчера вече коментирах, свидетели сме на политически акт, който няма никакви юридически аргументи, а се преследват единствено политически цели", заяви тя.

Що се отнася до самото предложение Милева заяви: "Разбира се, нито за момент не ни изненадва неговото внасяне във ВСС. Странно е, че това се случва едва в края на мандата на служебния кабинет и от уважаван юрист като проф. Стоилов, който е приел да изпълни волята на служебния вътрешен министър, при това – повтарям, единствено с политически аргументи, което е недопустимо!

Още по темата

 "Извинявайте, но наистина е несериозно, обидно е за правото и за държавността, представители на служебното правителство да искат задействане на процедура за освобождаване на главния прокурор по прессъобщения на самата прокуратура, включително такива, отнасящи се до укриващия се в Дубай - Васил Божков, санкциониран от американските власти по глобалния закон "Магнитски", както и по вестникарски публикации с над едногодишна давност и дори по коментари под статиите и интернет форумите. Точно и заради това, по искане на главния прокурор цялата информация, свързана с т.нар. „сигнал“, ведно с предложението на министъра на правосъдието, бе публикувана на сайта на Висшия съдебен съвет, за да може всеки, който желае да се запознае с политическото искане", коментира още Милева.

Тя обърна внимание, че "новината“ за внесеното искане във ВСС е дошла само ден след като в сайт се появила поредната фалшива новина, която не само замесва името на главния прокурор, но злепоставя и Държавна агенция „Национална сигурност“, която уж е изготвила публикуваната фалшива справка. Подчертавам това, защото показва изключително притеснителна и опасна тенденция за употреба с недопустими за правова държава методи, познати от отдавна минали времена, допълни Милева.


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
2
 
! Отговори
НЕМА ТАКЪФ преди 6 месеца
гешев ги притисна !ШУБЕТО Е ГОЛЕМ СТРАХ ! ВСИ4КИ ГИ 4АКА ПАНДЕЛАТА ! ЩЕ ИМА НОВ Б.Г. сериял- ДОСИЕТАТА на ГЕШЕВ !!!
87
3
 
2
 
! Отговори
ББ преди 6 месеца
хаха Главният...ама удобно и обслужващи ...той бе назначен насилствено бре...и слепите го видяха само не зависимият ВСС...нямаше конкурс...нарушиха Контитуцията ни гроб-дпс...всеки може да го провери,добрата новина е,че живеем в глобален Свят...САЩ са Правова и Справедлива...и ги молим...помогнете на Народа ни да създаде Справедлива и Законова...Народа ни е лоялен!!!
86
5
 
6
 
! Отговори
О,Шипка-радефф преди 6 месеца
КОЛКОТО ПО ДЕБЕЛА СТАВА ПАПКАТА С ДЕЛАТА ПРОТИВ радефф , ТОЛКОВА ПОВЕ4Е той КВи.и за оставка на Г Е Ш Е В ! ДА АМА НЕ ! ИМПИЙ4МАНТ , прецедент !!!
85
6
 
8
 
! Отговори
1 преди 6 месеца
А "великия прокурор"къде е,че сикретарката му ще отговаря.
84
6
 
6
 
! Отговори
пффф преди 6 месеца
Искате правова държава, а ръкопляскате на комунисти, които нарушават всякакви закони, за да си изпълнят политическите поръчки. Такъв народ заслужава само едно - гърч до дупка!
83
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Оставка на Каскета и пълна реформа на корумпираната съдебна система
82
5
 
9
 
! Отговори
noname преди 6 месеца
Нарушена е, щом Каскета на държавата казва на Тиквата "шефе".
81
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не харесваме главния прокурор, щото не се самосезира и разследва, тези за които информационното пространство е пълно с фейкове и манипулации, за това как ядат деца?Хайде по сериозно. То и публиката да си мисли, че Главния прокурор на държавата, трябва да скача на всяко медийно фейкче, за да угоди на скучаещия зрител, е повече от опит за зависимост. А подаден сигнал се завежда с номер, и може да се проследи. Но за фалшиф сигнал се носи отговорност. За това само по медии е играта.
80
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не се заблуждавайте, че ГЕРБ са син отишли.Те продължават да държат Съдебната власт и медиите.
79
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ами ей така, прокурора е този който може да прецени, от събраните с СРС доказателства, кои могат да се о гласят в публичното пространство, така щото да не компрометира бъдещото обвинение.И ако смяташ, че прокурора не е наясно с законите, провери как се става прокурор.Дори не коментираме главен такъв. И конституционно тълкуване дори имаше по темата.
78
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нямам никакъв спор, че Гешев е за уволнение. Въпросът е, че това се прави кампанийно, дни преди да започне новият Парламент.ИМаха на разпоолжение два месеца!
77
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Гешев не разследва Пеевски и Борисов, които откраднаха 3.8 млрд от КТБ, Гешев арестува поръчково и показно Иванчева ,и я държа вързана с белезници 5 часа на платното пред Спортната палата, Гешев нахлу също показно д въоръжени до зъби жандармеристи все едни Президентът е някакъв престъпник. С за истинския престъпник от Банкя не си мръдна и пръста, въпреки че имаше поне 5 сериозни случая - Ако Ваньо, разговорът с Кокинов в дома в Банкя, Мата Хари, кюлчетата, гаврата със смъртта на астронавтите...
76
6
 
8
 
! Отговори
??? преди 6 месеца
Сийке, кой я наруши ? Защо чак сега проплакахте ? Заболя ви , нали ?
75
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ама как така прокуртурата много добре знае какво трябва да разсекрети?!? Тя въобще няма такова правомощие! Декласифицирането на материали е възможно само и единствено след решение на ДКСИ! И то в строго определени случаи! Случая естествено е друг! Тук става въпрос за нарушение на специален закон, което нарушение се охрнява от НК, демек за престъпление! Дали е така, ВСС ще каже! Едно са хвърлените в медиите обвинения, друго е да се спазва законовата процедура!
74
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ГЕРБ-ДПС ще пазят Гешев до последно. ВСС е техен. Там е заровено кучето.Преди да се смени ВСС няма как да бъде сменен Гелев. Те ги назначиха за да пази гърба на Мафията у той към момента се справя добре.
73
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Господинът да купува 70 кг вазелин. Ако България тръгне в посока справедливост и законност, ще му трябват.
72
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Гешев е човек на Пеевски у Борисов и изпълнява политически поръчки.Това го знае вижда всеки нормален и честен българин.Защо нахлу показно и със сила в Президентството, а не си мръдна и малкия пръст да разследва кюлчетата.Още повече че имат серийни номера, които се виждат у лесно могат да бъдат проследени.
71
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Гешев е срам за всички честни и нормални хора. Не може бухалката на Мафията да е Главен прокурор и при това назначен от същата тази Мафия. Това е тотална подигравка и го няма никъде в цивилизования свят.
70
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ама моля ви се! Едно са празните приказки на прокуратурата, друга е действителността! Какво точно е нарушено? Действията са законосъобразни! ВССще реши, както е по закон! Разбирам да бяха влезли жандармерия в прокуратурата и да ги изгонят от столовете им - да! Или армията! Точно прокуратурата е по тоя тип действия и по нахлуванията в институции! Пак не ми е ясно? Какво точно е нарушено?
69
6
 
6
 
! Отговори
69 ти преди 6 месеца
Всеки любознателен може да намери автобиографията и, но по любопитното е ти какво си завършил, щото официалното становище на прокуратурата е написано на български и точно е казано какви са фактите зад този политически пасквил. Къде е лъжата и манипулацията.А прокуратурата много добре знае какви СРС та официално може да разсекрети предвид засилен обществен интерес. Сега само политическата КВОТА във ВСС ще имитират дейност, щото няма юридическа стойност пасквил.И тях ще ги е срам от колегите им