Все още говорим за ЕС като "те", а не като "ние"

Все още очакваме проблемите ни да бъдат решени от ЕС
Обновена: 20 юли 2021 22:03 | 20 юли 2021 22:02, Екип на Bulgaria On Air
121

Европа ни каза същото, което ни каза миналата година. Бяха повторени всички тези констатации: че няма напредък; че няма осъдителни дела по високите етажи на властта; че продължават проблемите с отчетността на главния прокурор и структурните проблеми на съдебната власт; че проблемите със свободата на словото остават, включително през призмата на политическото, както и икономическото влияние. Това заяви директорът на Института за икономически и международни отношения Любомир Кючуков в студиото на "Денят ON AIR" по отношение на публикувания по-рано втори доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в ЕС.

Отличителната черта е, че българското обществено мнение отива доста по-напред в своята критичност спрямо съдебната система, отколкото самият европейски доклад, смята Кючуков.

"Забелязва се известна неудовлетвореност. За пръв път българското действие изпревари европейските констатации", посочи той, визирайки съвместните действия на правосъдния министър Янаки Стоилов и вътрешния министър Бойко Рашков срещу главния прокурор Иван Гешев.

Bulgaria ON AIR припомня, че правосъдният министър внесе предложение до Висшия съдебен съвет (ВСС) да започне процедура за освобождаването на главния прокурор въз основа на доклад на вътрешния министър.
Според Кючуков това е знак за търсене на промяна и търсене на реални решения в сфера, която се констатира като проблемна от ЕС.

Директорът на Института за икономически и международни отношения коментира и решението на ЕК да спре евросредствата по Плановете за възстановяване към Унгария и Полша заради проблеми с върховенството на закона. Но изключи да се стигне до отстраняване на двете страни членки.

"Юридически отсъства такъв механизъм и политически няма нагласа, която да събере консенсус от всички държави в Съвета да се стигне до подобно действие", обясни Кючуков.

По думите му Европа не можe да тръгне едновременно и напред към повече интеграция, и назад към националната държава.

"Все още говорим за ЕС като "те", а не като "ние". Все още очакваме проблемите ни да бъдат решени от ЕС. Нашият външен министър вместо да отива в Брюксел с позиция и да се връща с решение, той отиваше за решение, а се връщаше с позиция - което е парадоксално за една страна членка на ЕС", изтъкна директорът на Института за икономически и международни отношения.

Кючуков е на мнение, че България трябва ясно да формулира своите позиции и да ги отстоява. "Безсмислено е след като са приети решения да протестираме срещу тях", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още по темата: Кючуков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До АнонименЕС е създаден като Съюз на Ценности...Свобода,Справедливост,Солидарност...руски служби и агенция пик ви убеждават,че крепостен на путин,отнел живота на детето ти превърнал го насилствено във войник-убиец пазещ властта му,било...по-ценност...избирайте!
94
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС и БГ Не могат да бъдат едно цяло, защото има двоен стандарт и това създава пропаст помежду им !!!
93
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Родолюбие Към твоята реплика за ниските доходи искам да добавя и високите цени. За сравнение бутилка олио тук е 2 евро, а в Германия, страната с най-високи доходи - 1 евро. Представяш ли си как ни грабят?
92
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тези свои "ценности" за нас завинаги ще си останат "те".
91
1
 
8
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
Западът 5 века е грабел и лъгал света. Сега ЕС е просто лобист на западни банки и корпорации, които ежегодно изсмукват /не/законно 14 до 16 млрд Евро от отънелия джоб на българина. Докато сме в ЕС и НАТО, ще сме колония и бедни слуги на Запада.
90
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално. България никога не е бивала реално приета като равностоен партньор от ЕС. Тя играе ролята на... вече я рисуваха като турска тоалетна.
89
1
 
5
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
И ?,да приемем,пак ще сме си Ние!ЕС, защо ни е?А,да,за да усвояват някои едни пари...
88
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние сме си БЪЛГАРИ!!! Няма как ние, никога!!!
87
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютно НЕвярно. За ЕС като те говорят враговете на България, турко-ромеите. Няма нормален българин, който да повярва на тази пръдня.
86
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-големите застъпници за ес са бившите партийни и дкмс секретари, които не могат да съществуват без да паразитират върху трупа и.Като почнем от бсп, минем през сдс и герб и стигнем до новите дб и итн.ПП. А най-лоши са мразещите България атлантици, като Соломон Паси.
85
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо все още говорим за ЕС като "те", а не като "ние"? Защото никога няма да приемем еесовските и eврoгeйcки ценности за свои. Ние почитаме традиционното семейство. Ние сме а мир, дружба и разбирателство между братските славянски и източноправославни народи.
84
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога ЕС няма да го приема като мой дом. Това е съюза който унищожава България вече сумати години.
83
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбира се- принципът "всички са равни, но някои са по-равни" е универсален. Освен това сме страна бенефициант, а има и още една приказка за това кой поръчва музиката.
82
10
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
разпад на ЕС?г-н Туск...работил за разпада...ни убеждава,че ще се разпаднем!ЕС е възходяща,ценност е,руски агенти какво ли не ни вменяваха...и как го узнахте г-н Туск...Народа ви не ви познава...вие претенции да управлявате Света ни...самозабравили се...преяждащи...имащи се за недосегаеми,манипулират обществата...гьобелс...ЕС ще го бъде...защото го искат Народите ни...а вие сте предател туск!дано добре ти плаща путин...учи руски!!!
81
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обобщаването, ние, е много общо. Ние, българите никога не сме говорили така. Повтарям, ние българите. Това го говорят ромуланците и турците, които хем сучат от две майки, хем плюят по ЕС. Това е реалната картинка.
80
3
 
4
 
! Отговори
Хм... преди 2 години
Говорим...? Говорят противниците. Като например ромейско-турската измeт, защото не им се иска да сме едно. Но същевременно стискат българския паспорт и мърсят навсякъде в ЕС с това че са от България. Нещата официално изречени изглеждат по друг начин, неофициално. туркоромейската измeт твърди това само официално, а неофициално само се представя за българи и дои ЕС. Ние го знаем, но как да накараме ЕС да го разбере. Това е въпросът.
79
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът си е на българите, че говорят като за "те" за европейците. Подозирам, че е защото повечето българи осъзнават собствената си прос.тот.ия като се сравнят с Европа. В България обаче не се усещат.
78
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 91 продължение......Произвеждахме едно Балканче в Ловеч, спря производството на мотопед/мотоциклет Балкан и се киснеше с дни пред мототехниките за да си купиш Симсонка или МЗ ЕТЗ. Чезета имаше но по късно и те станаха апокрифни. За лека кола се правеше вноска още от бебешката количка пък за апартамент зависиш от родствени връзки и подмазване. А за цветен телевизор софия с кинескоп Тошиба също се киснеше с дни и се правеше списък! Бяхме жалка държава и такава си останахме заради БКП-то!
77
5
 
6
 
! Отговори
Хари преди 2 години
Жалко за "европейците". Вероятно Бог ще им прости, или пък не. Предупреждава ги със природни сили като наводненията тези дни , но те нямат интелект да схванат това. Все пак всеки си плаща заслуженото.
76
2
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анонименаз ти лепнах минуса...от носталгия ...ама не по строя...бях млад...извинявам се