Анонимен строител, неотчуждени имоти - незаконно строителство по АМ "Хемус"

Още не се знае как ще продължи процеса в участъците с нарушения
Обновена: 9 сеп 2021 12:57 | 9 сеп 2021 12:57, Петя Славова
246
Анонимен строител, неотчуждени имоти - незаконно строителство по АМ "Хемус"
Снимка: БГНЕС

Нередности по строителството на АМ "Хемус" установи проверка. Това стана ясно от брифинг на регионалния министър Виолета Комитова.

По думите й, незаконно строителство има по трасета 4, 5 и 6 и затова от министерството поръчват да се направи проверка с дрон в района.

"Още през лятото правих проверки по съответната магистрала. Първата инспекция беше по пътен възел на отсечка 6. Там установихме незаконно строителство. След това получихме сигнал за незаконни насипи, извършвани в горска територия и съсипани 87 декара гора. Трябваше да видим какви щети сме нанесли на природата. Извърших още много проверки. Възложих на дирекция "Независим и строителен контрол" да изготви доклад", каза министърът. и допълни, че в момента е сложно да се реши как ще продължи строителството в участъците с нарушения.

"Прозрачност, почтеност и законост. Всякакви други форми на строителство са незаконни", уточни министърът. Според думите й, повечето от гражданите се интересуват да има път, без да е значение дали е законно или не, но в случая законността е важна.

"Тревожи ме факта, че основата на един скоростен път се изпълнява без строителни книжа, без разрешения за строеж и с анонимна строителна фирма. Много странни обстоятелства са навързани в една цяла тема", каза още Виолета Комитова.

Стана ясно, че участъците 1,2,3 има устройствен план и отчуждаване, има одобрен инвестиционен проект. Там има разрешения за строеж и те се строят. Но при 4,5,6 ситуацията е различна. "Имаме анонимен строител, от който не може да искаме отговорност, а от там и гаранция за качеството", каза тя.

"Не ни стигат ресурсите да разберем защо при копаене на 15-20 м собствениците не реагират", уточни министърът и допълни, че не може да се търси и отговорност от анонимен строител, от който няма и гаранция за качество.

По думите й, липсва официален строител, от който да се проверява качеството и да се търси отговорност, а цената, на която се строи у нас е 17 млн. на км, което по проучвания показва, че е най-високата цена на строеж в Полша, където строителството тръгва от 7 млн. на км.

""Всички сте участвали в парите за това строителство и трябва да имаме изисквания за качеството", акцентира министърът. - Дефектите, които усещаме с колите си и по други пътища се състоят в тайната - земната основа под асфалта не е подготвена по правилата. Не се носи отговорност за нея, не е оплътнена, не е направена с количество и качество на материали, както е в проекта, а в случая нямаме и проект и това е сигурна гаранция, че финалният продукт няма да е качествен.", уточни Комитова.

Освен на автомагистралити, нарушения при строителството са открити и при язовирни стени в страната, допълни министърът на икономиката Кирил Петков.

По думите му, от 416 само 10 язовира са били завършени. Заедно с МРРБ и ДНСК има направена проверка на строителните книжа и нито една от тези 10 стени не е имала разрешение.

 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен, к.223 Три пъти на този прословут участък правеха ремонт на ремонта и се разсипваха грешни пари. А трагедията до Своге с 20 загинали хора? Там пък шеф на фирма вместо пълнеж на асфалта, осигуряващ нужното сцепление на повърхностния слой с гумите на МПС, насипал каквото имали под ръка, и мокрият НЕКАЧЕСТВЕН асфалт доведе до смъртта на сума ти хора. Само че съдиите не осъдиха шефа на стр.фирма,преподавател в ИСИ, а шофьора, превишил скоростта ако не се лъжа с 6-8 км/ч А с АМ Хемус е
198
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До УАСГ, к.222 УАСГ (Бившият ИСИ) няма нищо общо с Алма Матер (СУ). Завършилите ИСИ инженери са научени, че всяко нещо, което се прави, има подробна документация и за всяко неизвършено или некачествено извършено нещо се носи наказателна отговорност. Така беше , докато премиер стана пожарникарят ББ, за когото изисквания, отчети за свършена работа и отговорност за некачествена работа не важат. Примери: вълните по АМ Тракия заради некачествен подслой - пепелина от ТЕЦ вместо натрошени камъни
197
4
 
2
 
! Отговори
УАСГ преди 2 години
ВТази Виолета Комитова е доцент в Университета по архитектура,СРАМ И ПОЗОР за строителната гилдия !! По нейно давление спря строителството на аутобан ХЕМУС !?! Ректорът е готов да я УВОЛНИ заради уронване престижа на строителния бранш !! Вън Комитке- от нашата Алма матер !!
196
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кире какъв шампоан ползваш за мазната си коса?
195
4
 
1
 
! Отговори
... преди 2 години
До az 215ами лесно е офшорна фирмичка е тази която уж стори, но всички са подизпълнители и този с парите вече си е купил яхта и *** манекенки а ти си бъркаш в носа и се чудиш как не се знае кой е, като си малоуман и получаваш пари на ръка и работиш без осигуровки .... ще си останеш *** да разбереш схемите
194
4
 
2
 
! Отговори
... преди 2 години
СЛушах бившия министър който разправяше че останало най-лесното д отчуждят имотите, ами ако аз не искам да продавам или искам сума 10 пъти над пазарната... този за да каже точно това, че е най-лесно трябва да е най-малкото ***! Още повече, че щом не са отчуждени не са и платени, откъдето пак трябва да се изхарчат няколко милиарда... а после нямало пари, ами няма като само обещават/ поръчват, но друг да плаща след това.
193
2
 
3
 
! Отговори
123 преди 2 години
съмнително качество, скъпо и полузаконно строителство, парите ги няма ,виновен е никой...Класика!
192
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко анонимно разииш ли, даже и магистралата анонимна и не се знае къде е! Ама май най-големите анонимници сте двамцата от снимката, които не знаят даже къде се намират.
191
1
 
5
 
! Отговори
az преди 2 години
До АнонименВие сериозно ли мислите (вярвате?!) че строителя не е известен?! Нали са му дали пари! Как така са му дали пари, ако не го знаят кой е?! Престанете да вярвате на глупости! Много добре знаят кой е строителя! Разиграват сценки с епизоди - за да подклаждат интерес и напрежение!
190
7
 
7
 
! Отговори
До Пиян залян преди 2 години
Съд за Радев с вдигнатия юмрук, който подкрепи протестиращи, хвърлящи павета и запалена слама срещу полицаите!
189
7
 
8
 
! Отговори
Медии-лакеи преди 2 години
Слугинските медии в действие за създаване медиен комфорт на Радев и служебните министри.
188
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как сте *** на Радев? Защитавате престъпен кариеризъм на един лицемер!
187
4
 
8
 
! Отговори
Защо ? преди 2 години
Защо снимката не е на недовършените магистрали, а на тези двамата ухилени до ушите?
186
9
 
10
 
! Отговори
ОТВРАТ преди 2 години
Лъжи, лъжи... Как не им омръзна на тези служебни министри! Живеем в непрекъсната предизборна кампания на Радев.
185
9
 
8
 
! Отговори
Пиян залян преди 2 години
На Тиквата асфалтът донапълни чекмеджетата! Съд за мутрата !
184
13
 
10
 
! Отговори
Лъжците идват преди 2 години
Празни приказки и лъжи на поредната кукла на конци от служебното правителство. По добре да каже, защо след като е завършена отсечката Белокопитово - Буховци (вчера минах по нея) не се пуска за пътуващите от София за Варна да минават по нея ? Най вероятно се чака да се открие една две седмици преди президенските избори, за да може Зеления чорап да си припише заслугите. А какво правим до тогава ? Нали уж мислехме за хората ! Нали уж нов морал ! Лъжци, мошенници и манипулатори ! Нищо друг !
183
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нема такава държава ! Анонимен строител без отговорност строи автомагистрали за милиарди ! Пропаднала държава и стадото мълчи
182
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последно, завършени ли са 10-те язовира или са без документи? Щото ако са изключението от общо 416...А, и ако не се знае кой е анонимния строител, на кого плащате цената на пътя, та сте се затръшкали колко е скъпо?
181
3
 
10
 
! Отговори
Баамаа преди 2 години
Дебелия крадец в затвора!
180
13
 
14
 
! Отговори
му-ха-ха преди 2 години
Бойко Борисов им остави и пари и техника за да я довършат.Къде са парите бе...?