Кирил Петков: Не на корупцията и на раздаването на едни пари на наши хора

Имало нужда от намаляване на административната тежест
239
Кирил Петков: Не на корупцията и на раздаването на едни пари на наши хора
Снимка: БГНЕС

Лидерът на „Продължаваме промяната“ и бивш служебен министър на икономиката Кирил Петков смята, че с няколко мерки икономиката ще се подобри.

“Имаме уникалната структура на икономиката, при която 1,5% от българските фирми по някакъв начин, въпреки корупция и лошо образование, са успели да качат продуктивността си над средноевропейската. Трябва да видим как тези хора са успели и как успяват да изнасят на световните пазари фирми като “Ейком“ и “Волаком“, които правят роботи и системи за летища. Фирми като BMS, които правят усилватели“, коментира той пред БНР.

Според него въпросът е защо те успяват, а другите не успяват.

Още по темата

„Няколко от другите неща, които лесно можем да постигнем – да премахнем част от административната тежест, броя разрешителни, броя проверяващи, всичко това да се прегледа внимателно. Вярваме, че като махнем корупцията, голяма част от тях могат да бъдат елиминирани, защото част от тези препятствия са и потенциална касичка за различните административни структури“, каза Петков.

„Третото нещо е, че наистина трябва да сменим концепцията за образованието, особено в посока висше. В момента нямаме университет в топ 1000, но имаме невероятни учени като проф. Денков, който сега е министър на образованието. Трябва да разберем кои са нещата, които трябва да направим, за да издигнем този тип учени на ръководни постове. Така че цялото ни образование да дръпне напред“, посочи още той.

Според него са нужни промени,  така че да има по-високи изисквания и за преподавателите от типа публикации в световни журнали, оценка на студентите към тяхното преподаване и задължителна работа с бизнеса, особено в приложни науки.

„Отделно в самите ни компании и усвояването на европейски фондове трябва да сменим начина, по който се раздават тези пари. Трябва да бъде свързване на истински проекти с оценки на тяхното осъществяване и след изпълнението. Което аз направих като министър на икономиката с международни организации като Европейската инвестиционна банка, Европейския инвестиционен фонд, така че да махнем системното раздаване на “едни пари на наши хора“. Това трябва да престане. Ако “едни пари“ се дадат на най-добрите, оценени и от външни оценители проекти, ще се види как конкурентоспособността би направила скок“, каза Петков.

Той добави, че трябва да се привлекат и конкурентни компании, които да инвестират в България, а това се случва, ако няма корупционен риск за тях.

„121 депутати са първото условие, което ни трябва, за да започнем да имплементираме тези политики, които всъщност не са мистерия, учили сме ги във времето и знаем как могат да се приложат“, призна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без елиминиране на мафиотските гнезда на шайката Гроб, България няма никакъв шанс да продължи в правилна посока!
191
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като първо условие трябва да бъде арестувано цялото висше ръководство на ОПГ Гроб! Както и голяма част от кметовете и структурите по места!
190
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя казва не на всичко, което той прави. Като е не на корупцията, я кажи как стана министър в противоречие с Конституцията? И като не се дават пари на наши хора, ти защо даде 34 милиона на албанци за идмислени коли, дето никога няма да се правят? И като е не на шуробаджанащината, защо с Асен сте скачени съдове, а цялата ти листа е от ученици в уж безплатните ти курсове? Гнусотия....
189
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А с насилствената ваксинация, какво?
188
1
 
5
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
Господин Иво Прокопиев е почетен консул на Канада! Той разбира се няма нищо общо с Киро Канадеца! Една чистота, една невинност! Браво на тая Канада, какви кадри отглежда за България!
187
1
 
5
 
! Отговори
МораЛисТ преди 2 години
Абе тоя Любчо със електромобилите ще да си го оценил високо Кире и той от можещите знаещите .Пререди и други можещи и знаещи защо ли ,а сигурно е силно Ваш човек.
186
1
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
До 210. Къщата в Барселона отдавна е превърната в бардак за червени ***, и гнусни досадни ***! Можеш да преоткриеш себе си!
185
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Де да имах къща в Барселона, с една мис. Първо трябва да стана министър председател. Тогава и злата и евра ще имам в чекмеджето.
184
6
 
9
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
Няма да забравя Кирето, как сладко умуваше на глас...как "не знаел къде ще отиде чуждият инвеститор, че държавата да вложила пари там"! А бе Кире, много си зле , ама сладко го правиш! Къде ще отиде инвеститор не знам , но къде НЯМА да отиде, всеки знае...където няма изградена инфраструктура! А вие окрадохте парите за Хемус, за да печелите избори, и цяла Сев.България...да го духа!
183
7
 
2
 
! Отговори
Корекция от пенсионе преди 2 години
Ще ГЛАСУВАМЕ за " ВЪЗРАЖДАНЕ"!; Ясно??
182
6
 
1
 
! Отговори
Пенсионерите преди 2 години
До Кокорчо:Ще ладуване за "ВЪЗРАЖДАНЕ" щото те единствени могат да възродят надеждите ни за достойни старини!!
181
3
 
9
 
! Отговори
Кокорчо преди 2 години
До Пенсионери: Аз съм Асен Василев,известен още като " кокорчо"!! Ако с Кирчо ни изберете,от Нова година- 500 лева добавка,ако гущерът пръдне!! Ясно??
180
2
 
13
 
! Отговори
Пенсионери преди 2 години
Ало, Кирчо и Кокорчи!! Защо ни излъгахте?? Обещахте 120 лева от 1.Х. към пенсиите за септември,ама махнахте 50 лева? И така добавката стана 70 лева!! Кого излъгахте?? Ние сме повече от 2 милиона! Няма да гласуваме за вас!! Ще съберете 121 депутатина, когато гущерът пръдне!!!
179
3
 
9
 
! Отговори
Бунгар преди 2 години
Преди на наши,сега на ваши...Е,каква е разликата???
178
0
 
9
 
! Отговори
твой човек преди 2 години
ТИ КОЛКО ВЗЕ , БРАТЧЕТ ?
177
3
 
25
 
! Отговори
Хан Крум преди 2 години
И тоя е много морален и чист . Толкова месеци лъга за гражданството ,че без малко да му повярваме .Но Гешев го чака.
176
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко като дойде на власт имаше същите обещания. Да спре раздаването на пари на едни хора, което правиха БСПто. И тези са същите бандити. Само ще заменят "едни хора" със "свои хора".
175
3
 
20
 
! Отговори
Lina преди 2 години
Така исках да повярвам - до момента, в който Спецов не се появи гордо в продължаваме да подменяме. Странно - как сме толкова критични към едни ( което е супер) , а към други не толкова. Ще го отдадем на привързаността на Асенчо по спецов( което ме прави нещата - променени) Не сте отворили вратата , така не става. Има закони за всички. Елементарни 1 . гражданството? - не разбирам и драмата тук. Да си взима документа и да го представи. Дали е наясно, че без него - няма депутатство. Друг път.
174
2
 
15
 
! Отговори
бай Пешо преди 2 години
Кой те изпрати, уроде?
173
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кире, полека с тоя патос, че той и бате колко ревеше навремето, че тия преди него започнали обекти да строят без финансиране, а сега се оказа, че същото е правил... Сега всички ревете като вдовици и се кълнете, а после живота се оказва по- сложен...