Кирил Петков: Не на корупцията и на раздаването на едни пари на наши хора

Имало нужда от намаляване на административната тежест
239
Кирил Петков: Не на корупцията и на раздаването на едни пари на наши хора
Снимка: БГНЕС

Лидерът на „Продължаваме промяната“ и бивш служебен министър на икономиката Кирил Петков смята, че с няколко мерки икономиката ще се подобри.

“Имаме уникалната структура на икономиката, при която 1,5% от българските фирми по някакъв начин, въпреки корупция и лошо образование, са успели да качат продуктивността си над средноевропейската. Трябва да видим как тези хора са успели и как успяват да изнасят на световните пазари фирми като “Ейком“ и “Волаком“, които правят роботи и системи за летища. Фирми като BMS, които правят усилватели“, коментира той пред БНР.

Според него въпросът е защо те успяват, а другите не успяват.

Още по темата

„Няколко от другите неща, които лесно можем да постигнем – да премахнем част от административната тежест, броя разрешителни, броя проверяващи, всичко това да се прегледа внимателно. Вярваме, че като махнем корупцията, голяма част от тях могат да бъдат елиминирани, защото част от тези препятствия са и потенциална касичка за различните административни структури“, каза Петков.

„Третото нещо е, че наистина трябва да сменим концепцията за образованието, особено в посока висше. В момента нямаме университет в топ 1000, но имаме невероятни учени като проф. Денков, който сега е министър на образованието. Трябва да разберем кои са нещата, които трябва да направим, за да издигнем този тип учени на ръководни постове. Така че цялото ни образование да дръпне напред“, посочи още той.

Според него са нужни промени,  така че да има по-високи изисквания и за преподавателите от типа публикации в световни журнали, оценка на студентите към тяхното преподаване и задължителна работа с бизнеса, особено в приложни науки.

„Отделно в самите ни компании и усвояването на европейски фондове трябва да сменим начина, по който се раздават тези пари. Трябва да бъде свързване на истински проекти с оценки на тяхното осъществяване и след изпълнението. Което аз направих като министър на икономиката с международни организации като Европейската инвестиционна банка, Европейския инвестиционен фонд, така че да махнем системното раздаване на “едни пари на наши хора“. Това трябва да престане. Ако “едни пари“ се дадат на най-добрите, оценени и от външни оценители проекти, ще се види как конкурентоспособността би направила скок“, каза Петков.

Той добави, че трябва да се привлекат и конкурентни компании, които да инвестират в България, а това се случва, ако няма корупционен риск за тях.

„121 депутати са първото условие, което ни трябва, за да започнем да имплементираме тези политики, които всъщност не са мистерия, учили сме ги във времето и знаем как могат да се приложат“, призна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не на поредните проводници на американски диктат
131
6
 
8
 
! Отговори
до Гастергербер преди 2 години
Знаеш ли в какво се състои проблема за мнозина във форума???? Те не знаят чий е този лозунг - "Работата носи свобода" - и къде е висял, 99% съм сигурен, че и Винету не е знаел и затова го е изрекъл без да му мисли! За онези които не знаят "Arbeit macht frei" е висял над входа на фашистките концлаггери!
130
2
 
27
 
! Отговори
Някой преди 2 години
А бе Кире, ти още ни лъжеш, че не си канадски гражданин и си нарушил Конституцията ,подписвайки декларация с неверно съдържание! Кое те кара да мислиш, че сега ще ти вярваме, самодоволната усмивка ли? Да не говорим за язовирчето ,което източи за да спретнеш компромат! И сега млъкна на тази тема, защото знаеш че си се зацапал!
129
18
 
3
 
! Отговори
пп ПП преди 2 години
ПОБЕДА!
128
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз се очудввам на ентусиазЪма на хейтърите, хем са пълни лузъри, нищо няма да получат от партайгеносетата си, въпреки обещанията за назначения, ЩОМ ВЗЕМАТ властта, тези безделници освен да чегъргтат по клавиатурите нищо не могат друго, бяха си аутсайдери и си остават аутсайдери... дълбоко се съмнявам и не мога да повярвам, че нещо са били пресирани или репресирани от ГЕРБ
127
4
 
25
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Кирето ,който докопа ББР, и бързо раздаде едни пари без обезпечение, щял да спре раздаването на пари! Евала Кире, всички ти верваме! Я кажи за Асенчо, как открадна парите за Хемус, и ги раздадохте за да спечелите изборите! Сега разправят на насипите, които бяха подготвени за магистралата, вече дървета са започнали да никнат!
126
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Базеда ше оправи работата аз му вервам....
125
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се знае
124
2
 
22
 
! Отговори
Нормален бачкатор преди 2 години
Най-хубавото на наближаващите коледни празници е, че за последен път кривоносия селяндyp cъс свитото юмруче и малките, свински очички ще ни поздравява послучай Новата година.
123
1
 
16
 
! Отговори
от село преди 2 години
Тези двамата ми приличат и се държат като селянката Мара сменяла памперси по чужбина ,а като се прибра на село се държи като примадона .Фукни , лъжи ,обещания като за *** не са ни нужни .Те излъгаха още с появяването си на политическата сцена ,а какво ли ще правят ,ако ни управляват .По добре да ме ритне кон ,а не магаре .
122
1
 
13
 
! Отговори
Идеалист преди 2 години
Остап-Бендеровци в действие!
121
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Kироооо,те не само пари раздават а и рарешителния режим го крият зад конкурси,а и без конкурси пак на техни фирми дават разрешителни,другите фирми дето не са техни не се трудят.И не е само за големи обекти и бизнеси,а до сергийката за семки е това!!!!!
120
11
 
4
 
! Отговори
Давайте Чакали преди 2 години
Съскайте чакали, севда ще ви даде по 20 стотинки.
119
5
 
24
 
! Отговори
Румен Радев преди 2 години
Кирчо Канадчето и Асенчо Опуленото ще ви оправят за няколко месеца. Те обещаха да го направят и ми се заклеха! Гласувайте за мен и Кирчовците на тези избори и ще ви направим тока 10 лева на месец, а хляба - 20 стотинки!
118
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"..фирми като Ейком и Волаком, които правят роботи и системи за летища. Фирми като BMS, които правят усилватели -- Просто мутрите не разбират от тези работи и затова не са налазили бизнеса им. Има и много други такива примери. Истината е, че имаме много кадърни хора и ако мутрите не пречеха на бизнеса, до сега щяхме да сме задминали Европа.
117
10
 
5
 
! Отговори
Гастергербер преди 2 години
Преди година-година и нещо, Борисов цитира фразата "Работата носи свобода", като верою, което гражданите трябва да следват. Много хора се направиха, че не чуват тази откровена простотия, която е своего рода част от многото т.нар. изцепки на банкянския човек със селски манталитет. Изцепки, които натрупани количествено, логично доведоха до качествени изменения, и по-конкретно символично казано уволнението на карикатурата на диктатор. Народа не го иска повече. Край. Свърши.
116
1
 
4
 
! Отговори
реалист преди 2 години
Не съм нито оптимист, нито песимист. Реалист съм. Та в тоя дух искам да приведа пример. По телевизията оня ден гледам по сигнали на зрители - Някакъв човечец си ходи всеки ден на работа по един от републиканските пътища, двулентов, разбит, ама разбит та с кратери като на Луната! И по средата прясно боядисана разделителна прекъсната линия! И горкият човечец коментира: "Някои фирми пак са усвоили някакви пари!".То път няма, обаче маркировка има! Е, колкото министри да сменим, пак ще се краде!
115
2
 
24
 
! Отговори
Киро Лъжата преди 2 години
Тоя тип лъже и когато спи.Излъга,че си е хвърлил канадския паспорт още през пролетта.Излъга,че има диплома от Харвард,а само е учил там две години.И най-наглата лъжа беше,че не познава новия шеф на ББР.А онзи се издъни онзи ден по БНР,че Киро Лъжата му звъннал,та да му предложи тоя пост.И това е станало още преди Кирчо да е станал служебен министър.Смятайте за какво задкулисие става на въпрос.Но интересното е,че този скандал медиите го заметоха под килима.
114
1
 
12
 
! Отговори
Мошеници! преди 2 години
Тези двамата и ПП са абсолютни мошеници! По-този въпрос има едно много хубаво българско произведение от Добри Войников "Криворазбраната цивилизация". Ако не ви се чете има две телевизионни постановки, намерете ги и ги гледайте! Тогава ще разберете за какво става реч!
113
1
 
9
 
! Отговори
БАН-яджия преди 2 години
Денков бил невероятен учен, а всички останали 100-тици професори, доценти, ст. научни сътрудници, не ги брои, значи ще правят наука с един човек