Кирил Петков: Не на корупцията и на раздаването на едни пари на наши хора

Имало нужда от намаляване на административната тежест
239
Кирил Петков: Не на корупцията и на раздаването на едни пари на наши хора
Снимка: БГНЕС

Лидерът на „Продължаваме промяната“ и бивш служебен министър на икономиката Кирил Петков смята, че с няколко мерки икономиката ще се подобри.

“Имаме уникалната структура на икономиката, при която 1,5% от българските фирми по някакъв начин, въпреки корупция и лошо образование, са успели да качат продуктивността си над средноевропейската. Трябва да видим как тези хора са успели и как успяват да изнасят на световните пазари фирми като “Ейком“ и “Волаком“, които правят роботи и системи за летища. Фирми като BMS, които правят усилватели“, коментира той пред БНР.

Според него въпросът е защо те успяват, а другите не успяват.

Още по темата

„Няколко от другите неща, които лесно можем да постигнем – да премахнем част от административната тежест, броя разрешителни, броя проверяващи, всичко това да се прегледа внимателно. Вярваме, че като махнем корупцията, голяма част от тях могат да бъдат елиминирани, защото част от тези препятствия са и потенциална касичка за различните административни структури“, каза Петков.

„Третото нещо е, че наистина трябва да сменим концепцията за образованието, особено в посока висше. В момента нямаме университет в топ 1000, но имаме невероятни учени като проф. Денков, който сега е министър на образованието. Трябва да разберем кои са нещата, които трябва да направим, за да издигнем този тип учени на ръководни постове. Така че цялото ни образование да дръпне напред“, посочи още той.

Според него са нужни промени,  така че да има по-високи изисквания и за преподавателите от типа публикации в световни журнали, оценка на студентите към тяхното преподаване и задължителна работа с бизнеса, особено в приложни науки.

„Отделно в самите ни компании и усвояването на европейски фондове трябва да сменим начина, по който се раздават тези пари. Трябва да бъде свързване на истински проекти с оценки на тяхното осъществяване и след изпълнението. Което аз направих като министър на икономиката с международни организации като Европейската инвестиционна банка, Европейския инвестиционен фонд, така че да махнем системното раздаване на “едни пари на наши хора“. Това трябва да престане. Ако “едни пари“ се дадат на най-добрите, оценени и от външни оценители проекти, ще се види как конкурентоспособността би направила скок“, каза Петков.

Той добави, че трябва да се привлекат и конкурентни компании, които да инвестират в България, а това се случва, ако няма корупционен риск за тях.

„121 депутати са първото условие, което ни трябва, за да започнем да имплементираме тези политики, които всъщност не са мистерия, учили сме ги във времето и знаем как могат да се приложат“, призна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лапнишараните да го слушат тоя лаладжия още 10г като гробарите, за да се сетят, че пак ги водят за носа. Приспивни песни и интервюта.
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Домуса се е покрил и прави пачки отново с нашите пари
10
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Двама мошеници-шарлатани в действие!
9
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"121 депутати са първото условие, което ни трябва, за да започнем да имплементираме тези политики" Ама той Кирето още отсега си казва, че няма намерение да прави нищо, защото на всички им е ясно, че те 121 депутата няма да имат. Значи Кирето лъже организирано. Да не кажете, че не сте предупредени с какво после ще си измива ръцете, докато ви граби.
8
4
 
24
 
! Отговори
ГЕРБ преди 2 години
За офшорката на Василев нещо да каже
7
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е с тия изтъркани фрази ли тръгнахте,значи нищо по различно от Мая и Корнелия!
6
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Домусчиев не се брои, нали Кире? А Кокорко?
5
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, момче, ти този Харвард как си го завършил? С честно изкарани от родителите ти пари? Преди двадесетина години една учебна година в американски университет от средна класа струваше колкото двустайния ми апартамент в центъра на Варна. А пет години в Харвард? Ама, викаш, вече да не раздаваме пари на наши хора...
4
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петков назначи всичките си приятели в ББР, Държавният консорциум и на всевъзможни бордове към икономическото министерство. А сега лъже като съдран как няма повече така да прави.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ни не раздавайте пък вие ,Борисов им подари 5 милиарда ,сам се похвали ,така че да духат супата гадовете
2
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кире, 34те милиона лева дето ги харизахте на един "инвеститор" от "вашите" хора ли е? Защото знаем, че завод за електромобили няма да има.
1
2
 
17
 
! Отговори
Такива ливади преди 2 години
Като нашите само Канада може да ги окоси.