Кирил Петков: Не на корупцията и на раздаването на едни пари на наши хора

Имало нужда от намаляване на административната тежест
239
Кирил Петков: Не на корупцията и на раздаването на едни пари на наши хора
Снимка: БГНЕС

Лидерът на „Продължаваме промяната“ и бивш служебен министър на икономиката Кирил Петков смята, че с няколко мерки икономиката ще се подобри.

“Имаме уникалната структура на икономиката, при която 1,5% от българските фирми по някакъв начин, въпреки корупция и лошо образование, са успели да качат продуктивността си над средноевропейската. Трябва да видим как тези хора са успели и как успяват да изнасят на световните пазари фирми като “Ейком“ и “Волаком“, които правят роботи и системи за летища. Фирми като BMS, които правят усилватели“, коментира той пред БНР.

Според него въпросът е защо те успяват, а другите не успяват.

Още по темата

„Няколко от другите неща, които лесно можем да постигнем – да премахнем част от административната тежест, броя разрешителни, броя проверяващи, всичко това да се прегледа внимателно. Вярваме, че като махнем корупцията, голяма част от тях могат да бъдат елиминирани, защото част от тези препятствия са и потенциална касичка за различните административни структури“, каза Петков.

„Третото нещо е, че наистина трябва да сменим концепцията за образованието, особено в посока висше. В момента нямаме университет в топ 1000, но имаме невероятни учени като проф. Денков, който сега е министър на образованието. Трябва да разберем кои са нещата, които трябва да направим, за да издигнем този тип учени на ръководни постове. Така че цялото ни образование да дръпне напред“, посочи още той.

Според него са нужни промени,  така че да има по-високи изисквания и за преподавателите от типа публикации в световни журнали, оценка на студентите към тяхното преподаване и задължителна работа с бизнеса, особено в приложни науки.

„Отделно в самите ни компании и усвояването на европейски фондове трябва да сменим начина, по който се раздават тези пари. Трябва да бъде свързване на истински проекти с оценки на тяхното осъществяване и след изпълнението. Което аз направих като министър на икономиката с международни организации като Европейската инвестиционна банка, Европейския инвестиционен фонд, така че да махнем системното раздаване на “едни пари на наши хора“. Това трябва да престане. Ако “едни пари“ се дадат на най-добрите, оценени и от външни оценители проекти, ще се види как конкурентоспособността би направила скок“, каза Петков.

Той добави, че трябва да се привлекат и конкурентни компании, които да инвестират в България, а това се случва, ако няма корупционен риск за тях.

„121 депутати са първото условие, което ни трябва, за да започнем да имплементираме тези политики, които всъщност не са мистерия, учили сме ги във времето и знаем как могат да се приложат“, призна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
3
 
17
 
! Отговори
Bebok преди 2 години
Ще намалят ли сметки за порното и ток? Или пак празни приказки "трябва, трябва, трябва.." после-хоп и завръщане у САЩ с награбени пари?
171
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са ви новите спасители-месии според повечето лайномедии, спуснати директно от америка за ***, добре ги вижте, те ще ви порят следващите 4 години.
170
1
 
32
 
! Отговори
Стига бе,.. преди 2 години
Стига популизъм и гръмки рекламни лозунги, че ни писна !
169
26
 
3
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
Успех. Крайно време е да ползваме опита на Америка как са прекарали жп-то надлъж и нашир през земите на индианците, как са добивали нефт и злато, как са оцелели без пиене през Сухия режим, как са построили Лас Вегас в пустинята, и още, още препятствия без никаква корупция. За филмите на Мръсния Хари няма да говоря, само ще спомена "Бандите на Ню Йорк". ГО.
168
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целта на всички политици е да ви излъжат да гласувате за тяхното... благополучие...За нищо друго не са тези сладки приказки..
167
1
 
32
 
! Отговори
радевата касичка преди 2 години
кире , а кога ше почваме да произвеждаме ел. автомобили , или вече започнахме ?
166
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нагли до безобразие ,и негово величество говореше същите глупости и ни оправи набързо!
165
2
 
13
 
! Отговори
Кривондел преди 2 години
В Плана за Възстановяване махнаха парите за стиропор, за да сложат пари за соларни панели. От днес е новината, че ББР ще кредитира малки соларни панели. Явно това е иновативната и важна част от икономиката, която заслужава да бъде финансирана.
164
0
 
13
 
! Отговори
да си върви преди 2 години
кики покани и дан шамон -ТОЕСТ АМЕРИКАНСКИТЕ ЕВРЕИ по алчни от тях няма
163
1
 
36
 
! Отговори
цъ цъ преди 2 години
ама кики нито дума не казва за тока , парното , увеличение на цените , говори за около 5 малки фирми които продават на световно ниво някакви специфични детайли , абе кики това не прави икономиката на страната , няма как кики върни си канадското гражданство
162
2
 
34
 
! Отговори
1280 преди 2 години
От тия двамата нищо добро не чакам, предполагам, че ще въведат места за паркиране специално за пеерасти и жендерчета и разбира се ще съберат всичките си почтени роднини на хранилката харвардците
161
2
 
36
 
! Отговори
Халал да ни е КС преди 2 години
Радев нарежда на КС какво решение да вземе,проблемът с двойното на Киро не бил актуален,минала му давността.Е такава е услугата на КС, да тупа,топката.Въпросът е има ли смисъл от КС изобщо, щом конституцията се мачка именно от тези съдии.Радев обаче да извади декларацията на Киро, че за нея няма давност,там чакат 3 годинки на топло.Как,ако това престъпление се потули съдилищата ще могат да осъдят някого за същото престъпване на закона.Радев има да обяснява и за офшорките на Асенчо Василев.
160
27
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога повече крадците гербави. Никога повече еднокнижник джипков.
159
33
 
0
 
! Отговори
Много ме радват преди 2 години
тези новини за Кирил Петков, Асен Василев и компания, които пускате всеки ден, как с решимост и нулева толерантност искат да изчистят и подредят "***" България, в резултат на 12г престъпно управление на мутро-мафията ГЕРБ.
158
26
 
2
 
! Отговори
смелчага преди 2 години
Кире направи това,което никой не посмя и щяхме да си таралянкаме джипката до края на бг-то.Браво или евала,както би казал Герджиков.
157
1
 
35
 
! Отговори
истина преди 2 години
Харвалдска пирамида основана от двама престъпника.
156
0
 
27
 
! Отговори
ДРЪН ДРЪН преди 2 години
Не вярвам на алчни крадци и досадни шмекери.Добре ще сме,ако ни управляват хора без да вдигат гюрунтия и да се тупат по гърдите и главата,но да се почуства подобрение в материалното състояние и здравето на обикновения човек.
155
0
 
33
 
! Отговори
ХА СЕГА ДЕ преди 2 години
ПОЧТЕНИЯТ КИРЕ С ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО, НО НОСИ БГ В СЪРЦЕТО- А ЮМРУКА ПИШЕ НОВИ ЗАКОНИ
154
21
 
2
 
! Отговори
До 170 преди 2 години
Бокьо по му пасва - Жипка ,понеже той самият си е неграмотен еднокнижник. Сиреч както той казва си е *** челяк.)Има една гънка и то отзад . Служи му да ака и да крадне и с гъзо.
153
2
 
29
 
! Отговори
89898989 преди 2 години
На лъжци, с неясно гражданство, НЕ ВЯРВАМ. Същото важи и на оня ококорения от много ходене по левия бряг, и на специалният му тъпкач от Дубай, и на оня, който 5 години не успя да прочете Конституцията.... Да им вярват гладките мозъци и платените протестъри. Аз съм нормален човек и на лъжци, измамници и нарушители на Закони и Конституция не вярвам!!!!