Кирил Петков: Не на корупцията и на раздаването на едни пари на наши хора

Имало нужда от намаляване на административната тежест
239
Кирил Петков: Не на корупцията и на раздаването на едни пари на наши хора
Снимка: БГНЕС

Лидерът на „Продължаваме промяната“ и бивш служебен министър на икономиката Кирил Петков смята, че с няколко мерки икономиката ще се подобри.

“Имаме уникалната структура на икономиката, при която 1,5% от българските фирми по някакъв начин, въпреки корупция и лошо образование, са успели да качат продуктивността си над средноевропейската. Трябва да видим как тези хора са успели и как успяват да изнасят на световните пазари фирми като “Ейком“ и “Волаком“, които правят роботи и системи за летища. Фирми като BMS, които правят усилватели“, коментира той пред БНР.

Според него въпросът е защо те успяват, а другите не успяват.

Още по темата

„Няколко от другите неща, които лесно можем да постигнем – да премахнем част от административната тежест, броя разрешителни, броя проверяващи, всичко това да се прегледа внимателно. Вярваме, че като махнем корупцията, голяма част от тях могат да бъдат елиминирани, защото част от тези препятствия са и потенциална касичка за различните административни структури“, каза Петков.

„Третото нещо е, че наистина трябва да сменим концепцията за образованието, особено в посока висше. В момента нямаме университет в топ 1000, но имаме невероятни учени като проф. Денков, който сега е министър на образованието. Трябва да разберем кои са нещата, които трябва да направим, за да издигнем този тип учени на ръководни постове. Така че цялото ни образование да дръпне напред“, посочи още той.

Според него са нужни промени,  така че да има по-високи изисквания и за преподавателите от типа публикации в световни журнали, оценка на студентите към тяхното преподаване и задължителна работа с бизнеса, особено в приложни науки.

„Отделно в самите ни компании и усвояването на европейски фондове трябва да сменим начина, по който се раздават тези пари. Трябва да бъде свързване на истински проекти с оценки на тяхното осъществяване и след изпълнението. Което аз направих като министър на икономиката с международни организации като Европейската инвестиционна банка, Европейския инвестиционен фонд, така че да махнем системното раздаване на “едни пари на наши хора“. Това трябва да престане. Ако “едни пари“ се дадат на най-добрите, оценени и от външни оценители проекти, ще се види как конкурентоспособността би направила скок“, каза Петков.

Той добави, че трябва да се привлекат и конкурентни компании, които да инвестират в България, а това се случва, ако няма корупционен риск за тях.

„121 депутати са първото условие, което ни трябва, за да започнем да имплементираме тези политики, които всъщност не са мистерия, учили сме ги във времето и знаем как могат да се приложат“, призна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
11
 
! Отговори
До Изчегъртвачите преди 2 години
Взимайте вазелина,че народа ще ви оцени подобаващо на тези избори!
111
3
 
15
 
! Отговори
Ганди преди 2 години
Не на лъжливото овчарче и проекта Бареков 3,тоя ако го слушаш направи България по велика и от Америка ти да видиш
110
2
 
10
 
! Отговори
Oвче народно преди 2 години
Отпред-елита на Ляво либералната соршоидна Харвард комуно демокрация. Отзад-прост0туцията им на същата ляво либерална см-ет. Сбирщайн от кол и въже, докарани анти българи довлечени да прокарват геноцид с/у Българите налагайки сла-бо- умни леви либерални политики право от училищата на разложеният Сор0шуидален старич0к. Жалко ,че мустакатият чичко не ви довърши на Веро всичките червени мутанти.
109
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
колкото повече ни натрапвате този измамник, толкова по твърдо ще гласуваме за Герб.
108
20
 
1
 
! Отговори
чегрЪк! преди 2 години
Трябва да изчегъркяме ГЕРБ.
107
1
 
17
 
! Отговори
До haha... преди 2 години
Само ГЕРБ/СДС... ще имат 92 депутата........ ДО 14.11. .....само гледайте отблизо....
106
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1 вият крадлив бивш министър крадец от ГЕРБ излезе на светло!-:)) Супер! Голям бой ги чака ГЕРБ на изборите този път!-:))) Победа на ПП!
105
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 108 "Някой ми се пъчи с "въховенство на закона"." Какво, какво? Охоооооо, ама вие вече свалихте маските ли? Абе, Радев не говори ли всеки ден за "почтеност", "морал", "закнност" "ред" и пр.? Ние виждаме, че не го интересуват, защото при него тия неща ги няма, но поне твърди, че за това уж се борел. Вече и за това ли не се хабите?
104
15
 
3
 
! Отговори
Ще гласувам за тех преди 2 години
Според мен може да променят държавата към добро, стига да си спазят обещанията за спиране на корупцията. Защото това е голям залък. В България и керемидите са корумпирани. Трябва много сериозна кампания да се проведе. Това ще е тежка битка, която може и да загубим. Първо трябва да се изчегъркя партията на корумпетата - пп ГЕРБ. Успоредно с това корупцията в КАТ. И след това малко почивка 1-2 години - за да свикне народа с новостите. Да се научи да спазва правилата.
103
2
 
17
 
! Отговори
ЕКСТАЗИ... преди 2 години
Кирил Петков, колкото повече лъже, толкова повече се опиянява и изпада в екстаз.....така се лекува, за наша сметка..... Ние да не сме Курило
102
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До haha Мислиш си, че си ново явление, но ти си всъщност повторение, на нещо, което вече се е случвало 44та година. Между другото, не е лошо да се запознаеш със съдбата на ОФто от тогава. Няма никакви причини и с теб да не стане същото. Комунистите никак не обичат да остават свидетели на престъпленията им.
101
2
 
15
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Този слоган "не на корупцията" беше запазена марка на Яне Янев ... тия яко копират. Явно и те са от котилото.
100
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До ГЕРБ-авата тролНякой ми се пъчи с"въховенство на закона". Сега им пише на конституционните съдии да не се занимават с престъпване на закона, защото видиш ли лицето вече не бил министър!!!! Е, тогава що искате да съдите Боко, като вече не е мин.председател? И за "Пандора" ще има смях. Някои са със сметки без никакво движение и "аууууу". А другия харвард май и той ще"светне"в нарушение при назначаването му, ако е вярна публикацията в"Труд"и има офшорни фирми и сметки.
99
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нахпед с ПП !
98
18
 
7
 
! Отговори
haha преди 2 години
Герб са впрегнали яко ***. Това е добре - усеща се страх. Само Герб и ДПС да имат под 80 депутата, за да се махне Гешеффф и ще стане интересно!
97
3
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
До Анонимен84 Ти може би си *** и дебилен,но кой си ти,че да даваш оценка на целия народ.Поне името си напиши,вместо да се криеш като анонимен.
96
4
 
22
 
! Отговори
Албански инвеститор преди 2 години
Абе, какво стана с нашия завод за електромобили ? Май месец, Кирчо ни каза, че стартираме до няколко седмици ! Пък сега не си вдига телефона !
95
14
 
5
 
! Отговори
Аз вярвам преди 2 години
Аз вярвам само на Кирето и на Кокорчо! Само на тези двама човека! На Борисов не му вярвам, защото той е осъждан за лъжа, а и според мен е некомпетентен да управлява, освен това е доста недодялан и също така, ще ми простите, че го казвам, но ... простоват си е. Няма да си кривим душата.
94
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този ли продажбик ще ни управлява? Пази боже сляпо да прогледне.
93
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До ГЕРБ-авата *** "стига сте гледали декларацията на Кирето" Що така, бе, Миме? Нали чегъртахте защото уж имало беззаконие? Как стигнахте от "искаме правова държава", до " хайде сега да не се взираме толкова много в това дали се спазват законите и КОНСТИТУЦИЯТА"? Или всичко е било приказки, за да настаните във властта едни другарЕ?