Цветозар Томов: Подготвяме се за провеждане на избори при най-лош сценарий

ИК Стара Загора сгреши при казуса с регистрацията на листа в Стара Загора
16 окт 2021 15:10, Петя Славова
11
Цветозар Томов: Подготвяме се за провеждане на избори при най-лош сценарий
Снимка: БГНЕС

Решението на ЦИК за казуса с регистрация на листа в Стара Загора е напълно абсурдно. Практика, която се е наложила от много време по един напълно легитимен начин за подаване на документи, признат в Регламент 910 на ЕС, изведнъж се прекратява от действията на една РИК по неясни причини. Това заяви пред БНТ днес говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов. Той допълни, че не може да коментира казуса в качеството си на говорител на ЦИК, защото категорично не е съгласен с решението, което е било взето. Може да изрази личното си мнение, но не и да аргументира становището на комисията по този въпрос.

Още по темата

"Личното ми мнение е, че това беше доста сериозна грешка на ЦИК или по-скоро тя пропусна да поправи допусната грешка на РИК Стара Загора. Става въпрос за опит за регистрация с електронни подписи на документите. От проверката, която ЦИК направи, след като взе това решение, се установи, че има още 12 районни избирателни комисии, в които коалицията (Демократична България - бел. ред.) се е регистрирала по същия начин без никакви проблеми", обясни говорителят на ЦИК.

По думите му Комисията е взела решение да провери регистрациите с електронни подписи и на предишните избори - на 4 април и на 11 юли, и според него вероятно ще се окаже, че и там има такива регистрации.

"Въпросът който реално стои и който трябва да бъде решен, е да намерим начин като изборна администрация да регламентираме начина на подаване на документи с електронен подпис. И да не наказваме партиите и коалициите за работа, която ние не сме свършили", коментира още Томов.

Този път в обучителната кампания за изборите ще се използват много повече машини. Предният път е имало по 3 машини на изборен район, а сега вероятно всяка община ще може да получи. Томов отново обясни как ще се гласува с машина и за двата избора на 14 ноември. Според него процедурата не е по-сложна тази на предишните избори.

"Хората са свикнали с банкомати и са свикнали, че картата се вкарва докрай в устройството. При тези машини тя се вкарва някъде до средата и не трябва да се натиска много силно, за да не стане беля, да не се повреди", предупреди говорителят на ЦИК.

Той напомни да не се дърпат разписките преди звуковия сигнал. По думите му най-вероятно няма да има две кутии за двата вота, а секционните избирателни комисии ще трябва да ги разделят след приключване на изборния ден.

Трябва да сме подготвени за провеждане на изборите при най-лошия сценарий, каза още Томов.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
4
 
! Отговори
Стамболов преди 1 месец
Недопустимо за една демократична държава-член на ЕС е поради неграмотност на членове на РИК о ЦИК да бъдат лишаеани граждани от Конституционното им право на волеизява !
10
0
 
8
 
! Отговори
Определено е лош! преди 1 месец
В името на прозрачните и честни избори лишиха избирателите от граждански контрол върху изборите и на практика ги направиха НЕпрозрачни и НЕчестни!!! А лесно може да се осъществи граждански контрол чрез преброяване на хартиените отрязъци от машината от членовете на СИК в присъствието на наблюдатели и застъпници!!!
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
РИК Стара Загора е бил неграмотен по въпроса с електронния подпис. Хората, които искат да заемат подобни постове трябва да се образоват. Стига вече работа " както е било до сега" . Дойдоха други времена. Правилно ги нарекоха " динозаври".
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега софтуераджиите ще трябва да пренаписват код за Стара Загора... Ще им се отвори работа и няма да могат да си пръскат милионите.
7
3
 
5
 
! Отговори
Отвратително преди 1 месец
Отявлен неолибераст... ...за него всичко свързано с род, родина, семейни традиции е престъпление...
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гуши направиха от избори!Пият народна кръв!
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този тип е маргинален со росоид...
4
3
 
4
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 месец
ЗА КАКВО МУ Е НА НЯКОЙ ДА РАЗБИРА ОТ БАНКОМАТ КАТО ПОЛУЧАВА 300лв. ПЕНСИЯ. С ТАКАВА СУМА КАТО ЗАСТАНЕ ПРЕД БАНКОМАТА ТОЙ ВИНАГИ МУ ОТЧИТА ГРЕШКА.
3
4
 
13
 
! Отговори
Сега ли преди 1 месец
да вдигна юмруче или да изчакам още малко
2
4
 
14
 
! Отговори
ДС цирк преди 1 месец
Да видим дали съм разбрал правилно: една от клинките на Радев, която е част от ЦИК, която Радев е назначил, критикува други калинки на Радев от ЦИК, че заедно са извършили закононарушение и как "повече не трябва така да правят"?
1
3
 
17
 
! Отговори
по лошо няма преди 1 месец
фигуранта точно това иска , провалени избори . иска да остане на власт и да управлява с личното си правителство .