Румен Радев: България застарява, трябват визия и решения

Свидетели сме на безпрецедентна демографска динамика
1 дек 2021 11:15, Нели Христова
333
Румен Радев: България застарява, трябват визия и решения
Снимка: БГНЕС

Необходима е ясна, всеобхватна и дългосрочна визия, която да гарантира справедливи и устойчиви решения на демографските проблеми. Същността на тази визия включва силна и функционираща икономика, заетост, качествено образование, качествено и достъпно здравеопазване със специален акцент върху децата, възрастните хора и хората с увреждания. Това заяви президентът Румен Радев при откриването в София на двудневната министерска конференция по демографската устойчивост "Да изградим демографското бъдеще на Европа: Пътища за обществата за просперитет в свят на бърза демографска промяна", предаде БГНЕС.

Държавният глава допълни, че днес сме свидетели на безпрецедентна глобална демографска динамика и много страни в Европа и Централна Азия, включително България, са изправени пред предизвикателството на застаряването на обществото. Той уточни, че това оказва силно въздействие върху основните системи на обществото - икономика, образование, здравеопазване и социална защита, но заяви, че независимо от неблагоприятната тенденция, сме длъжни да превърнем предизвикателствата в нови възможности.

Д-р Наталия Канем, заместник-генерален секретар на ООН и изпълнителен директор на Фонда на ООН за населението, от своя страна заяви, че България е страна на мира. По думите й демографската промяна е възможност за развенчаване на някои пречки – възрастта и др. подобни. Според нея трябва да инвестираме в хората, които са живи. Това е много по-важно, отколкото да преследваме някаква чудотворна цел. Канем подчерта, че когато на хората се даде власт да разгърнат потенциала си, тогава техните общества ще благоденстват.

„За мен е огромно удоволствие да бъда в България – страна на мира. Имам удоволствието да открия дискусията по отношение на демографското бъдеще на Европа, Централна Европа. България е сериозен защитник на целите на демографското развитие. Промяната е причина за безпокойство. Ниската раждаемост, увеличаващото се население – всичко това ще се отрази на устойчивостта на социалните системи. Демографската промяна понякога се очертава като криза. Има много поводи за загриженост. Демографската криза затъмнява нашите възможности да решаваме проблемите, пред които сме изправени. Имаме една голяма възможност да помогнем на по-възрастните да решават проблемите на общността. Нека подтикнем по-възрастните хора да им дадем възможност за сваляне на бариерите. Жените да дават своя принос особено в страните, където те не представляват социална сила. Ние трябва да се обърнем към малцинствата, към бежанците и други групи, които са в периферията. Те трябва да реализират пълния си потенциал.“

Д-р Андреас Еден, изпълнителен секретар на Population Europe, каза, че продължителността на живота нараства в повечето части на Европа.

„Средно ние също така сме здрави по-дълго, макар не и по равно. Раждаемостта не е нараснала много, в някои скандинавски страни тя дори е намаляла. Нашите очаквания не са толкова драматични. Застаряващите бейбибумъри всъщност са ценен ресурс. Трябва да се фокусираме върху това да правим повече работни места, които са благоприятни за по-възрастните. Намаляващата продуктивност в дигиталната икономика ще компенсира временното намаляване на населението поради ниската раждаемост. Трябва да гарантираме също така образованието да бъде по-достъпно за младите“, допълни той.

Силвия Перел-Левин, председател на комитета по застаряването в Женева, заяви, че демографската устойчивост и застаряването вървят ръка за ръка. Според нея застаряването на населението не е заплаха.

„Много бариери ограничават нашето участие в живота – можем да премахнем тези бариери. Много често решенията се вземат вместо нас, което ни отнема от свободата. Ние сме пълноправни членове на обществото, нашата дума трябва да се чува. Нашите права не приключват. Стереотипите за възрастта не трябва да се толерират. Законодателството, свързано с човешките права, създава едно общество, което включва всички. Все повече възрастни използват технологиите. Нека повишим информираността. Нека седнем заедно на масата за планиране, за вземане на решения. Инвестирайте в нас, ще видите възвръщаемост“, подчерта Перел-Левин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


333
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 142 "Става, с високо платени работни места из цялата страна и ред, спокойствие в държавата!" Става с демокрация, но червените няма никога да изпозлват тази теза, защото директно им бърка в плановете. "Ред и законност" има и в Северна Корея и Русия: а са дупките на света, защото диктатурите, които ги управляват правят своите желания ексиввалентни на "законност". Нищо друго няма значение.
117
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези,младите,умните и красивите ,дето те избраха да се взимат в ръце и да започват....
116
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Става, с високо платени работни места из цялата страна и ред, спокойствие в държавата! Не става с въздух, производство трябва!
115
1
 
0
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
До АнонименМоята *** е здрава и корава, но понеже жените бегат от мен, от съм лузър, искам да *** Мунйо в червивият аскюйски дирник, а Узунов в калните уши;))) Най-накрая, ша са изпазна в устанана на Маймундур Паси без да му давам шанс си измий зъбите;))) Днес-а, що свалихте новината от екран, борже, борже, оти Мунйо са ***?;)))
114
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както казваше един политик - ред , сигурност, законност и добре платени работни места, из цялата страна, ще добавя аз, не може район с ниско заплащане или райони,където изобщо няма работа, да има население, с какво ще ги хранят и обличат тези деца? Как ще живеят?
113
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както казваше един политик - ред , сигурност, законност и добре платени работни места, изцялата страна, ще добавя аз, не може райно с ниско заплашане или райони,където изобщо няма работа, да има население, с какво ще ги хранят и обличат тези деца?
112
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 128 "България от почти 9 милиона вече няма и 6 милиона." България започна да се стопява още в края на 80те при "Бай Тошо". След това неговите наследници с червените куфарчета, които ни докараха и мутрите, ускориха този процес. А България беше 9 милиона, защото границите бяха затворени, и по желаещите да се оттърват от "рая" на комунистите, се стреляше с бойни патрони. Ако бяха отворени щяхме отдавна да сме се стопили повече и от сега.
111
4
 
1
 
! Отговори
преди 2 години
Толкова ли е трудно да кажете, че не "не искам никой да умира заради мен, който да седне в инвалидна количка с дименция и рак заради мен" защо? защото искам да си играя на семейство, няма да си пълноценна жена ако не тикаш количка с бебе. Няма визия, няма бъдеще, избийте си болните фантазии от главите, слънцето ще унищожи всичко независимо след милион или милиард години, единствено можем да намалим броят на хората които ще страдат и умират до тогава и изобщо да ги сведем до нула.
110
2
 
4
 
! Отговори
гост преди 2 години
То мъндpъcaне си трябва ...
109
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опира до пари всичко. Лично аз нямам деца и не смятам да имам - как с моя уж среден доход да ги издържам. Та аз дори не си отоплявам къщата за да са ми по малко сметките. Децата са лукс и не са за всеки.
108
1
 
8
 
! Отговори
m преди 2 години
зеленият чорап пак откри топлата вода...
107
2
 
5
 
! Отговори
от Германия преди 2 години
До popo Правилно решение :) И ще се удивиш колко лесно и добре се живее в страни с друг начин на мислене. Само не прави грешката, която моите родители направиха: понеже "са си свикнали" не пожелаха да дойдат при мен да си живеят старините като нормални хора. Не мога да ти опиша за това време колко проблеми имаха, защото избраха да останат в България.
106
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До У бре ""Ясна и всеобхватна.." Откъде ли му ги ражда главата тези клишета? Сякаш е взето от тезисите на Тато!" Ми то тия дето му дърпат конците са седят на същите бюра, от които едно време се дърпаха конците на Тато. Какви да са му клишетата?
105
4
 
12
 
! Отговори
popo преди 2 години
Аз се прецаках и останах в БГ, но на детето още от сега му подготвям излитането от тук.Да е живо и здраво ,да се изучи и да създаде семейство далеч от тази дупка ,управлявана от деградирали льотчици,като този на снимката. Който иска да се бори за това сметище!
104
6
 
4
 
! Отговори
ЧЕ ЩО преди 2 години
ДА МАХА КОМИТОВА?!?!??!??*** ТЕ ЩО ПРАВИХА 12ГОДИНИ?!???!.ТЯ ЗА 6 МЕС. ЩО ДА НАПРАВИ?!???. А ДЕ СА СТАНИША ЦАРЯ ДОГАН?!???НАЛИ ТЕ Я ОПРАСКА ХА ТАЗИ МАГИСТРАЛА??
103
0
 
3
 
! Отговори
долу бсп/бкп преди 2 години
До У бреМи че той е стар кадър... с това са го откърмили... сигурно ще може да ти декламира цитати от априлския конгрес... "едно баба знае, едно баба бае..."
102
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре де, как хора с държавни заплати от 10-15 хиляди дават акъл на хора със заплати до и около 1000лв от чиито данъци тези първите се хранят? Как се отглеждат деца в бедни семейства? Има примери за това, но никой не ги харесва, нали? Раздайте си високите лични доходи на нуждаещите се и тогава давайте съвети. Алтернативно, намерете начин за трайно повишаване на доходите на населението. Иначе е лесно само да се говори.
101
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този проблем се решава само с чук-ане. Българите вече не се чук-кат и не искат деца. Станали са егоисти и мислят само за себе си. Предпочтитат да дават пари за хобита и развлечения отколкото да отглеждат деца. Мъжете вече са импотентни с меки пиш-ки. Жените им пресъхнаха сливите. Едно време поне партията можеше да направи служебни деца. Сега и това не става.
100
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Рашков не близва ...........какво, нафта ли?
99
1
 
6
 
! Отговори
Гроби Таласъма преди 2 години
Майсторите зидара, заедно с евреите, заидат вашето "бъдеще". Какво бъдеще, чоертава пред нас майсторът-зидар, масонът Мунйо Узуньо? Старите ора, че работат дорде умрат, за да не скучаят на старини, а България ще наблегне на мигрантите, бежанците и малцинствата;))) т.е. създаването на чисти мл;ади българи го зачеркваме. След него евреинът Левин, го затвърждава по темата за възрастните. Не всички възрастни имат правилната визия за бъдещето. Повечето от тях я нямат.