Премиер, петима вицета... Какво е най-важното в коалиционното споразумение?

Заместник-министрите се назначават от премиера по предложение на съответния ресорен министър
Обновена: 11 дек 2021 12:19 | 11 дек 2021 09:15, Красимир Ангелов
194
Премиер, петима вицета... Какво е най-важното в коалиционното споразумение?
Снимка: ПП

"Продължаваме Промяната" публикува на страницата си в интернет Споразумението за съвместно управление на Република България в периода 2021-2025 г. Документът беше подписан в петък от съпредседателите на ПП, от една страна, с лидерите на всяка една от другите три формации - "Има такъв народ", "БСП за България" и "Демократична България".

Структурата на бъдещия Министерски съвет, който ще бъде излъчен от 47-то Народно събрание, предвижда министър-председателят да има петима вицепремиери.

Още по темата
"Продължаваме Промяната" ще предложи днес на президента Румен Радев премиер, вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите, втори зам. министър-председател - по ефективното управление. ПП ще номинира също министрите на образованието и науката, на здравеопазването, на вътрешните работи, на отбраната, на транспорта и съобщенията, на иновациите и растежа, както и министър на културата.

"БСП за България" ще има вицепремиер и министър на икономиката и индустрията, както и министри - на труда и социалната политика, на земеделието и на туризма.

"Има такъв народ" ще участва в управлението със зам. министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройството, министър на външните работи, министър на енергетиката и министър на спорта.

"Демократична България" ще предложи вицепремиер и министър на околната среда и водите, както и министрите на правосъдието и на електронното управление.

Заместник-министрите се назначават от премиера по предложение на съответния ресорен министър, е записано в споразумението. Ресорните министри определят и състава на политическите си кабинети. Всеки един от коалиционните партньори има право да предложи по един съветник, който да бъде назначен към всеки министър.

Областните управители и техните заместници се назначават по предложения на коалиционните партньори, в съответствие с тяхното парламентарно представителство, е записано в документа.

Предвижда се създаването на 18 експертни съвета, в които всеки от партньорите излъчва до трима представители. Те ще координират взаимодействието и сътрудничеството в коалицията за изпълнение на целите и политиките, заложени в споразумението. Съветите ще провеждат работни срещи най-малко веднъж в месеца.

В споразумението са разписани детайлни политики и детайлни задачи.

Част от структурните промени предвиждат под шапката на Министерски съвет да премине Българската агенция по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по горите.

Към вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите преминава - Дирекция „Централно координационно звено“. Досега дирекцията беше под шапката на Министерския съвет. Към Министерството на финансите преминава и Изпълнителна агенция „Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове“.

Към Министерство на здравеопазването преминават всички държавни болници.

Закрива се Държавно предприятие „Държавна петролна компания ЕАД“.

Вицепремиерът по ефективно управление ще отговаря за Български пощи, които преминават от Министерството на транспорта към Министерски съвет, също и Агенцията по геодезия. От Министерството на правосъдието се прехвърля Агенцията по вписванията.

Дирекция "Съдебна защита" преминава от Министерство на финансите към министъра на правосъдието.

Предвидено е към Министерството на външните работи да премине Държавна агенция за българите в чужбина от Министерския съвет.

Споразумението е със срок на действие 4 години - от 2021 до 2025 г.

Пълния текст на споразумението вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Pluete kornelia no pak ja isbrahte i e na varha schte se ptssnete ot sloba vie ot gern nekadarni ste islijihte borisov kade se e skril bokuto taja semenka atanasova samestva debelata lili pavlova kojato boku ja isprati v 4ujbina 50 mil.is4esnaha ra6kov e silnia intel.minister da vi raskrie vs korupzii i mrasotii gerberi bg nai bednata v eu blahodarenie na gerb dalaverite stroitelni gerb fa i mn dr dalaveri bikov don4ev mitov fandakova sa kato lukanov komunista boiko se skri ot tv s natalkata
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Комунист RИма големи ОЧИ, забелязах го случайно преди време :)))
30
1
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
Както виждате намери се начин социалисти и русофили да работят за ЗАПАДА!!! А твърдяха, че не било възможно.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До по долоКорни и мъже и жени харесва и всякакви комбинации между тях...
28
1
 
10
 
! Отговори
Комунист R преди 2 години
Тая напред с цомбите пак
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тези на снимката България се върна в далечната 1997 год. Честито!
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименБоко може да ходи където си поиска, а Корнелия може да ходи само при Киро за пари.
25
1
 
12
 
! Отговори
Изнервен преди 2 години
Добре де, ама що за глу.пост е да се нарича Министерство на икономиката и индустрията. Ами тя индустрията е отрасъл от икономиката и на български се казва промишленост.
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДЕМОКРАТИЧНА КОМУНАРИЯ - НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ДЕМОКРАТИ НА КОМУНИЗМА.
23
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази снимка на Корнела между двамата харвардци ме кефи. Боко избега ли в Турция? Ха ха ха ГЕРБ победа ха ха ха
22
1
 
13
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
Ехх, Слави си е най-добре... изтяга се вкъщи като котарак на диваня пред телевизора и само гледа сеир.. и накрая на месеця хоп в джобето субсидийката, па нека му е зле и само изграка по нещо във фесбук да стряска раята си...
21
1
 
6
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Най-важното е не какво пише в документа, а какви ще бъдат делата. Защото ние знаем, че на думи и сладки обещания всички са много велики. А там скоро ще им лъснат червените дирниците на всички.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корни не е харесват дори жените, да не говорим за мъжете, но е диктаторка, голема лисица е ! :))) Поздрави за синчето й в Ню Йорк, сега ще го храни по добре, нали се добра до властта :)
19
1
 
14
 
! Отговори
русенец преди 2 години
Остапбендеровците разделиха баницата, да видим какво ще се получи от този тюрлюгювеч. Аз лично не съм обнадежден, но дано греша.
18
1
 
6
 
! Отговори
Бож. преди 2 години
Най-добре половината Бе-Шопе да станат вицепремиери а другата половина вицепрезиденти,за да знаем кой ни управлява! :)
17
1
 
15
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
След много умуване четирите партии решиха да управляват по следния начин: коалиционно споразумение и всяка партия да си има свое правителство.. както през късния феодализъм преди падането на България под турско робство.
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не кадърник милиционер,нек адърник шошо от СИК!Нали уж мутри вън пък то :от баш мутрата рашков до малък шоколад все ....
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички клоуни и чалгари ви се правят на вицепремиери и шефове. Не ви ли е срам да живеете в такъв чалгарски цирк? Защо не си направите една нормална европейска цивилна демокрация, без шутове, шоумени, канадци ифатмаци, като всички останали европейски народи?
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
излъгаха народа, това е най-важното. Уволнена за корупция и то със Шиши ще ми бъде министър, че и зам., но явно ги е заплашвала тези двама с физ. саморазправа или са се разбрали като мъже. На снимката трима мъже
13
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корнелия Гербаджиева Нинова.