ЕРП-тата и ЕСО срещу мораториума: Възможен е колапс на цялата система

Това ще се отрази на цялата икономика на България, се чете в позицията
15 дек 2021 18:20, Красимир Ангелов
179
ЕРП-тата и ЕСО срещу мораториума: Възможен е колапс на цялата система
Снимка: БГНЕС

Всички мрежови оператори в страната са в сериозна ликвидна криза. Има опасност от колапс на цялата електроенергийна система, а оттам и цялата икономика на България.

Още по темата
Това се казва в обща позиция на електроразпределителните дружества в България и на държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО) във връзка с решението да се наложи мораториум върху цените на електрическата енергия, ВиК услугите и топлинната енергия, електроразпределителните дружества в България.

"Подкрепата на домакинствата и уязвимите социални групи на обществото, които са засегнати от ценовите равнища на енергийните услуги, е редно да се изпълнява със средствата и инструментите на законодателството, регламентиращо работата на Министерство на труда и социалната политика. Необходимо е да подчертаем, че разчетите на КЕВР за промяна на цените на електроенергията, считано от 1.01.2022 г., няма да доведат до увеличаване на приходите на мрежовите оператори, тъй като в ценообразуването са калкулирани стойностите на услугите, които електроразпределителните дружества в България и Електроенергийният системен оператор заплащат на производителите на електроенергия", се казва в позицията на ЕСО ЕАД, ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО-ПРО.

"Не на последно място трябва отново да алармираме, че всички мрежови оператори в страната са в сериозна ликвидна криза от месец септември насам, породена от ръста на цените на електроенергията на борсовия пазар, от където мрежовите оператори закупуват електроенергията за технологичните си разходи. Реална е опасността от невъзможност за изпълняване на плащанията по веригата производство-пренос-разпределение-снабдяване. Застрашени от неизпълнение са инвестиционните и ремонтни програми на мрежовите оператори.

Всичко това заплашва с колапс цялата електроенергийна система, а оттам и цялата икономика на България“, се чете в позицията на ЕСО и ЕРП-тата.

"Като купувачи на енергия от борсата за покриване на технологичните си разходи, операторите на мрежи са единствените крайни клиенти, които не получиха компенсация от 110 лева за мегаватчас. Това компрометира мярката, превръщайки я в държавна помощ за целева група и нарушавайки пазарните принципи за равнопоставеност.

Разчитаме, че в следващите дни, чрез съвместни усилия и конструктивен диалог, ще намерим решение за справяне с кризата в сектора, недопускане на прекъсване на снабдяването и ефективна защита на енергийно уязвимите потребители", заявяват още ЕРП-тата и ЕСО в позицията си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
11
 
! Отговори
айде бе преди 2 години
Една камара посредници изтръпнаха - няма да вземат големите предвидени комисионни.Държавата произвежда - след това са над 30 посредници, които вдигат цените - след това сме ние - будалите.
77
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега да видим,какКВЕР,умишлено определя цената с четири числа след десетичната запетая и се отчита не най-малката мерна единица,ват а на киловат потреблението.Така пак се закръглява към по голямото число.Защо КВЕР- не определя за цена цяло число за ват или киловат а с десетична запетая.За да може ЕРП-то да закръглява към по голямото число и да краде безнаказано за да облажава и политически назначените в Регулатора.Тази паразитна структура трябва да се ликвидира при положение че има е-борса.
76
3
 
5
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Кирчо не го мислете кеша с много нули му е сигурен като ни задьлжи да се бодем с отровите , ние да му мислим студа и глада вече започнаха
75
2
 
4
 
! Отговори
В.Узунов преди 2 години
ЕРПта, МРПта, хаос имало. Ам кат фалират да фалират. Е бобото имаше една рския-аковица. От нейа който пиеше все са наакваше. Е,ама свърши. Така,че няма нищо вечно.
74
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не разбрах,кой печели,кой губи,кой прибира разликата и кой определя това.Може ли по-ясно обяснение на този нов пазар
73
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жан Виденов не даде българската газопреносна система на руските и започнаха проблемите.
72
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо има ли роднини дето живеят на село ..... а изобщо роднини в България дето ще му студуват и без ток бъдат
71
0
 
8
 
! Отговори
До 72 преди 2 години
И кой ги купи та сега пак се реве? Не съм аз. Ако ги продадете на мен, няма да рева. Купувам ерп за един долар. кеш.
70
1
 
13
 
! Отговори
Krom преди 2 години
Колапс, я! От къде за нов Майнбах? Я да започнат да купуват от шикозния микс дето ние го плащаме "износителите" а не от Козлодуйския! И ще утихне "колапса" поради липса на желаещи за износители. А колкото до "инвестиционните" програми, то пък едни "инвестиции"!? Особено във ВИК! Сигурно половината вода изтича по Факултето и Столипиново. Тея с енергото не са по назад! И ликвидната "криза" - е ще карате тая година с половин бонуси за Коледа. Някак ще оцелеете.
69
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От харвард идва - ваксини носи вместо токЩо е то
68
0
 
6
 
! Отговори
морски преди 2 години
Той Ж.Виденов го изпързаляха, но Луканов го пратиха на Оня свят.
67
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като не можете да извършвате услуга при тези условия, тогава си обирайте крушите от България и да откриваме процедура за следващите.
66
2
 
4
 
! Отговори
3000лв/$ преди 2 години
До Анонимен 69 Кой му е виновен, че го изпързаляха? Румен Гечев го изпързаля. А сега Румен Гечев пак е в управлението.
65
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Харвард идва свещи носи.
64
1
 
6
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Нека да фалират и всеки сам да си произвежда ток с генератор.
63
8
 
8
 
! Отговори
БСП преди 2 години
Не искаме ток! Спрете и водата!! Важното е ГЕРБ да са вън от властта!!
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 63 Е те ЧЕЗ не го ли направиха вече? Продадоха и ТЕѝ Варна и ЕРПто и напуснаха територията. Ти не знаеше ли?
61
3
 
17
 
! Отговори
мда преди 2 години
Алчните доставчици плашат със спиране на тока. Национализация на енергетиката ще вкара милиарди в държавата, а сега отиват в частни корпорации.
60
2
 
1
 
! Отговори
До 56 преди 2 години
На сметки си прав, обаче едва ли си управлявал и селски водоизточник! Нещата са много по сложни и са свързани с горива, резервни части, ремонти, и хора! И всяка стотинка на Ел енергията се отразява драматично върху крайната цена не само на водата, а на клечка кибрит дори! Ако смяташ че си прав, има конкурси за в и к директори! Яви се! Успех!
59
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жан Виденов живее в панелка и го изпързаляха човека