ЕРП-тата и ЕСО срещу мораториума: Възможен е колапс на цялата система

Това ще се отрази на цялата икономика на България, се чете в позицията
15 дек 2021 18:20, Красимир Ангелов
179
ЕРП-тата и ЕСО срещу мораториума: Възможен е колапс на цялата система
Снимка: БГНЕС

Всички мрежови оператори в страната са в сериозна ликвидна криза. Има опасност от колапс на цялата електроенергийна система, а оттам и цялата икономика на България.

Още по темата
Това се казва в обща позиция на електроразпределителните дружества в България и на държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО) във връзка с решението да се наложи мораториум върху цените на електрическата енергия, ВиК услугите и топлинната енергия, електроразпределителните дружества в България.

"Подкрепата на домакинствата и уязвимите социални групи на обществото, които са засегнати от ценовите равнища на енергийните услуги, е редно да се изпълнява със средствата и инструментите на законодателството, регламентиращо работата на Министерство на труда и социалната политика. Необходимо е да подчертаем, че разчетите на КЕВР за промяна на цените на електроенергията, считано от 1.01.2022 г., няма да доведат до увеличаване на приходите на мрежовите оператори, тъй като в ценообразуването са калкулирани стойностите на услугите, които електроразпределителните дружества в България и Електроенергийният системен оператор заплащат на производителите на електроенергия", се казва в позицията на ЕСО ЕАД, ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО-ПРО.

"Не на последно място трябва отново да алармираме, че всички мрежови оператори в страната са в сериозна ликвидна криза от месец септември насам, породена от ръста на цените на електроенергията на борсовия пазар, от където мрежовите оператори закупуват електроенергията за технологичните си разходи. Реална е опасността от невъзможност за изпълняване на плащанията по веригата производство-пренос-разпределение-снабдяване. Застрашени от неизпълнение са инвестиционните и ремонтни програми на мрежовите оператори.

Всичко това заплашва с колапс цялата електроенергийна система, а оттам и цялата икономика на България“, се чете в позицията на ЕСО и ЕРП-тата.

"Като купувачи на енергия от борсата за покриване на технологичните си разходи, операторите на мрежи са единствените крайни клиенти, които не получиха компенсация от 110 лева за мегаватчас. Това компрометира мярката, превръщайки я в държавна помощ за целева група и нарушавайки пазарните принципи за равнопоставеност.

Разчитаме, че в следващите дни, чрез съвместни усилия и конструктивен диалог, ще намерим решение за справяне с кризата в сектора, недопускане на прекъсване на снабдяването и ефективна защита на енергийно уязвимите потребители", заявяват още ЕРП-тата и ЕСО в позицията си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
8
 
12
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Искахте промяна - получихте я , сега няма да ревете . Започват криза след криза , управляват ви ком.уни.сти и техните деца .
57
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До дядо Мраз Я си *** гнусен опикан дърт комунисте.
56
2
 
13
 
! Отговори
Честно преди 2 години
Пред тия изедници от новият кабинет - жан виденовата зима вече ми изглежда пролет
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 59 ГЕРБ имат 24%. Ще обясниш ли как с 24% може да гласуваш нещо? То бива да си т ъ п, ама ти прекаляваш.
54
3
 
2
 
! Отговори
дядо Мраз преди 2 години
до До При лошия соц...Бургазь се е казвал града, но като са дошли селяните с аграрни физиономии са сложили тяхното С накрая! Айде лЕгай си вече, трябва да работиш да си плащаш кредитите, гладен бургаски гларус.
53
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
никъф колапс няма да следва от мораториума, ами ше се осветят неприлично високите печалби на търговците...като не им харесва- да продават и да напускат територията. в този ред на мисли- купувам ерп за едни долар. кеш.
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наложете им и мораториум върху изказванията.
51
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяко ВиК при отчитане на доставената вода на клиент,не отчита литрите а само целите кубици и закръглява към по голямото число.Така през следващия отчетен период,се отчита новото показание,като пак не се отчитат литрите а се закръглява пак към по-голямото число.Разликата от отчетената и доставената вода е около кубик и половина повече от реално потребената за година.Така от 250хиляди потребители в окръга по средно1.5 кубика с цен1.95 лв.куб.се получава приблизително 500 хиляди лв.чиста печалба .
50
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Следва режим на тока. Когато ЕРП има мораториум на цената, но доставчика му иска повече пари (АЕЦ-а). Енерго Распределителя няма друг избор освен да спира доставката до крайния потребител с цел да спести. Точно това цели мораториума предложен и гласуван от ГЕРБ. ГЕРБ искат да има режим на тока, за да кажат после.. Видяхте ли комунизма се върна без Бойко Борисов.
49
2
 
5
 
! Отговори
Джон Куртев преди 2 години
По декларация Румен Радев не притежава нищо , декларирал е някакви джобни , живее в президенството или в някоя резиденция и ние му плащаме тока . Нещо неясно ли е ?
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяко ВиК при отчитане на доставената вода на клиент,не отчита мутрите само целите кубици и закръглява към по голямото число.Така през следващия отчетен период,се отчита новото показание,като пак не се отчитат литрите а се закръглява пак към по-голямото число.Разликата от отчетената и доставената вода е около кубик и половина повече от реално потребената.Така от 250хиляди потребители в окръга по средно 1.5 кубика с цена 1.95 лв.куб.се получава приблизително 500 хиляди лв.чиста печалба годишно.
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПроСоТо Тъпир, президентът живее в ВИЛА НАМСИКОЯ си в резиденция Бояна. как може да ти дойде на ум, че живее в Президентството. Направо си вдлъбнат.
46
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 47 Печелят производителите. ЕРПтата купуват скъпо от производителите и трябва да го процдадат евтино.
45
5
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Джон Куртев...Ще пробвам пак../Ей,ТИ ли си тоя,който казва "Това да,това-не"?...Ашколсун!../..И така:-Радев НЕ е бездомен...Радев В МОМЕНТА е Президент на Р. България..Съгласно ПРОТОКОЛА,президента живее В ПРЕЗИДЕНТСТВОТО!....Ти какво искаш?..-Да наеме стая в хотел,или да са примоли за неколко квадратни метра в некой сарай?
44
1
 
10
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Шефа на чез преди около -5 г го возеха с бентли служебно и взимаше -25 бона заплата + тристаен в центъра на софия с платен наем от фирматаПисаха го по вестници списанияБентлито лично сам го виждал пред бизнес сградата им на - борово
43
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този който го е предложил мораториума върху цените му е много ясно че това ще доведе до колапс.
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 35 Е този киловат, който този месец са ти надписали, следващият месец няма да се брои. Това е интегхриращ уред. Разбра ли ме?
41
1
 
2
 
! Отговори
SS преди 2 години
Чудя се на неверието на *** който все не вярва,и когато стане псува всичко и всички защото не се е подготвил ! Хората ви го казват ! Чукне самара да се сети магарето е стара народна поговорка
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 44 Какво смяташ да национализираш и с какво това ще помогне?
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До При лошия соц нямаше Кои са тези крайбрежия бе дядка? В Бургас си имаше режим. иначе как ще спрат тока на чужденците на Слънчев бряг? Нали е по-лесно да го спрят на текезесари като теб.