Новите пенсии: Образовани взимат колкото човек без осигурителен принос

Пенсионерите се настройват един срещу друг
Обновена: 15 дек 2021 16:31 | 15 дек 2021 10:53, Петя Славова
281

Справедливи ли са новите преизчисления на пенсиите и ще бъдат ли ощетени пенсионерите, коментира бившият социален министър Христина Христова.

Всички отпуснати след 24 декември пенсии ще се изчислят с нова тежест за годините и месеците осигурителен стаж без превръщане. Останалите около 2 милиона пенсии, отпуснати преди 24 декември 2021 г., ще бъдат преизчислени служебно от НОИ.

Още по темата

"47-ото Народно събрание е в правото си да промени тези текстове. Засега не е постигнат пълен консенсус относно методиката на преизчисляване на пенсиите. Този, който ще взима 380 лв., вече ще взема колкото този, който взема минималната пенсия. Тук е голямата ми болка. Този начин на промени в минималната пенсия не е добър. Той не следва принципите на пенсионно-осигурителната система", обясни Христова в "България сутрин".

Тя изтъкна, че това е много чувствителна система.  573 лв. става средната пенсия от януари 2022 г.

"Там има един основен принцип - осигурителното право трябва да бъде в съответствие с осигурителния принос на човека. Ще стане така, че хора, които са по-образовани и са изпълнявали по-квалифициран и отговорен труд, ще вземат колкото човек, който не е имал образование. Пенсионерите се настройват един срещу друг", отбеляза Христова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея е необходимо преизчисляване на пенсиите, но трябва да се каже на хората, че няма съвършен механизъм.

"В началото на 90-те години започнахме с много ниска база. Имаше един период, когато пенсиите бяха около три долара. Тази база трудно се наваксва. Както са били и ниски доходите през този период. Не бива да искаме да решим всички социални проблеми с пенсионната система", заяви Христова.

"Както в последните години ставаше увеличението на минималната пенсия, този подход е удар по пенсионната система. Трябва да се прилагат принципите на пенсионно-осигурителната система. Най-важни са осигурителни вноски, какъв е приносът към пенсионната система. Възникнаха много противоречия", поясни бившият социален министър.

Според нея постепенно ще отпадне таванът на пенсиите. Тя обърна внимание, че ограничението на пенсиите е несправедливост в пенсионно-осигурителната система.

"Имаме и ограничение на максимален осигурителен доход, където максималната пенсия е процент от него. Тук също има противоречия. Трябва да се реши въпросът кой да бъде максималният осигурителен доход", добави Христова.

"Размерът на обезщетението на майките се върна в началото на въвеждането на втора година майчинство. Аз се смятам за един от авторите. Като народен представител съм внесла това предложение и то беше прието. Има много упреци. Първо, че е много дълъг този отпуск по майчинство, но жената има право на избор", разясни бившият социален министър.

Тя коментира, че в момента системата не е справедлива, защото обезщетението замества дохода от труд на жената, която е вкъщи и си отглежда детето, а най-ниската цена на труда е минималната работна заплата. Христова уточни, че е добре майките да получават поне минималната работна заплата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
244
0
 
4
 
! Отговори
Криско е прав преди 2 години
Пенсионната система е комунизъм в действие. От всекиго според способностите... всекиму колкото да си плати парното и тока. С две думи, социална мизерия в действие.
243
0
 
3
 
! Отговори
Шефът на МВР преди 2 години
Трябва да е над 70, за да не му пука за живота. Както се казва, дедушка в поле гранату нашел...
242
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой колкото и да е работил, ще получава колкото му дадат.
241
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Христина Христова, когато като министър, определяше колко да е мин. заплата и осигуровката към нея, мислила ли е, че кравето масло през нейните години е струвало 2 лв., а сега е 6 лв.? И защо не е упражнявала контрол на работодателите за внасяните осигуровки, ами се е коалирала с тях! Да се трудиш 40г., половината от тях преди "демокрацията" и след това да работиш при новоизлюпените приватизатори за мижава заплата и Христина Христова да ми определи185 лв за пенсия!
240
0
 
4
 
! Отговори
маргинал-майор Жаго преди 2 години
Язека искам за кражбите да зимам пенция . 10 кражби на месец, 20 години стаж, не са ме вкарвали в пандизо . само се подписвах на подписка с пръст. Искам 2000 евро пенция, трудно беше да крадним и да бием старците по селата
239
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България трябва със закон да се забрани пенсионирани служители да работят държавна работа!Такъв е случаят с РАДЕВ,РАШКОВ,С.Янев и още много на двойна хранилка на заплата и пенсия едновременно в системата на МВР,МО и много цивилни в министерствата по на 60-70год.си работят необезпокоявани,а какво правят и защо ги държат е един ???НЯМА НЕЗАМЕНИМИ
238
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Накарайте отбора на държавните хрантутници сами от джоба и държавната заплата да изкарат и да си и платят на 100% здравните осигуровки данъци и социалните осигуровки за пенсия да видим тези медузи каква пенсия ще взимат.
237
2
 
22
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 2 години
Докато държавни служители се осигуряват от държавата, съответно не плащат нито стотинка осигуровки от джоба си, ще има ропот! Той бил партиен секретар на ТКЗС-то и реве за 1500 лева пенсия. Баба Мара, дето е превивала гръб в същото ТКЗС се чуди какво да прави с 300 лева пенсия.
236
3
 
13
 
! Отговори
До Криско преди 2 години
Криско, има доста образовани , които са по-зле със знанието и от футболистите ! Нагледахме се на такива толкова дълго ! А най-"образованите" ги пращаха в Парламента.
235
1
 
16
 
! Отговори
Криско преди 2 години
Скапано и дискриминационно ви е заглавието, господа неграмотници - не всеки образован има осигурителен принос и обратното - не е задължително да си образован, за да имаш осигурителен принос!
234
3
 
10
 
! Отговори
Socialen преди 2 години
Оставете хората да си вземат пенсиите,говорите все едно взимат хиледи
233
2
 
17
 
! Отговори
пенсионер преди 2 години
Номер 259 го е казал идеално. Заплатата се дава според положения труд - физически или умствено. Пенсионните вноски според заплатата. Пенсията според пенсионните вноски - размер и години.
232
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е нормално хора без стаж и такива с по 40 години да вземат почти еднакви пенсии. Това също е едно от нещата, които отказват хората да се осигуряват на реална заплата. Какъв е смисъла от високите осигуровки, като накрая всички получават еднакво? Вдига се минималната пенсия, останалите не се преизчисляват и постепенно хора със средна пенсия ще се окажат на минимална.Колкото до мачинството - няма друга държава в Европа, а вероятно и по света, където да се плаща 2 години майчинство.
231
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
построихме комунизма...
230
2
 
67
 
! Отговори
Ееех преди 2 години
Колко хора си отидоха от този свят без да ползват пенсионните си осигуровки (или за кратко време са получавали пенсия) ? Има ли такава статистика и огласява ли се ?
229
1
 
41
 
! Отговори
за кокошка няма ... преди 2 години
за кокошка няма прошка за милиони няма закони .Товае положението в БГ . Всички сме равни на книга но на прартика не е така .Тогава трябва ли да се спазват законите - преценете сами .това е позор и подиграка с обикновенните хора
228
4
 
48
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Образованите са учили, но не в Рабфак, а в институти. Работили са на бригади, за което им се е плащало. Освен това, те ги разбират нещата с парите, активите и финансите доста по-добре от необразованите. Не разбирам защо се пише за НОВИ пенсии. Те са си старите, но вероятно с намалена покупателна способност. При годишна инфлация от 30 %, с новите пенсии ще си купят доста по-малко стоки пенсионерите.
227
10
 
0
 
! Отговори
I'm-дртиВАЙТBoY преди 2 години
До I'm-дртиВАЙТBoY"The ANSWER, my friend, is BLOWIN in the WIND". От Нобеловия лауреат за литература - М-р БОБ ДИЛЪН...
226
20
 
19
 
! Отговори
I'm-дртиВАЙТBoY преди 2 години
До Мисля си Цитат: "Соцът имаше недостаъци,но беше 2 пъти по-добре от сега" особено за търтеите, партай-геноссетата+секретари+комсоМОЛЦИ, хрантутниците на държ. софра, деятелите на техната псевдо-"култура" и пр., да не говорим за ХАрмия, МИЛАта ни милиция и др.такива свръх-надути и многобройни орди от лакоми и ненаяли се АЙдуци от милата картинка на соц.раЯ"...И там потъваха МИЛИАРДИ,а не милиони изкарани с усилен труд+пот на челото от бачкаторите левчета; ами издръжката на надутия парт.апарат..
225
18
 
26
 
! Отговори
преди 2 години
Вие и толкова сте работили. Отговорна работа??? Комунистически чиновничета. А тези без образование но с 50 години стаж и тежък труд на полето какво???? Живяхте като царе. Комунистическа ***