Хиновски: Мораториумът заплашва енергийната сигурност на страната

Застрашени били и парите по Плана за възстановяване
16 дек 2021 09:18, Елка Василева
281
Хиновски: Мораториумът заплашва енергийната сигурност на страната
Снимка: архив, БГНЕС

"Аз съм шокиран от загубата на колективен разум в нашето Народно събрание. Първо, никой не стана и не каза, че това е нарушение на Конституцията. Не може законодателният орган да се намесва в дейността на един независим регулатор". Това каза пред БНТ Иван Хиновкси, енергиен експерт и председател на енергийната комисия в 46-ия парламент.

Според него мораториумът върху цените на тока, парното и водата заплашва аванса по Плана за устойчивост и развитие, защото нарушава принципа за върховенството на закона.

Още по темата
"Този мораториум е вреден за имиджа на България в ЕС. Сигурен съм, че ще ни бъде размахан пръст, в най-лошия случай дори наказателна процедура", каза енергийният експерт Иван Хиновски.

Решението също така заплашва енергийната сигурност на страната. Няма страна, в която мрежовите оператори да бъдат поставени в условия на фалит, допълни Хиновски.

Той прогнозира и фалит на Топлофикация-София до месец март, ако решението за мораториум бъде гласувано и прието. Дружеството ще повлече след себе и "Булгаргаз", твърди експертът.

Той е категоричен, че не трябва да има мораториум и поясни, че в системата има резерви, които могат да се използват.

"Това минава през няколко промени в закона за енергетиката. Фонд "Сигурност" в енергийната система може да натрупа огромни средства от свръхпечалбите на дружествата, които произвеждат електроенергия и които изнасят - АЕЦ "Козлудуй", НЕК, това са всички ВЕИ, ТЕЦ Марица-Изток, американските централи, всички те трупат огромни печалби от износ", поясни Хиновски.

Според него, след като тези дружества получават свръхпечалби от износа на електроенергия, тези свръхпечалби могат да се върнат законодателно обратно във фонда и оттам да се подпомага индустрията. Това може да стане за три месеца. Експертната енергийна комисия на "Има такъв народ" ще отправи тези и други предложения, допълни Хиновски.

"С този популизъм в основата на всичко е битовият потребител. А ние забравяме индустрията, която сме я оставили на произвола на съдбата", каза още Хиновски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
2
 
0
 
! Отговори
Д-Р Дре преди 2 години
Шменди Капели.Не се гаси туй що не гасне.Замразяват но скоро ще се размразят.Това е изкуствено.
154
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая корполентна дядка да не ръси мозък, по принцип не трябва да има мораториум, а забрана за износа на държавен ток, но всички сте навързани в играта с фирми търговци или подизпълнители и от сутрин до вечер ни обяснявате глупости само и само да не ви се променя нищо - но кютек ще има и то скоро;)
153
1
 
11
 
! Отговори
ДО БРР преди 2 години
ЧАСТНИ Дружества не изнасят, ИЗНАСЯТ ДЪРЖАВНИ КОЗЛОДУЙ И ТЕЦ 2 -печалби ФОНД СИГУРНОСТ, половината от тях ПП смениха шеф Козлодуй като буфер.САМО че до време, като подарим Козлодуй на Уестингхаус-един реактор, с Япония -свършва евтина енергия. ТОГАВА ЩЕ ВИДИТЕ КАКВО ЗНАЧАТ ЦЕНИ ПАЗАРНИ.Частните дружества и фото, перки, частни вецове, биомаси, които задължително купуваме, плюс такси общество са за народа, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО КУПУВАМЕ СКЪПИЯ ТОК на Хиновски, Добрев, Арсенова, и още светли милионери.
152
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
197-така си смятал оня със яицата дето тръгнал на пазара да ги продава.
151
0
 
10
 
! Отговори
Брр преди 2 години
НЯКОИ ДРУЖЕСТВА НАТРУПАХА СВРЪХПЕЧЕЛБИ ОТ ИЗНОС НА ТОК!!! КАКВО ПРАВИТЕ С ТЯХ??? РАЗДАВАТЕ СИ БОНУСИ НА НАШ ГРЪБ ЛИ?!? НЕ Е НИТО ЧЕСТНО, НИТО ЛОГИЧНО, НИТО РЕДНО!!! ИМА ЛИ НОРМАЛЕН В УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА?!
150
0
 
17
 
! Отговори
Хиновски Лобист преди 2 години
Защото Хиновски е част от МОНОПОЛИСТИТЕ-ЗАВОД БИОМАСА. Заради частните вецове, тецове, фотоволтаици, перки, заводи биомаси-плащаме толкова скъпа енергия. В частност Хиновски 380 лева му плащаме на МЕГАВАТ за заводчето-микс сметки ток. В които Козлодуй е само 5% от микса в сметките ни за ток.Изикване на ЕС задължително да изкупуваме СКЪП ТОК-ЧАСТНИЦИ. ВСИЧКО ЗАПОЧНА ОТ НДСВ и ТРОЙНАТА, ЧЛЕНСТВО ЕС.Да ви е честито, радвайте се на ЕС.
149
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
197-ИМАХМЕ НЯКОГА! - СЕГА НЯМАМЕ НИЩО. ЗЕРО. НУЛА.
148
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Топлофикация още не е ли фалирала ? Ужас . Ще носим топло с вода до другия край на града и тя ще остане топла. Тва не е сериозно в 21 век.
147
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АМИ ТО ДРУЖЕСТВА, РЕГУЛАТОРИ И ТЕЯ ПО НАДОЛУ ПО ВЕРИГАТА ВСИЧКО Е ГЕРБЕРСКА М*ршА.
146
1
 
6
 
! Отговори
Изход ЕС ПП преди 2 години
ПП обслужват ЕС, което противоречи на интересите на българският народ.Чака ни, драстично поскъпване чрез ток на храни, парно, води, фалит бизнеси, за да дойдат ТНК-тата.Навремето Гърция изкаше да си върне драхмата, на Референдум 62% гласуваха за драхма. Ципрас ги предаде, Варуфакис подаде оставка, ЕС преговарящият размаха листата със предателството на Ципрас и каза: Това чака всяка държава, решила да напусне еврото-капитулация.ЗАД ВСЕКИ ЕДИН БЕЗОТГОВОРЕН ДЛЪЖНИК,СТОИ ЕДИН БЕЗОТГОВОРЕН КРЕДИТОР!
145
0
 
13
 
! Отговори
Майна преди 2 години
ХИНОВСКИ ВИ КАДВА В ППАВ ТЕКСТ: НЯКОИ ДРУЖЕСТВА ТРУПАТ СВРЪХПЕЧАЛБИ ОТ ИЗНОС НА ТОК!!! СПРЕТЕ ГИ!!! НС МОЖЕ, НО НЕ ИСКА, ЗАЩО????
144
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 168-ми то най върлия комунист Б. Б. я фалира бе пърчосан гербер.
143
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а липсата на мораториум заплашва сигурността на цялата нация? толкова се налапаха тези енергийни дружества от страни като България, че изобщо не ми пука и няма как да ме убедят, че щели да фалират
142
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хиновски наясно ли е че ако махнем валутния борд например лева ще завърши като турската лира
141
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде се намира тоя ***.. това е България!
140
1
 
13
 
! Отговори
Хиновски преди 2 години
Е ЛОБИСТ НА ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ! НИЩО ПОВЕЧЕ.
139
0
 
6
 
! Отговори
Кире народа е с теб! преди 2 години
спряха кражбите на крадеца бойко и потекоха реки от пари, чакаме връщане на старите цени и вдигане на запратите! От 1 януари по 4000 лева дигат заплатите от ПП.
138
0
 
6
 
! Отговори
От хората преди 2 години
Срамувам се.Този до кога ще бъде канен от медиите да всява смут.Ако си плаща,кажете.Санкции и т.н.До кога ние ще плащаме на тези хрантутници.Да не се забравя най -дългия пръст на ръката,понякога и той се показва.
137
1
 
6
 
! Отговори
Шрек преди 2 години
Чиба у лево.
136
11
 
9
 
! Отговори
Кирчо и Луканов преди 2 години
Киро измамника, Корнелия и Слави чалгаря ще вкарат държавата в катастрофа. ЕС да готви санкции , а народа купувайте свещи и гответе туби за вода.