Първанов: Тихомълком отпадна темата за общата история с РСМ

Изключително важно е да се възстанови приятелският диалог със Скопие
12 яну 2022 10:49, Елка Василева
86
Първанов: Тихомълком отпадна темата за общата история с РСМ
Снимка: архив, БГНЕС

Тихомълком темата за общата история с Република Северна Македония отпадна с документа, приет на Консултативния съвет за национална сигурност. Това заяви пред БНТ Георги Първанов, президент на Република България в периода 2002-2012 г.

Той определи консенсуса, постигнат на съвета, като положителен знак към българското общество. Но в половината от приетите точки в документа след КСНС България потвърждава привързаността си към предишните приети документи, които са единствено пожелателни с липса на конкретика, изтъкна Първанов.

Още по темата

"Тъпчем на едно място, въртим на празни обороти и най-фрапиращото нещо, което се случи, е тихомълком снетата тема за общата история," каза Георги Първанов.

Вместо това според него е трябвало да дефинираме този въпрос в позицията след КСНС и ясно да запишем, че общата история с РСМ е от Средновековието, през Възраждането до началото на 20 век и че тя се състои в българското национално самосъзнание. И още - да допълним, че сега хората в Северна Македония се чувстват различно и че България уважава тази различност.

Когато става дума за отношенията с РСМ, историята трябва да е на преден план, коментира Първанов.

Той допълни, че не подценява идеята, лансирана от Румен Радев, че трябва да браним правата на българите в югозападната ни съседка, но в конкретния случай голямата тема за нас е историята и ние трябва да вземем решение по този въпрос.

Георги Първанов беше категоричен, че не е необходим референдум по въпроса с Република Северна Македония, защото това е работа на дипломацията.

Той коментира, че натискът отвън за решаването на този въпрос не го интересува. "Аз искам да помогнем на Скопие и на Република Северна Македония, не защото Брюксел или някой друг ни натиска, а защото ние сме най-близките народи тук на Балканите. Ако ние не си помогнем, кой друг да ни помогне. Трябва да кажем "Стига!", да се замислим и да видим как ще излезем от тази ситуация," каза той.

Според него е изключително важно да възстановим приятелския диалог със Скопие и в този смисъл планираното посещение на премиера Кирил Петков е добра стъпка напред.

По повод напрежението между Русия и Украйна Георги Първанов е на мнение, че България не трябва да допуска разполагането на допълнителни военни сили или оръжия на своя територия. Според него страната ни трябва да запази неутралитет в отношенията между НАТО и Русия.

По думите му България се доказва като коректен натовски партньор в много операции зад граница, но когато става дума за Балканите и за нашия регион, не трябва да заема твърда страна.

Той призова напрежението между Алианса и Москва по повод Украйна да се реши на масата на преговорите, като се възстанови добрият диалог между НАТО и Русия от близкото минало.

В енергиен план Георги Първанов се обяви в защита на спрените проекти за Южен поток и АЕЦ "Белене". Според него азерския газ е от полза в кризисни ситуации като сегашната, но възможните количества за доставка не са големи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
3
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 2 години
Каква оставка, като договорчето за сътрудничество е подписано от господата мафиоти от герб. Затвор за хунтата на Борисов и самия него!
61
2
 
1
 
! Отговори
мафия оставка преди 2 години
Хората на Фигуранта продадоха България!
60
1
 
9
 
! Отговори
Ами преди 2 години
Ние обща история нямаме - историята на РСМ започна преди 30 години !
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не прави чест да сеговори така-президент два мандата, историк...Когато мандалото лопне, всички граждани могат да говорят така.Разликата е съществена -ние не сме били президенти, не можем да знаем това, което знаят президентите, ние сме гражданите, които ви търпим вече 33-та година.Много трудно се търпи вече.
58
1
 
5
 
! Отговори
да не крадат преди 2 години
Да не крадат чужда самоличност и история от гърци и българи. Иначе да си правят тяхна като искат. Да се наричат марсианци, македонци -все тая.
57
0
 
5
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Един от най-противните български политици!
56
0
 
2
 
! Отговори
КАНАС У БИГИ преди 2 години
До 64 - Че аз къде съм спорил, че тези шамани, чиято прародина вероятно поставяш някъде до Монголия не са древен народ? Просто част от нашите предци са им повлияли културно и днес тук-там се намират някакви прилики, ама да ми твърдиш, че българите дошли оттам, извинявай, не съм съгласен. Ти си този с клишетата, като се говори за преселения на народи, не трябва да се мисли само за такива от изток на запад, трябва да се мисли и за такива от запад на изток и по-точно от Балканите.
55
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-голям предател ба българските интереси от радев няма!
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 60Дълбае дъното твоя Радев! Един ден ще бъде съден за всичките антидържавни действия!
53
3
 
5
 
! Отговори
спорът за РМ преди 2 години
само доказва,че българите нямат никакви реални проблеми,не си знаят имотите и парите в банките,къпят се в мляко и единствения им проблем са македонците,дали ако българина трябваше да работи,да плаща сметки,да се бори всеки ден щеше да го интересува темата за Македония,този самозабравил се народ все някак трябва да си намери майстора и много ще се радвам,ако македонците им върнат кармата на българите,които мразят целия свят,но тях всички да ги обичат,свобода за планетата от българското робство
52
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера президентът Петър Стоянов гостува на Цветанка Ризова и днес, хоп, Първанов цъфна да се изказва и той по различни въпроси. Не можа да остане по-назад. А всъщност беше доста безличен и посредствен като президент. Е, на дъното в класацията винаги ще си остане Плевнята, който пък си беше откоровено най-слабият от всички.
51
3
 
7
 
! Отговори
КАНАС У БИГИ преди 2 години
Българите са потомоци на много от тракийските племена, които са поне двеста. Македонците са прави да казват, че са потомци на Александър Велики, но грешат като си мислят, че това ги прави нещо различно от българите. Македоните, за които гърците пишат, че говорели на варварски и не били гърци и чиито съседи едони и мигдони са траки, били гърци? Айде бе! А българите не са някакви си шамани от степите, те са траки, които през VII век се обединяват със своите роднини на юг от Дунава.
50
3
 
8
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Пламен Къде ги прочете тези "исторически" сведения, значи! Кажи и на нас, та поне всички да ги прочетем, значи, см.е.ш.ко! Македонците са с нас почти от основаването на България преди 1300 години, значи..През цялото време докато сме били под турско са се водели като "българи" по турсите иширети, значи..Много гръцки и сръбски книжки четеш, значи, или сигурно си брал няколко години портокали в Гърция и си слушал любовните им песни..Нема как, гърците са си гърци-гледат те в очите и те лъжат
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Плсмен.... по 150 години да били в България и Сърбия ...---//----.. Типигьоз, в Сръбското царство са били 50 години, но след като 150 години са били българи-християни. Тоест, просто са били 50 години под чуждо управление. Следващите 20 г между Ньой и 1944 са били никакви. А в църковно отношение даже и преди 1913 цял век са нили към Българската екзархия. Така че имат едни 80 г югословенство.
48
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 25 - постинг 40 Много бъркаш! Ние точно сме повече европейци от повечето европейци - били сме много преди тях в Европа! Ти не гледай прабългарите-те са били малка, но компактна и мъдра част от нас, която съумява да ни обедини в една държава за съвместна борба с крадците гърци..Истината е,че прабългарите дори отдавна са се "стопили" у нас и от тях ни е останала само държавата и нейното име..Фактически, у нас не живеят вече прабългарски наследници българи..но историята е история
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не можеш да приемеш никакъв гръцкк подход, защото не си грък.
46
9
 
6
 
! Отговори
Пламен преди 2 години
С кого северните македонци имат по напред обща история.1000 години са били част от римската и източноримската империи,по 150 години да били в България и Сърбия, 500 години в османската империя и 80 години в Югославия.Презжвсичкитебтази времена са били заедно с албанското население.....та,с кого по напред имат обща история
45
4
 
9
 
! Отговори
Верно преди 2 години
До НекъфТочно така!Няма никаква македонска история преди 1913г!Както и държавност преди 1991гОще от самото начало трябваше да възприемем гръцкия подход и сега нямаше да има проблем.
44
3
 
4
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Президента превърнал институцията в туристическа фирма Единствения президент посетил Южния полюс
43
2
 
18
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
Няма обща история, те крадат нашата!!!!