Петков отговори на Радев: Постъпихме правилно за Скопие и Булгаргаз!

Загубили сме 30 години в отношенията с РСМ, смята премиерът
Обновена: 1 фев 2022 22:28 | 1 фев 2022 21:51, Красимир Ангелов
328
Петков отговори на Радев: Постъпихме правилно за Скопие и Булгаргаз!
Снимка: БГНЕС

Първи прояви на високо напрежение по оста президент-премиер бяха регистрирани през днешния ден. След като тази вечер държавният глава Румен Радев обяви, че посещението на министър председателя в Северна Македония е било прибързано, Кирил Петков не закъсня да отговори.

"И за "Булгаргаз" и за посещението в Северна Македония съм сигурен, че направихме правилните стъпки", отчете премиерът.  Според Петков посещението в Скопие "не само, че не е било прибързано, а е било ужасно много закъсняло".

Още по темата
"Истината е, че ние сме загубили 30 години в тези отношения. Не само, че не е прибързано, то беше ужасно много закъсняло. Не аз като министър-председател, то беше закъсняло българската страна да има активна позиция, да има конструктивен тон на действие, да има ясни цели и точен подход. Съжалявам, че толкова години сме изпуснали. Аз нямаше да понеса нито ден да забавя това посещение", обясни Петков.

Според него ако не искаме Балканите да са най-бедната и корумпирана част от Европа, то трябва подходът да бъде сменен и да се осланя на  добросъседство и икономическо развитие.

"Факт е, че има много сили на Балканите, които не искат Република Северна Македония да бъде част от ЕС. А защо не искат? Защото с едни нестабилни Балкани в тази геополитическа ситуация, ще има преимущества за страни, които според мен, не ни мислят доброто. Но стига сме се оправдали, а да запретваме ръкави и да си вършим работата. Ако го направим по стария начин, където с контра, запъваме се и едва ли не е нашия начин или никой друг - това ни е довело до мястото, на което сме, до най-ниската точка", смята Петков.

"За „Булгаргаз” за мен беше абсурдно, цената на газа да скача с 30 процента, едновременно с това да се отказваме от мощности, които идват от Азербайджан, въпреки че са на много по-ниска цена, и да се оправдаваме през гръцка връзка, която в последствие нашите доставчици от Азербайджан казаха, че не е проблем да бъде заобиколена", заяви премиерът.

Кирил Петков участва в събитието The World Ahead 2022, организирано от изданието The Economist в София.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


328
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дамяне, сложи си новата снимка след "Списъка Магнитски". Нали от страх от САЩ отслабна. не можеш да ядеш, не можеш да пиеш от страх от САЩ.
182
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Куролиранио е голям срам. Държи се като магистралка, на която са й платили да свърши една работа. Ще си строши краката да се дупи на севернарите, угаждайки на най-големите врагове на българите. Ние сме най-древната европейска нация - арийците. Познайте на кого сме трън тогава. Всеки случай не толкова на Русия, която с кръв е доказала, че ни мисли доброто
181
8
 
3
 
! Отговори
Дамян Пеневски преди 2 години
Клакьорите на господин Радев подлагат дупe. Трудно им е нещо. Изглежда сякаш търсят силна подкрепа отзад? Не знам, Боко да каже, той има опит с олабването. Аз тука съм си обикновен депутат съм си, не ме закачайте, моля. Благодаря. Хайде весел празник на всички празнуващи!
180
1
 
8
 
! Отговори
Простокиро преди 2 години
Ами да здравейте, да, не знам защо ме избрахте но мисля че съм точния човек за тази работа. Ще изкореним корупцията в Македония и ще корулираме България успешно. Благодаря и лека нощ.
179
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тея някакъв цирк разиграват, все едно не са едно и също
178
3
 
16
 
! Отговори
СерГей преди 2 години
Честит празник другари гейове
177
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Диана ПП продължава но без КП.
176
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Диана Трябва да вкарат в затвора Борисов, Петкови Радев и ни трябва един нов Живков. Това ще спаси България.
175
3
 
6
 
! Отговори
Ива-Никол преди 2 години
Честит 2-ри Февруари! Днес е празник, за българската политика, питайте Недялко. Аз нищо не разбирам от празници.
174
4
 
12
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен199 Кой по-точно имаш впредвид - те са двама за махане /Радев и Петков/, а и всички останали БСПари, съсипали страната..Радев и лъже най-безцеремонно сега, че Герб бил използвал институциите за лично облагодетелстване - типични БСПарски общи приказки, целящи да очернят, ударят в гръб другия..БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
173
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Вярно ли? Всеки път когато ДС плановете демонстрират циничното и анти-българско поведение на техните слуги, русофилите се втурват да обясняват "грешките" с наивност.
172
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Извинение за убитите и хвърлени в затвора българи в Югославия след 1913 година до днес. Дълъг път ги чака макетата. Много грехове трябва да плащат. 100 години сръбски и югославски издевателства, лъжи срещу България и българите.
171
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя няма ли да го уволняват вече?
170
12
 
3
 
! Отговори
Вярно ли? преди 2 години
Явно "медиите" се опитват да всеят раздор между Радев и Петков. Радев си му ги говори на Петков тези "остри критики" (явно така се нарича да кажеш нормално и то доста дипломатично истината) от самото начало. Откакто Петков заговори, че ще ходи в рсм всички му повтарят, че не е правилен ход, Радев му го казва директно (макар и дипломатично) бая пъти, даже КСНС свика... Петков явно си мисли, че като разбира от бизнес, всичко ще е като бизнеса. От скоро е политик, но трябва да учи бързо, че ...
169
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прекалено много се усуквате, бе др-ри. Казваш- Македония си е българска област още от време оно. С времето може да са се смесили и да са станали други, но преди това си е било българско- и толкова! Ние сме ги признали за сегашното, те да ни признаят за миналото и да влизат в ЕС-то. 50/50-помощ от приятел. Айде, че искаме големо ЕС, ако и те искат- да признават, да ни целуват ръка и да влизат по живо по здраво, че ни омръзнаха вече.
168
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Срещата беше добра, но Стефчо Пендаров развали след това постигнатото. Сега трябва да се отложат всички срещи на Стефчо Пендаров и да му се забрани да идва в България на срещи. Той иска да играе лошото ченге и да ни прави на шарани. Стефчо Пендаров трябва да отрече тоталитарният режим на Югославия и да се извини за убитите и репресирани българи в югославия и Северна Македония. Да отвори архивите на тайните служби на БЮРМ от югославско време за репресиите и убийствата на българи в Македония
167
2
 
9
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен186 Напълно съм съгласна с теб! Петков и Радев допускат да се говори за българска диаспора в РСМ, подменяйки истината за македонците с някаква подкрепа на шепа от тях, противопоставяйки ги на другите...Поредна манипулация под свирката на сърбите там!..Тези хора не само не решават проблемите ни с РСМ, а ги задълбочават и категорично отблъскват македонците ни там от България и връзките им с нея..
166
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой вярва ли, че назначения от Радев Киро, прави нещо без шефа му да знае, или се "критикуват" наистина?
165
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо го играят доброто и лошото ченге или просто Радев е разбрал, че дните на Просто Киро са преброени.
164
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо този Кирчо ми се струва голям въздухар