Премиерът Петков отива на посещение в Сърбия

Ще се срещне с президента, премиера и председателя на Скупщината
8 фев 2022 08:30, Елка Василева
60
Премиерът Петков отива на посещение в Сърбия
Снимка: архив, БГНЕС

Министър-председателят Кирил Петков ще бъде днес на официално посещение в Република Сърбия по покана на сръбския премиер Ана Бърнабич. Във фокуса на разговорите между двете делегации  са темите за европейската интеграция на Сърбия и региона на Западните Балкани, двустранните отношения, енергийното сътрудничество, инфраструктурата и икономически въпроси от общ интерес. подробности

Сърбия вече започна изграждането на своя територия на реверсивната газова връзка с България. Тя трябва да е готова в края на 2023 г. Трасето е част от Южния газов коридор, ще даде възможност на западната ни съседка да диверсифицира доставките на синьо гориво, включително и от терминала за втечнен газ в Александропулис, където страната ни е съакционер, припомня БНР.

Довършването на магистралата София-Белград също е на дневен ред.

Общо е разбирането на двете държави за откриването на нови гранични пунктове по общата ни граница. Това ще насърчи туризма и взаимните инвестиции.

Посещението на Петков в Белград започва със среща с президента Александър Вучич. По-късно е разговорът на четири очи с премиера Ана Бърнарич, последван от пленарни разговори на двете делегации.

В българската делегация са министърът на енергетиката Александър Николов, началникът на политическия кабинет Лена Бориславова, зам.-министърът на външните работи Васил Георгиев. Премиерът Петков ще проведе среща с председателя на Народната скупщина на Сърбия Ивица Дачич.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо е тази реверсивна връзка? Ако е нужна много на Сърбия, да се изтъргува за Банкерът Беглец. По правен път не го връщат, за пари и за милиони от Европейския съюз ще го предадат веднага сърбите. Ще получат 50-60 милиона евро, ще откраднат от тях 60 процента и ще предадат веднага Банкерът Беглец.
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виждат го, че е мека Мара и всички искат да си получат подаръка веднага!
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 50Ееее,не го занимавай с такива дребни проблеми,той има важни неща за решаване със съседите!
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А до Скопие ще лети ли на 11.02.22 ? То май ,ще бъде единствения мераклия за полет до там!
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Триград докога ще бъдат откъснати от света?
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кире, ти трябва да решиш толкова наболелия проблем в отношенията между България и Сърбия, а именно пускането на директен полет София - Белград! Вярваме в теб, а за проблемите в държавата не се тревожи, всичко е под контрол, Кокорчо е хванал здраво юздите :)
39
1
 
5
 
! Отговори
Ghost до 42 преди 2 години
А ти родолюбецо, колко данък внесе в изтрадалата си Родина ?
38
1
 
8
 
! Отговори
Ghost до 43 преди 2 години
Хубавото е че имаш проблясъци , че правителството няма да издържи целият си мандат. Ми то в тази криза на цени , горива и прочее , трябва да си *** да вярваш в обратното. Иначе си прав, преди олигарсите бяха 'натиснати', в момента имат възможност да си поемат глътка въздух - гарантирано от Радев :)
37
2
 
14
 
! Отговори
Диоген преди 2 години
Сърби и македонци усетиха кой е дупката и сега го лашкат като маршрутка. Ха в Скопие, ха в Белград..От какъв зор тича на килимчето наш Киро,няма обяснение!Сякаш не западните съседи,а ние ще кандидатстваме за влизане в ЕС!?
36
0
 
4
 
! Отговори
ил Рапоне преди 2 години
До ил РапонеЗа протокола, системата на компенсациите за увеличените сметки за ток ще я понесе битовият потребител чрез данъците си.
35
1
 
8
 
! Отговори
ил Рапоне преди 2 години
Не съм завършил нещо от АйВи лигата, а скромно ЮКей ВУЗ. Затова така лекинко и плахинко ще отбележа, че приоритетите на Република България са:1. Национално стопанство;2. Енергоносители;3. Здравна ситуация;4. Корупция;5. Престъпност, в т.ч. битова;6.-100. ПодобниХилещото се недозразумение не действа по нищо от това, за което е избрано, а работи по мустакатата скумрия с ограничен мисловен капацитет. Приятен ден и бъдете здрави. Апропо, лезят се безпричинно само геюве и извадка на онези 80%
34
0
 
13
 
! Отговори
Емил босилеград преди 2 години
Той не знае каде са отнетите западни покрайнини мозе би мисли че Босилеград е улица във Квебек а Сливница и Страцин каде са костите на дядо ми сливова рекия срамота божя
33
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ли е обещал на Цветан Василев?
32
1
 
18
 
! Отговори
Любопитен преди 2 години
Дали няма да се извини на сърбите за Сливница? След македонските му изцепки звучи логично.
31
3
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Като падна новия бай Тошо(Борисов), ни плашиха с нов Виденов, пък то нов Филип Димитров изскочи. Което е почти същото, де.Май ще повтаряме цикъла отново и изцяло...
30
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще говорят като хора в 2022 година,а не както Вие неандерталците искате или предполагате.По-горе е написано какви са основните теми.
29
0
 
12
 
! Отговори
Гошо Тарабата v2.0 преди 2 години
Изживява се като новия Божд и Учител на Коминтерна.
28
1
 
14
 
! Отговори
Влади преди 2 години
Тоя сега какво ще бутне на сърбите , може би Видинско? А като се види с Цв. Василев сигурно ще го назначи за шеф на БНБ.
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този не го ли извикаха в прокуратурата на разпит?
26
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уважаеми сънародници, този го спуснаха с парашут и макар да фалшифицираха изборите в негова полза, той получи смешните едва 5,% от вота и гласуваха само около 26,,% , колкото уж да премине границата и влезе в парламента. Следователно, този и партията му са тотално нелегитимни и сложени да доунищожат България. Личи си, очевАдно е даже. Всяка негова дума и постъпка, е против българските граждани и обслужва сатанисти. Глупостта, алчността, лакейството и некадърността му нямат граници....