Бюджетът подсилва инфлацията, отдалечава ни от Еврозоната

Васил Велев очаква в актуализацията да има повече и по-смели реформи
15 фев 2022 22:02, Анисия Иванова
27

"Когато харчиш повече, създаваш предпоставки за растеж. Въпросът е дали е устойчив този растеж. Колко дълго можем да си го позволим, защото когато харчиш пари, които си взел назаем, идва един момент, в който спират да ти дават пари. Тогава ти не просто трябва да замразиш разходите, а да ги намалиш. Това е особено болезнено", каза председателят на АИКБ Васил Велев в "Денят ON AIR".

Той обърна внимание, че прогнозите на АИКБ са за по-малък ръст и по-голяма инфлация.

"Инфлацията за месец януари е 9,1% и това не е краят. Промишлената инфлация през декември месец е 30% на годишна база. Тези проценти, ако не тръгнат надолу, ще се пренесат върху цените на дребно. Тоест, не е изчерпан потенциалът за инфлация. Февруари месец нищо чудно да видим двуцифрено число", коментира Велев пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на АИКБ заяви, че бюджетът подсилва инфлацията. Според него също така ни отдалечава от Еврозоната.

"Не е такъв голям проблем, че ще има актуализация. Случвало се е и други години. Имаха много малко време новоизбраният кабинет да подготви бюджет на реформите. Реформите в този бюджет са загатнати, но не са развити. Очакваме в неговата актуализация да видим повече и по-смели реформи. Също така да видим известно ограничаване на тези прекомерни харчове", подчерта Велев.

Гостът изтъкна, че нямаме цялостна визия за развитие на енергетиката. Той поясни, че стратегическите документи, които имаме, са неадекватни.

"Отделните проекти в Плана за възстановяване и развитие не очертават общата визия за развитие на електропроизводството за този преход от въглеродна икономика към неутрална такава", обясни Велев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Крадат Милиарди преди 2 години
ДА се докладват писмено поименно крадците на милиарди чрез спекулативно високите цени на тока..Всички болници,поликлиники,ясли,градини,училища,заводи ,МВР,Затвори трупат дългове заради нагло манупирани ЦЕНИ.ДА се знае поне КОИ ПОИМЕННО КРАДАТ ТЕЗИ МИЛИАРДИ..
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Прав сте 20 - Поне 10 страни от ЕС не са в еврозоната. Защо някоя от тях не е най-бедната, ами все ние? И второ, корупция в БГ няма! Цитирайте ми колко дела за корупция са завършили със санкциониране на обвиняемите? Нито едно! Никой не е вкаран в затворза, нито пък е платил глоба корупция през последните 20-25 години! Всички такива обвинения рано или по-късно отпадат. Значи..........?!
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А за какво точно ни е влизане в еврозоната, хем пък и бързо, срочно???
19
0
 
0
 
! Отговори
Напротив преди 2 години
Трябват повече помощи за бизнеса, за да работят всички останали сфери, а не да крънкаме непрекъснато пари за потребление от ЕС. Без покритие в икономиката.
18
0
 
2
 
! Отговори
Парата преди 2 години
Парата праи борбата.
17
0
 
0
 
! Отговори
Прав сте преди 2 години
До Трак: Но ако бяхме в еврозоната, това нямаше да е така. Не ви ли омръзна да чувате и четете "най-бедната и корумпирана държава в европейския съюз"? Най-бедната- защото не сме в еврозоната. Най-корумпираната - дали? Една от кормпираните сме, но другите не си афишират корупцита по световните медии и не се бият в гърдите от това. Срамуват се. Имам чувството, че нашите политици се хвалят с нея, за да покажат дейност. Нека се борят с нея, нека, но да ни съобщават след резултат, а не предварително
16
0
 
12
 
! Отговори
Трак преди 2 години
Единственото което ни отдалечава от еврозоната са СПЕКУЛАТИВНО ИЗКУСТВЕНО ПОДДЪРЖАНИТЕ МИЗЕРНИ АФРИКАНСКИ ДОХОДИ ЗАПЛАТИ. В 21 век 2022 г 15 г членство в ЕС взимаме ДЕСЕТ ПЪТИ по ниски заплати от тези в западна Европа НО за сметка на това плащаме същите цени като тях за стоки храни услуги данъци и т н . Ясно ли е бе ченге Велев
15
0
 
8
 
! Отговори
Трак преди 2 години
Единственото което ни отдалечава ит еврозоната са СПЕКУЛАТИВНО ИЗЛУСТВЕНО ПОДДЪРЖАНИТЕ МИЗЕРНИ АФРИКАНСКИ ДОХОДИ ЗАПЛАТИ. В 21 век 2022 г 15 г членство в ЕС взимаме ДЕСЕТ ПЪТИ по ниски заплати от тези в западна Европа НО за сметка на това плащаме същите цени като тях за стоки храни услуги данъци и т н . Ясно ли е бе ченге Велев
14
2
 
8
 
! Отговори
факт преди 2 години
харвардските костюми имаха много време да направят бюджета ама не знаят как . тива не е като да използваш лицето на Опра за реклама без да си я питал .
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-малко помощи за бизнеса ще намалят инфлацията. Трябват пазарни реформи в бизнеса, да се спрат всички държавни помощи за бизнеса и да се вдигне данъкът на 70 процента, както в Европа.
12
1
 
7
 
! Отговори
Най-лесният вариант преди 2 години
да забогатеят хората,е да станат зъболекари.В нета разгледах уебсайт на дентална клиника,намираща се на ул.Златовръх в Лозенец.Явно не случайно тя се намира на тази улица,цените и са златни и върховни.Ако всичко станем заъболекари, дори с 10% от цените и,ставаме тежки милионери.Има само един проблем-ако всички сме зъболекари,кои ще са пациенти?А без пациенти няма кой да снася златни яйца. Друг вариант-ставаме политици,въртим законите и службите,наши хора навсякъде, а народът плаща.
11
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой казали ви че като влзнете в Еврозоната и приемете еврото не само ще ви литнат цените което ще го преживеете но ще станете солидарни със заемите на останалите членки. Ще плащате наравно с всички останали които са тегли ли заеми и са си живяли живота както Гъците нпример. Не това няма никой да ви го каже ще го усетите като улезне квадратния с котешката глава..
10
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
То остана ли още някой,който да не разкритикува този бюджет на Харвардските некадърници.Прави впечатление,че го разпердушинват както десни,така и леви икономисти,финансисти,анализатори.Иначе очаквано го възхваляват само от четириглавата безмозгла коалиция.Какво да правят горките-нашето ако мирише най-хубаво.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори да нямаме инфлация и да влезем в ЕЗ после бързо ще навакса, все сме прекарани. :-(
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 5 не образован хлапак образовай се и разбери къде се намира енергиината борса и кой определя цените за Европейския съюз и тогава си давай мнението
7
2
 
9
 
! Отговори
Големият зор преди 2 години
Да влезем в еврозоната е да можем не само да усвояваме еврофондове, но и БНБ да ни финансира свободно. Сега валутният борд ни пречи да крадем пълноценно.
6
2
 
3
 
! Отговори
ю преди 2 години
пак ли пари искате бре работодатели. трябва да ви прекръстят на пари- молители. от гърба на рботника и държавт. гадддовве.
5
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До С което Този Путин ни разби направо с борсовото формиране на цените на газа, което той наложи, а ЕС искаше дългосрочни договори.
4
1
 
2
 
! Отговори
Ну и преди 2 години
Слава богу.
3
4
 
6
 
! Отговори
С което преди 2 години
целта на руските служби е изпълнена