Велизар Шаламанов: България може да си позволи превъоръжаване

Въпросът бил отлаган 30 години, време било за всеобхватна програма
Обновена: 6 апр 2022 16:49 | 6 апр 2022 16:36, Камелия Цветанова
147
Велизар Шаламанов: България може да си позволи превъоръжаване
Снимка: Dnes.bg, архив

Според бившия военен министър Велизар Шаламанов има механизъм, по който България може да си позволи превъоръжаване на армията, след като това се отлага 30 години.

Още по темата
По думите му трябва всеобхватна програма, парламентарна подкрепа и ефективно управление:

"А не самолет по самолет, кораб по кораб, защото така ще излезе най-скъпо, най-дълго и в голяма степен трудно за използване", коментира той пред БНР.

"Очакваме до месеци правителството да внесе в парламента всеобхватна програма за превъоръжаване, която включва всички аспекти, включително използване на трансфери на употребявана техника, бързо освобождаване от излишна техника, нейното възмездно предоставяне на други потребители с цел да се акумулират средства във Фонда за превъоръжаване и устойчивост наотбраната“, каза Шаламанов.

Според него стратегическата комуникация от страна на лидерите, които да говорят в защита на българския интерес, трябва да бъде подобрена.

"В един глас трябва да говорят за бързо прекратяване на тази безумна война на Русия в Украйна, за възстановяване на териториалната цялост и на суверенитета на Украйна, за възстановяване на икономическите дейности в Черноморския регион, както и за укрепване на отбранителните ни способности. Уверен съм, че решението ще бъде България да се нареди с другите страни от НАТО и ЕС, които недвусмислено подкрепят Украйна“, отбеляза  той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Задължително е превъоръжаване. Трябва да се изхвърли тази стара и безполезна руска техника.
115
2
 
3
 
! Отговори
Гаварит Вызражданье преди 2 години
Митрафанава е нациАнален герой, а былгарите са нацианални предатели, защото влязоха в умиращия ЕС, не в просперираща Россия и не щат да дадат вся власть Копейкину, герою от фронта. Ще бием Киро, докато ни даде властта, защото сме клошари с по три виШи, а той само с едно. Дъщерите на Путин случайно попаднаха в САЩ на път за руска Аляска. Ако былгарите не гласуват за нас, ще набием жените им и ще се борим за мир с викове Долу! Руската война е мир, украинската война е война. Долу фашизма и да живее
114
2
 
5
 
! Отговори
украйна 2.0 преди 2 години
ще ни превърнат във втора украйна
113
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В нашите поделения все още има стари стоманени немски каски от втората световна. Виждал съм даже на една немски кръст, който просто беше замазан със зелена боя. Тези каски ще са много подходящи за украинците. Даже ако нямат пари за боя или нямат боя, могат с малко търкане да си изкарат пак старите немски кръстове - ще им ходят много и на политиката и на манталитета...
112
1
 
11
 
! Отговори
да преди 2 години
тая пешка й натиснаха копчето за включване и сега не спира ден по ден да се обяснява..жалък н;ещастник !!ти ли ще го платиш превъоръжаването, бе к;апут ??!!
111
1
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Войната в Украйна не е безумна,защото тази зараза един ден ще плъзне и у нас.Нацизъм не ни трябва.
110
0
 
12
 
! Отговори
Аман от натегачи! преди 2 години
Аман от разни натегачи, които се "клеха във вярност към социализЪма и СССР, а сега се опитват да докажат вярност към Големия брат!
109
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Велузарее ти нормален ли си ?
108
6
 
4
 
! Отговори
Възраждане преди 2 години
От Възраждане: Това е истината, слушайте нас: Земята е плоска и война няма. Това е инсинуация. Всъщност е операция на извънземните, които се борят против фашизма. След като Путин победи с тяхна помощ, с радост ще се предаде сам на Хага, за да отстъпи мястото си на истинския господар на света - Костя Копейкин. Тогава Велика България ще има излаз 100 морета и всички възможни ледницина планетата. Слава Копейкину, слава!
107
1
 
9
 
! Отговори
Реално няма връзка преди 2 години
Пoдлогите на Козяк живеят в някаква алтернативна реалност.
106
3
 
6
 
! Отговори
Продължаваме помията преди 2 години
няаме пари за парно, тоя ще ни въоръжава, абе Пу.тков като не бяхте част от схемата за Ф-16 нали бяха мошенници герерите, същите ко.вроляк се оказахте
105
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълво да имаме армия. Аз като гледам танковата бригада как си точи вода в Горна Баня и се отчайвам. Едни шкембета, разпасани, даже не могат да се закопчаят. Вие ще ги превъоръжавате.
104
2
 
5
 
! Отговори
българина преди 2 години
да може, на цената на още 1 млн емигрирали, които не искат да изплащат 16 самолета с живот точно 2 дни! знате ли колко дрона са смъкнали руснаците за 30 дни! над 400! самолета е за нападение ц400 е за отбрана, трябва ли да плащаме 6 млрд лева кредити с 300 лева пенсия за да направим кефа на 30 пилота!!!!!!! да пазят въздуха, кого ще пазите бе питам? питам и чакам смислен военноиконимически отговор, без мънкане и засичане.. Ако не сме в НАТО всички ще спим спокойно както и преди нато!
103
1
 
9
 
! Отговори
Иванушка преди 2 години
Даа купете си от ШАЩ, много яко се получи последно. А едно време бяха обещали 100 Хамъра, 20 Кугара .. *** като на свадба. Обещават пък недават :))
102
1
 
7
 
! Отговори
Ефрейтор преди 2 години
Не знам какво може България, но аз вече съм се превъоръжил. Нямам си каска, нито пък бронежилетка, но си имам оръжие, което съм си купил за 4 лева. Честито на всичките бивши, настоящи и бъдещи министри на страната като този. Както и на работещите в БНБ-то !
101
1
 
5
 
! Отговори
Киро Парцала преди 2 години
Най ми е кеф като си пазаруваме от ШАЩ.. Изпълнението им е невероятно, като фокуснци са. Нека си поръчаме от ШАЩ. Германското мин. на Войната са намерили иповече от 335 кусура на ф35 и ще поръчат пак.. Прламента им е в паника.
100
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За превъоръжаване най важни са т55 и т62 . Тези два танка са от старата школа и имат възможности наистина за голям убгреит . Останалото е металолом . Не трябва хора със заврени у гъзо ръце да влизат в управлението и на армията и на държавата. Не е нужно да се плащат големи пари за Фъ 16 ти и други скъпи работи. Днес е много евтино да се воюва ако никакви вишисти не бъдат смятани за по виши същества от системата на еврогейзма и атлантизма.
99
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който не храни собствена армия, ще храни чужда. Това е положението другари от комунистическия интернационал. Ама за вас руската армия не е чужда.
98
1
 
5
 
! Отговори
Абе... преди 2 години
...и аз като гледам рекламите си викам, ей го на и аз да взема да си позволя един джип електричка от някой немски производител, ама като си видя спестяванията, то и за втора употреба ДВГ не стига! Реча да ида в банката за кредит, а те като видят доходите и такъв бой ми хвърлят, че не помислим да повторя. Та нещата са същите и на държавно ниво. Само не ми е ясно докога ФЕД и ЕЦБ ще си печатат безразборно валута и ще раздават кредити на опашкари по всичко? То че нямаме пари да ги върнем е ясно..
97
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да действаме какво отлагаме от години, нека си преведем армията в добро състояние, какво общо има диалога..Тук всеки би следвало да е съгласен с това.. Даваме по 15 милиарда за пенсии на година, вдигнахме минималната близо двойно за година и нещо, време е да намерим баланс. Иначе като стане война си викаме Турция или Русия имат армия, ама имат за сметка на техния стандарт, а ние искаме хем душата в рая, хем оная работа до края..