Гърдев: Положението на българската армия е трагично

"Имахме най-силната армия на Балканите - 2300 танка, 180 самолета"
7 апр 2022 13:08, Елка Василева
82
Гърдев: Положението на българската армия е трагично
Снимка: архив, БГНЕС

"Положението на българската армия е трагично". Това каза експертът по международна сигурност и председател на Комисията по външна политика в 45-ото Народно събрание Димитър Гърдев пред БНР.

Още по темата

"Нагледал съм се в Народното събрание на партии, които заявяват, че нямаме нужда от модернизация на армията, както и на правителства, които режеха от тези бюджети. България имаше най-силната армия на Балканите – 2300 танка, над 180 самолета. Всичките тези неща бяха разпродадени на световните пазари с идеята тези пари да се вкарат в обновяването на българската армия и да се достигнат стандартите на НАТО. Къде отидоха тези средства? Това е 30-годишен грабеж", каза Гърдев.

Експертът по международна сигурност коментира военната помощ, която другите държави от НАТО изпращат в Украйна. "Германия изпраща тежко въоръжение - такова, каквото има в складовете си още от времето на ГДР. Тя притежава огромно количество от такива оръжия. Франция пък е производител на такова оръжие", каза Гърдев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
24
 
! Отговори
Сержант преди 2 години
Довеждането на армията до това положение си има имена, не само на политици, а и на висши военни.
40
6
 
14
 
! Отговори
Пацифист преди 2 години
Тъй като съм служил в казармата в първата половина на през 80-те .г на миналия век помня, че военната техника бе на нивото ,на което е сега в руската армия. Много железа и половината от тях негодни за употреба. Половината танкове и БТР бяха все в ремонт. не достигаха части. Имахме само едно указание - Издръжте 3 - 4 часа , докато дойдат руснаците! Всички мечтаехме само за едно - Уволнение, уволнение, ти си нашето спасение! Уволнение, уволнение чакаме те с нетърпение!
39
8
 
8
 
! Отговори
тъй тя... преди 2 години
Не зная за НАТО, но ЕС е пред закриване, може би, ще издържи още 5-6 години, но не повече.. и тогава ще започне истинския хаос в Европа за държави като Бг. - без промишленост, без сел. стопанство, без производство, с разбити отрасли и здравеопазване, с безработица и хиперинфлация, а падне ли и НАТО (разбирай САЩ), чакайте и турския аскер!
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То няма такава затова е трагично
37
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дубрутру, че ние имаме ли изобщо армия????
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На практика , след като ЕС нямат армия , то Турция е новият фаворит в Европа , няма по-силни от тях сега .Кога ще имат такъв късмет да си завладеят каквато си поискат територия ?
35
3
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
този който не съвременик преди 1989год не може да знае,че имаше още БТР,4/ЧЕТРИ ПОДВОДНИЦИ,торпедни катери,бойни кораби и т.н. а сега имаме близо един милион който не работят,нито учат.Никога не съм обичал комунистите,защото съм засегнат,НО във случая,държава която НЕ храни собствена армия,храни ЧУЖДА/този цитат от ВЕКОВЕТЕ е ВИНАГИ АКТУАЛЕН/
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама Шкембе войводата е докарал талия 150 см. Вече едвам диша! Неслучайно едно време Ботев е писал - патриотизмът им ще го познаете по отечествата (шкембетата) им.
33
2
 
7
 
! Отговори
Таке преди 2 години
Така е армия нямаме на всички им се вдигат заплатите на военните не тръгват за учения с 100 машини половина оставят на пътя защото не я подържат не дават нищо за армията
32
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Да напускаме.. Ами то и ЕС остана без армия , що ли ... , кой има интерес , явно Путин е виновен , как не го е срам !
31
9
 
9
 
! Отговори
вицът за Бг преди 2 години
''След като станаха член на ЕС , останаха без икономика и селско стопанство , минаването към НАТО , останаха без армия , а сега ако минат И към Шенген , ще останат и без пари...''
30
7
 
4
 
! Отговори
преразпределението преди 2 години
Новият ред за Европа , ще се състои , на масата ще седнат Турция , Русия и САЩ , за да се разберат И за Сирия , И за Бг , турски вилает , или руска република , КОЙ ЩЕ СПРЕ ЕРДОГАН АКО ИСКА НЕЩО ...
29
4
 
9
 
! Отговори
Да напускаме преди 2 години
Ко стана? Излезе, че след присъдиняването ни към НАТО останахме без армия.
28
9
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Този лъже. И тогава Турция и Гърция бяха с много по-силни армии. ----///----- И Югославия. И Румъния.
27
4
 
10
 
! Отговори
лъжа ли е ? преди 2 години
България има участие на рейнджъри в 16 държави , за да убиват мирни граждани , нали сме против войните , какво правят българските войници там .. , България има в пъти повече администрация в МО , от колкото редови войници !
26
4
 
2
 
! Отговори
Уви.. преди 2 години
След 1990 г. държавата полетя в бездната и продължава да пропада! Накрая доброволно и неусетно ще се превърнем в турски вилает! Дето се казва: "Свято място пусто не остава", след като сме недостойни за тази земя ще дойдат други, които ще се погрижат за нея.
25
5
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 години
Крадеше се и се краде безогледно.Като се започне от военна техника и се стигне до земеделска земя.Крадците са знайни и с добра воля може да им се потърси сметка.После се чудят,защо след 9.9.1944 има толкова много осъдени на смърт.Ние не се плашим от Бога,а кражбата и измамата приемаме за благодетел.Явно е.че при нас най-добре работи тоталитаризма.
24
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Т.е. Стига с тая Турция това е долнопробна проруска пропаганда. Нашият проблем се казва Русия а не Турция както им се иска да натрапват на българите домораслите ни предатели русофили.
23
3
 
18
 
! Отговори
байчо преди 2 години
Стига сте писали глупости. България е имала най-силната армия на Балканите през царско време. След 9 септември постепенно армията ни се напълни с руски таралясници, които за нищо не стават. Такива "експерти" като цитирания господин сигурно не са служили дори като войници. Танковете ни бяха предимно Т-34, самолетите МиГ-19 и 21, най-модерния танк бе Т-72, който още от 30 години е напълно безпомощен в бой! Сега подобни "експерти" щели да го "модернизират". Боже, все едно да модернизираш Москвич!
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** то и русия имаше най-силната армия в Европа, ама стана за смях. Така че знаем ги всичките силни армии въоръжени със съветско оръжие.