Нигерия е готова да ни помага с енергийните доставки

Външният министър на страната Джефри Ониеама се срещна с Румен Радев
12 май 2022 18:11, Нели Христова
73
Нигерия е готова да ни помага с енергийните доставки
Снимка: БГНЕС

Перспективите за сътрудничество между България и Нигерия в областта на икономиката, енергетиката, информационните технологии, образованието и сигурността бяха във фокуса на разговора между президента Румен Радев и министъра на външните работи на Федерална Република Нигерия Джефри Ониеама, който е на работно посещение у нас.

Разширяване на сферите на икономическо сътрудничество и увеличаване на стокообмена между България и Нигерия е от съвместен интерес, беше общата позиция по време на срещата. Търговските отношения между двете страни в момента са съсредоточени основно в областта на селското стопанство, а това не отразява възможностите на двете икономики. През последните години износът от България към Нигерия се е увеличил с близо 40%, а от Нигерия към България – с около 10%.

Като област с голям потенциал в двустранното партньорство бяха откроени високите технологии. Утвърждаването на Нигерия като финансов център в Африка, както и на български компании в областта на финансовите технологии са добра основа за взаимноизгодно сътрудничество, подчерта Румен Радев. Българският държавен глава отбеляза и че все повече високите технологии са в основата на подобряване на процесите на управление и мониторинг на прилаганите политики в екологията, селското стопанство, сигурността и отбраната, което дава нова перспектива за разширяване на двустранното партньорство.

Президентът Румен Радев открои възможността за взаимноизгодно сътрудничество между България и Нигерия за преодоляване на последиците от войната в Украйна, свързани със спирането на енергийните доставки от Русия за страната ни. Държавният глава приветства готовността на Нигерия да окаже съдействие на България за постигането на диверсификация в доставките на природен газ и нефт.

Осигуряването на възможност за продължаване на образованието на студенти от Нигерия, които са евакуирани от Украйна, във висшите училища в България, също бе сред акцентите на срещата. През първия семестър на учебната 2021/2022 г. общо 134 нигерийски граждани се обучават в 19 български висши учебни заведения. Няколко университета у нас вече са заявили готовност за прием на нигерийски студенти от Украйна. В рамките на срещата бе обсъдена и перспективата нигерийски военнослужещи да получават професионалното си обучение в страната ни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
14
 
! Отговори
Българ преди 2 години
След промяната и евроизвиването на ръце Сомалия и Конго ще изпращат останките от "хуманитарните" помощи на червен кръст в България!Което автоматично ги прави по големи хора от запада където танкери с храна и ресурси се изхвърлят а за да се държи цена и пазар а хора с празни очи правят пищни партита за хиляди долари за ?!пудели!!Да живей идиотизма,военнопоклонничеството и антихуманизма!
32
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, честито. Опряхме до Нигерия, Конго и Занзибар. Няма лошо, нека поддържаме топли, приятелски връзки и ще има бананиииии....много банани и мандарини.
31
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
5000 км тръба през Сахара и средиземно море и Гърция за да стигне газ до България.
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да развием Африка. Парите на европейците да отиват в Африка за ресурси.
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нигерия е Русия без ракети.
28
1
 
13
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Само да не докарат от тяхното население..
27
4
 
10
 
! Отговори
Цирк преди 2 години
Изпуснах ме питумното и евтиното сега търсим дивото и скъпото...типично за България.
26
4
 
7
 
! Отговори
Сър Уилямс преди 2 години
Няма кой нормален да му обърне внимание на фигуранта, само някакви от Африка се срещат с него, цивилизованият свят отдавна го е отсвирил ... "Крим е руски" нали така рундьо?
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
29....щом имаш нет да пишеш тук не си толко изгладнял
24
2
 
16
 
! Отговори
Смях преди 2 години
А, стига, бе? Ще ни помогнат ли и с демографската криза? Например като ни внесат здрави черни членове?
23
8
 
4
 
! Отговори
Специалист преди 2 години
Май Нигерия добива уранова руда. Кофти за русофилите. САЩ ще прекъснат енергийните доставки от Русия и остава само Шипка. Така и трябва да бъде.
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе хора,всеки може да ни дава газ въпросът е КОЛКО ЩЕ НИ СТРУВА,този който го е предложил това явно няма идея къде се намира Нигерия ...
21
8
 
5
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Сега русофилите ще намразят и африканците (както всички, които ни помагат да се оттървем от "освободителите").
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам епизод на BlackedRaw с Лена.
19
0
 
16
 
! Отговори
Лена Бориславова преди 2 години
Охаа, а нигерийски младежи ще има ли?? :0
18
4
 
3
 
! Отговори
google преди 2 години
Едно време основателят на google каза ,че русия е Нигерия със сняг. Беше прав ,което не е чудно защото е един от най-умните хора на планетата.
17
1
 
12
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Бартер газ за бежанци от Нигерия :)))
16
1
 
8
 
! Отговори
До Резил преди 2 години
Не се възмущавай, ние сме си треторазрядна държава от 1944. Просто сега всичко лъсна, защото няма цензура и самонадъхваща се пропаганда.
15
0
 
5
 
! Отговори
До 13 преди 2 години
Добре де Нванкво Кану вместо Шака Зуло
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ти продават нещо не е помощ,а бизнес. Ние си плащаме за този бизнес.