Нигерия е готова да ни помага с енергийните доставки

Външният министър на страната Джефри Ониеама се срещна с Румен Радев
12 май 2022 18:11, Нели Христова
73
Нигерия е готова да ни помага с енергийните доставки
Снимка: БГНЕС

Перспективите за сътрудничество между България и Нигерия в областта на икономиката, енергетиката, информационните технологии, образованието и сигурността бяха във фокуса на разговора между президента Румен Радев и министъра на външните работи на Федерална Република Нигерия Джефри Ониеама, който е на работно посещение у нас.

Разширяване на сферите на икономическо сътрудничество и увеличаване на стокообмена между България и Нигерия е от съвместен интерес, беше общата позиция по време на срещата. Търговските отношения между двете страни в момента са съсредоточени основно в областта на селското стопанство, а това не отразява възможностите на двете икономики. През последните години износът от България към Нигерия се е увеличил с близо 40%, а от Нигерия към България – с около 10%.

Като област с голям потенциал в двустранното партньорство бяха откроени високите технологии. Утвърждаването на Нигерия като финансов център в Африка, както и на български компании в областта на финансовите технологии са добра основа за взаимноизгодно сътрудничество, подчерта Румен Радев. Българският държавен глава отбеляза и че все повече високите технологии са в основата на подобряване на процесите на управление и мониторинг на прилаганите политики в екологията, селското стопанство, сигурността и отбраната, което дава нова перспектива за разширяване на двустранното партньорство.

Президентът Румен Радев открои възможността за взаимноизгодно сътрудничество между България и Нигерия за преодоляване на последиците от войната в Украйна, свързани със спирането на енергийните доставки от Русия за страната ни. Държавният глава приветства готовността на Нигерия да окаже съдействие на България за постигането на диверсификация в доставките на природен газ и нефт.

Осигуряването на възможност за продължаване на образованието на студенти от Нигерия, които са евакуирани от Украйна, във висшите училища в България, също бе сред акцентите на срещата. През първия семестър на учебната 2021/2022 г. общо 134 нигерийски граждани се обучават в 19 български висши учебни заведения. Няколко университета у нас вече са заявили готовност за прием на нигерийски студенти от Украйна. В рамките на срещата бе обсъдена и перспективата нигерийски военнослужещи да получават професионалното си обучение в страната ни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност това е доста добра новина.
12
1
 
5
 
! Отговори
До 12 преди 2 години
Брат, Шака Зулу е в ЮАР, не Нигерия, но за другото си прав :)
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И това се доживя ,Шака Зуло да ни помага .Анатема безродни политици до последния ,вие сте позор срам продажен
10
7
 
5
 
! Отговори
д преди 2 години
айде, видя се че можем да живеем и без руски газ....
9
3
 
11
 
! Отговори
Това преди 2 години
американофилите сте ужасно спрели хора. Нигерия е износител на петролни продукти. Ама толкоз ви е акъла. Плюс това африканските държави имат интерес, защото заради тъпите санкции на ЕС и САЩ там ще умрат милиони. Там пшеница няма, а и те се хранят с хляб. Е това е цената за егоизма на Зеленски и ината на вашия "цивилизован свят". Най- нецивилизования свят са САЩ и ЕС
8
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев не те ли е срам бе ,Шака Зуло да ни помага ?Кажи бе ?
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И каква стана тя,няма да внасяме въглеводороди от Нигерия(Русия)със сняг а ще ги внасяме от Нигерия без сняг!
6
2
 
10
 
! Отговори
СЛАВА преди 2 години
ВЕЧНА СЛАВА НА НАШИТЕ ПО-ГОЛЕМИ БРАТЯ - НИГЕРИЙСКИТЕ ОСВОБОДИТЕЛИ!
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Марсианците също са готови.
4
3
 
15
 
! Отговори
Резил преди 2 години
Американците ни превърнаха в четвърторазядна страна от Африка .И това благодарение на безродните политици продажници
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Нигерия имат и нефт имат и газ. Въпроса е да се разберем как да го купим. С манталитета мисля ще се напаснем. Сещате се.
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин и там ли го изпрати?
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гориво от Нигерия, храна от Сомалия и демокрация от Конго. Правилно сте се ориентирали към третия свят, където ви е мястото с тази военнаФатмашка хунта. Само в Африка ги управляват такива генерали, никъде в Европа няма подобна власт.