Гуцанов: Не можем да отстъпим от тол таксите за второкласните пътища

Не може да се доставя стабилен газ без участието на "Газпром"
21 май 2022 11:25, Елка Василева
31
Гуцанов: Не можем да отстъпим от тол таксите за второкласните пътища
Снимка: архив, БГНЕС

Антикризисният пакет на правителството ще помогне на гражданите, но в бъдеще подобни мерки трябва да се насочат към групите от хора, които имат най-голяма нужда от подпомагане. Това заяви пред БНТ депутатът от БСП Борислав Гуцанов.

"Има няколко групи от хора в страната, които с в наистина критично състояние. Пенсионерите са около 2 100 000, затова от 1 юли ще вдигнем пенсиите с 20%. Да, не е достатъчно, но е голяма крачка напред. Освен това, за мен и за БСП е важно от 1 октомври да има много по-голяма справедливост, да има преизчисление на пенсиите", коментира той.

Превозвачите имат основания за някои от своите искания, но с тях трябва да има диалог, каза Борислав Гуцанов, който е и председател на транспортната комисия в парламента. От въвеждането на тол такси по второкласните пътища обаче не може да се отстъпи.

"Фактът, че не се стигна до протестите, които се очакваха, значи, че нещо все пак пречупи напрежението. Но от някои неща не може да се отстъпи. Въвеждането на тол таксите по второкласните пътища е трябвало да стане още 2020 г. Тогава също с протести се отлага за три месеца, които станаха две години. В момента се събират около 108 млн. от тежкотоварните автомобили и 280 млн. от леките автомобили - това справедливо ли е", коментира Гуцанов.

По думите му са необходими 1 млрд. и 200 млн. за поддръжка на пътната инфраструктура у нас.

"Сутрин протестираш за това, че имаш дупки по пътищата, следобед протестираш за това, че въвеждаш тол система. Тези пари идват от тол системата и тя трябва да стигне до този 1 млрд. и 200 млн. С това въвеждане на тол такси по второкласната пътна артерия ще се стигне до взимане на около 500 милиона от тежкотоварните автомобили и около 250 милиона от леките автомобили", уточни социалистът.

Категорично превозвачите трябва да бъдат подпомогнати за извънградските превози и аз ще настоявам за това в транспортната комисия, подчерта той.

Трябва да бъде свикан КСНС за Северна Македония, за да се чуят службите, да се види каква е реалната ситуация, смята Гуцанов.

"Аз не считам, че и в НС може да мине нещо по-различно от това, което е прието преди две години като позиция на България относно Северна Македония. Аз мисля, че при тези отношения позицията, поне на БСП е категорично непроменена. Според мен не би трябвало и другите партии да го подкрепят, тъй като няма промяна в обстановката и отношенията между двете страни", каза още депутатът.

Той коментира и темата с газовите доставки. По думите му у нас не може да се доставя стабилен газ без участието на "Газпром" и затова от БСП настояват да се водят преговори с тях.

"Ние трябва да гледаме националния си интерес и необходимото, за да може икономиката да върви напред", коментира депутатът.

Според Гуцанов в момента няма предпоставки да се говори за ново управление на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво е свръхпечалба - остатъци от социализма или нещо ново от Капиталът на Маркс? При загуба ще се изплаща ли обратно данък свръхзагуба? Маркс и Енгелс са казали, каквито и да са обществените отношения капитализъм, социализъм, пазарна икономика и др. икономическите закони важат! Така пропадна и социализма, защото бездарните необразовани комунисти не съблюдаваха икономическите закони! Сегашната ситуация напомня предишната, но този път няма да са комунистите - ще бъдат просто бездарните!
25
0
 
0
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Демек признава,че държавата е опоскана.Яко!Пък и е в транспортната комисия...Още по-яко!
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гуцанков , да големите камиони да си лащат тол такса, но леките коли защо?Да не се получи пак нещо като батко и братко?Вие искате що е асфалт с тол такса - второкласните и третокласните пътища да не са магастроли бе господине?Пък пенсиите ще видим с колко ще ги повишите да не стане както с януарските.
23
0
 
4
 
! Отговори
гуцанов преди 1 година
та от кога казваш че хляба ше струва 1.60,,,,,,,,,евро ?
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един път нещо правилно да се застъпите, никаква милост за тези които не плащат и претоварват, направиха пътищата на дунавски вълни
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най голямата пепелянка и мазник,Даже Господ го е белязал ,говори и ви намига с едното око. Ако има лесно ще върне купонната система за да се облагодетелства, безкруполен
20
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не можело, аайдеее бе! "Стабилен газ" хахах, че той вече пътува и до няколко седмици е тук. Гафпром ще се наложи да си търси нови клиенти - лошото е, че нито Китай, нито Индия, нито който и да е друг може да компенсира количествата, които ЕС купува(ше). Малко по малко РоSSия сама си реже клона, спирайки газа на европейските си клиенти. Засега само Германия и Италия се бавят, но вече приеха политика за отказване от руските суровини, просто ще отнеме малко повече време . Руснаците да му мислят.
19
2
 
9
 
! Отговори
Сатир преди 1 година
Гуцанко, да си спомним как Луканов Ви назначаваше за милионери, как Корни си купи Техно. Гуце ти какво си купи за без пари.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И по 5 лева на километър да плащат камионите,все тая!Парите от тол таксите са в общия бюджет на държавата,тия пари не отиват директно за пътища!Цената ще се отрази върху превозвания товар,а той ще се плати от всички нас.
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие на следващите избори няма да сте в парламента.
16
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз как си плащам винетка за второкласните пътища.Ще плащат и те.Значи да рушат пътищата с камионите си а други да плащат.
15
0
 
11
 
! Отговори
Варненец преди 1 година
Най- голямото корумпе във варна! Медузата гуцанов
14
1
 
10
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Лицето на корупцията е тоя . Проводник на руският интерес.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гуцанов, оставка! Не можем да остъпим заради второкласното, а не третокласното управление! Оставка и вън!
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде,ще плащате - с тежките си камиони рейсове разбивате пътищата наред!
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гуцанов може ли да отговори как бай Тошо подържаше и строеше нови пътища без тол таксиы без винетки и пр.Пак се готвите да дерете кожите. Колко завода са построени в България от 1989г. насам господине? колко построи вашето БСП? искате само от данъци да събирате. Не става така. Оставка и на БСП.
10
1
 
8
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
БКП ВИЕ ЛИ СТЕПРОМЯНАТА ПОТРЕС КАК СТАНА ТАКА ЧЕ СТАНАХТЕ ПРОМЯНАТА УЖАС УЖАС ПОТРЕС ИЗМАМА
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
гуцигуци бее тррртак трррак
8
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тия пенсионери бе.. По заведенията, и то не евтини, не мажеш място да си намериш от пенсионери.
7
2
 
14
 
! Отговори
Ммм преди 1 година
Вън. Вън. Вън. Оставка. Оставка. Оставка.