Шаламанов: „Роскосмос“ да се занимава с космоса, а не с ядрени заплахи

Дмитрий Рогозин заплаши България
6 юни 2022 19:19, Нели Христова
316
Шаламанов: „Роскосмос“ да се занимава с космоса, а не с ядрени заплахи
Снимка: БГНЕС

Абсолютно недопустимо е ядрена държава, като Русия, да прибягва към такъв тип заплахи от официални длъжностни лица, макар и в неофициално тяхно качество. Това заяви в интервю за БГНЕС военният експерт Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната.

Така той коментира изказването на ръководителя на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин, който написа в Туитър, че руските междуконтинентални балистични ракети „Сармат“ няма да питат българите за разрешение за прелитане.

Според Шаламанов подобен тип говорене е още по-недопустим, защото „Роскосмос“ трябва да се занимава с мирното усвояване на космоса, а не с ядрени заплахи.

Той е категоричен, че българските официални лица трябва да отговорят подобаващо на подобен тип заплахи.

„Независимо че това е неформална провокация, реакцията на София трябва да бъде формална, за да бъде пресечена и руската страна да вземе необходимите мерки, така че такива провокации да не се случват“, каза Шаламанов. Той припомни, че при подобна провокация през 2014 г., която също е била отправена по Туитър, тогавашният ни външен министър Даниел Митов е защитил достойнството и честта на България.

Според Шаламанов тук не става дума за техническите възможности на ракетите „Сармат“ и дали те могат да достигнат България. „Вежен е езикът и тонът. Важно е, че ядрените сили на Русия, които трябва да имат характер на възпиране и да защитават съществуването ѝ, се използват в един случай, когато става въпрос за спазване на санкции, които в никакъв случай не са насочени към противопоставяне или преминаване към военна конфронтация“, заяви експертът в сферата на сигурността.

Конкретният повод за заплахата, отправена от Рогозин, който е известен със своя цветист език, е отказът на България да разреши полета на руския външен министър Сергей Лавров в нашето въздушно пространство на път за среща със сръбския съюзник на Кремъл Александър Вучич.

„Решението на София е свързано със санкциите срещу Русия заради агресията ѝ спрямо Украйна, която е осъдена от ЕС и България. Това е информиране за вече взето решение, а не някакво ново решение. В никакъв случай не е нещо, което може да бъде променяно със заплаха за използване на сила“, категоричен е бившият министър на отбраната.

По отношение на искането на украинския посланик Виталий Москаленко България да изпрати оръжие на Киев, Велизар Шаламанов припомни, че решението на НС от началото на май е взето също след писмо на посланика.

„Ситуацията е променена и в новата ситуация българските институции трябва да действат в съответствие с отправеното искане и българския интерес. Отправеното искане е изцяло в прерогативите на Министерски съвет. На базата на становището на различните ведомства, МС трябва да вземе най-доброто решение за България“, каза военният експерт.

Според него трябва да помогнем, както другите съюзници от ЕС помагат на Украйна да защити своята териториална цялост и суверенитет. „Така както и ние бихме очаквали да ни бъде помогнато, ако бъде извършена агресия срещу България“, заключи Велизар Шаламанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
0
 
1
 
! Отговори
Русомразетц преди 1 година
Рогозската не знае кво говори ние може да обърнем тоя сармат и да ви го пратим обратно в кремъл
251
2
 
1
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
Руският сенатор да я прати тая ракета в Киев, ама в кашон, и войната ще приключи!Какво толкова се чудят и маят що да сторят... и министърат им ще може да си ходи насам натам по света ...и у нас, ще го посрещаме както си му е реда - с хлебец и солчица!
250
8
 
3
 
! Отговори
Бате Иво преди 1 година
Тоя па кой бешеШаламанов имам предвидИначе Рогозин го знамЛично според моето неекспертно мнение Сармат не ни трябваСамо половината оркестър от парада ни е достатъченЩе ни прегазят за нула времеНе знам до колко години са така наречените резервистиАз съм петдесет и една годишенМежду другото доста добре обучен във времето когато България наистина имаше армияНо не разчитайте на менНа страната на Русия даНо за интересите на краварите абсурд
249
5
 
8
 
! Отговори
Антикомунист преди 1 година
Още един факт , наглите руснаци да са мразени от българите. Исторически само зло е идвало от русия
248
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наxуй,заминавай си в Украйна!Марш,изчадие!Съсипахте Украйна и сте дошли да съсипете и нашата държава...
247
1
 
8
 
! Отговори
Нахуй преди 1 година
Когато си се усрaл по добре да не мърдаш че ще мирише. Явно не го разбират рашистите.
246
2
 
8
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
До Че 259 Не е необходимо да си бил на война , за да знаеш че е лошо нещо.Дори животни от един вид не се избиват по между си.
245
4
 
6
 
! Отговори
предател преди 1 година
направил си е неправителст.организация за нато , там е и дъщеря му , каквото и да каже е подплатено грантове
244
4
 
5
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
Умен и справедлив човек.
243
7
 
10
 
! Отговори
Градинар преди 1 година
Шаламанов военен експерт? Тогава Простия Киро и Кокорчо са космонавти! От Шаламанов ум и разум колкото от кокошка вълна! Що изобщо ги публикувате такива бе?
242
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По добре се напъни за проблемите на България !
241
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мога да разбера какво му се връзваме на тоя руснак. Не е ясно на колко водки е бил:)
240
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто Киро толкова може
239
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шарлатанов да се фокусира върху проблемите на България и да остави космоса, където България отдавна няма вече място на мира.
238
4
 
17
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
РОГОЗИН МОЖЕШЕ ДА НАТОВАРИ ЛАВРОВ НА ЕДИН САРМАТ И ДА ГО ЗАКАРА ДО БЕЛГРАД.
237
8
 
8
 
! Отговори
Че преди 1 година
Абе хора какъв "военен експерт" е този Шаламанов той на една война не е ходил да помирише МИРИЗМАТА НА ВОЙНАТА (от личен опит тази миризма се помни цял живот) та този тип се изказва за Рогозин един научен авторитет признат в цял свят като безпорен авторитет. ШАЛАМАНОВ ТОВА ПОКАЗВА КОЛКО *** И ЕЛЕМЕНТАРЕН СИ ТИ КАТО АМЕБА СИ!
236
9
 
6
 
! Отговори
Антинатовец преди 1 година
След Шаламаанов очаквам и другите от стадото на ястребите като Тагарев, Инджев, Плевела и те да се изкажат по въпроса с Космоса и космическите програми на НАСА за които са страшно компетентни .Очаквам сериозно да се скарате и на другаря Путин/ ох простете пажалуста забравих че за Вас той вече е или смъртно болен с една от разновидностите на рака или е вече смъртник и има само двойник/ и да се оплачете на неговата дружинна ръководителка и класна. Какво е това нахаалство някой да заплашва гейовете
235
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СОЛОМОНОВ ОТ ДС СЕ Е РАЗШЕТАЛ РАНО
234
6
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
Хаха, бре с какъв апломб другаря Шаламанов, този *** от селската кръчма казва кой какво да прави по света хахаха.. БЪЛГАРИНА най обича да казва кой какво трябва да прави
233
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РОСКОСМОС ПРОИЗВЕЖДА РАКЕТИТЕ