Шаламанов: „Роскосмос“ да се занимава с космоса, а не с ядрени заплахи

Дмитрий Рогозин заплаши България
6 юни 2022 19:19, Нели Христова
316
Шаламанов: „Роскосмос“ да се занимава с космоса, а не с ядрени заплахи
Снимка: БГНЕС

Абсолютно недопустимо е ядрена държава, като Русия, да прибягва към такъв тип заплахи от официални длъжностни лица, макар и в неофициално тяхно качество. Това заяви в интервю за БГНЕС военният експерт Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната.

Така той коментира изказването на ръководителя на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин, който написа в Туитър, че руските междуконтинентални балистични ракети „Сармат“ няма да питат българите за разрешение за прелитане.

Според Шаламанов подобен тип говорене е още по-недопустим, защото „Роскосмос“ трябва да се занимава с мирното усвояване на космоса, а не с ядрени заплахи.

Той е категоричен, че българските официални лица трябва да отговорят подобаващо на подобен тип заплахи.

„Независимо че това е неформална провокация, реакцията на София трябва да бъде формална, за да бъде пресечена и руската страна да вземе необходимите мерки, така че такива провокации да не се случват“, каза Шаламанов. Той припомни, че при подобна провокация през 2014 г., която също е била отправена по Туитър, тогавашният ни външен министър Даниел Митов е защитил достойнството и честта на България.

Според Шаламанов тук не става дума за техническите възможности на ракетите „Сармат“ и дали те могат да достигнат България. „Вежен е езикът и тонът. Важно е, че ядрените сили на Русия, които трябва да имат характер на възпиране и да защитават съществуването ѝ, се използват в един случай, когато става въпрос за спазване на санкции, които в никакъв случай не са насочени към противопоставяне или преминаване към военна конфронтация“, заяви експертът в сферата на сигурността.

Конкретният повод за заплахата, отправена от Рогозин, който е известен със своя цветист език, е отказът на България да разреши полета на руския външен министър Сергей Лавров в нашето въздушно пространство на път за среща със сръбския съюзник на Кремъл Александър Вучич.

„Решението на София е свързано със санкциите срещу Русия заради агресията ѝ спрямо Украйна, която е осъдена от ЕС и България. Това е информиране за вече взето решение, а не някакво ново решение. В никакъв случай не е нещо, което може да бъде променяно със заплаха за използване на сила“, категоричен е бившият министър на отбраната.

По отношение на искането на украинския посланик Виталий Москаленко България да изпрати оръжие на Киев, Велизар Шаламанов припомни, че решението на НС от началото на май е взето също след писмо на посланика.

„Ситуацията е променена и в новата ситуация българските институции трябва да действат в съответствие с отправеното искане и българския интерес. Отправеното искане е изцяло в прерогативите на Министерски съвет. На базата на становището на различните ведомства, МС трябва да вземе най-доброто решение за България“, каза военният експерт.

Според него трябва да помогнем, както другите съюзници от ЕС помагат на Украйна да защити своята териториална цялост и суверенитет. „Така както и ние бихме очаквали да ни бъде помогнато, ако бъде извършена агресия срещу България“, заключи Велизар Шаламанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мъск ще се спаси на Марс, а ние? Планират унищожение на Земята и само Списъка "Избраните" ще се преместят на Марс. А Марс вече ще е изкупен от милиардерите на фючърски сделки и квадрат марсия ще струва милиони. Започваме да инвестираме в марсия. Първите ще спечелят най-много. Цената на марсията само ще се вдига. Това е най-новата инвестиция, която ще замести и фалира биткойна.
191
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другарю Рогозин, на каква радиочестота да ви слушаме след спирането на телевизионния путински сигнал? В Европейския съюз няма свобода на словото. Цензурират медии. Десните демофашисти не протестират срещу нарушаването на свободата на словото и свободата на медиите.
190
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въобще не ми трябва руска телевизия.За да се разберат лъжите се чете между редовете.Лъжат толкова нагло,че укрофашистите,че чак са смешни.Пример:евакуацията на Азовстал.Сега лъжат как в Уикипедията пишело секретна военна информация за брой на гаубици и минохвъргачки.
189
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продавам парцели на луната. Квадратен метър 1000 евро, от към видимата част на луната. Към невидимата част е 500 лв. Подарък към покупката, телескоп, за наблюдение на ракетната заря, Сармат която се очаква есенно зимния земен сезон, около нулевия гринуички Радиан в северното полукълбо. За контакти: 5634219876
188
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рогозин замества Жириновски. Не може да отказва ролята.
187
3
 
1
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Е не е ли така?
186
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спряха ни руската телевизия. Ще слушаме Радио "Москва" на къси вълни, въпреки заглушаването от диктаторската власт и тоталитаризма на Великия Европейския съюз.
185
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурно украинските шпиони вече са снимали всичко.Имаше тук един от платените драскачи,който и записки си водеше какво казва Боби за оръжията...Утре,други ден като нищо ще ни скочат.Или ще продадат информацията на Русия,Германия,Турция,Сърбия...на който им падне.Секретна информация не трябва да се тръби ей така по медиите.
184
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали да купувам дърва за зимата. Или ще се грея от ядреното гориво, руско производство. А може би хамериканско?
183
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е,няма и да седна да ръкопляскам на тези,които искат да ни вкарат във война с Русия.Те са истинските предатели.Вече почнаха и държавни тайни на Украйна да издават.Заради такива ни заплашват.Ако ги нямаше и заплахи нямаше да има.Който е казал за точния брой оръжия на България на украинския посланник трябва да бъде осъден и да си изтърпи наказанието.Как така ще се разпространява секретна информация?
182
11
 
4
 
! Отговори
j преди 1 година
ДИВИ И ЗАГУБЕНИ ПРАБЪЛГАРИ СТЕ.....А НЕ УМНИ И ВЪЗПИТАНИ СЛАВЯНИ
181
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Русия ще освободи България от сАЩ и ЕС.
180
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 193 Не чети ама няма какво да кажеш а ще вкараш и НАТО бежанци в София за да ги храниш.
179
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 196 От какво точно ще освободи България един руски ядрен удар, освен от токсичното ти присъствие на Земята?
178
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 195 Напротив Русия е освободителка на България от НАТО и ЕС. ПП и ДБ и ГЕРБ и ДПС са предателски.
177
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижте, нещата всъщност са доста прости и ясни. Няма значение дали сте за Киро, Бойко, Доган, Слави или Корнелия. Всяка чуждестранна сила, която заплаши родината ни с ядрено разрушение, автоматично става враг на България. А всички в страната, които ръкопляскат във възторг на въпросната чуждестранна сила - национални предатели. На които, впрочем, може да се търси наказателна отговорност за държавна измяна.
176
0
 
2
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
До Анонимен ТЕБ ДОБИЧЕ КАКВО ТЕ ГРЕЕ ТОВА?
175
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
191 дежурния тр о л поне си смени опорката че ми омръзна да я пробутваш под всяка статия
174
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рашките се побъркаха тотално явно алкохола им е заличил мозъчните клетки
173
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен *** И къде отидоха соц страните. Станаха колонии на САЩ, мият кенефите и слугуват на ислямския ЕС. Толкова са добре че се обезлюдиха и трябва да приемат и гей брака и третия пол и другите евро атлантически прекрасен живот вкл. и визите за брацките Англия и САЩ.