Шаламанов: „Роскосмос“ да се занимава с космоса, а не с ядрени заплахи

Дмитрий Рогозин заплаши България
6 юни 2022 19:19, Нели Христова
316
Шаламанов: „Роскосмос“ да се занимава с космоса, а не с ядрени заплахи
Снимка: БГНЕС

Абсолютно недопустимо е ядрена държава, като Русия, да прибягва към такъв тип заплахи от официални длъжностни лица, макар и в неофициално тяхно качество. Това заяви в интервю за БГНЕС военният експерт Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната.

Така той коментира изказването на ръководителя на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин, който написа в Туитър, че руските междуконтинентални балистични ракети „Сармат“ няма да питат българите за разрешение за прелитане.

Според Шаламанов подобен тип говорене е още по-недопустим, защото „Роскосмос“ трябва да се занимава с мирното усвояване на космоса, а не с ядрени заплахи.

Той е категоричен, че българските официални лица трябва да отговорят подобаващо на подобен тип заплахи.

„Независимо че това е неформална провокация, реакцията на София трябва да бъде формална, за да бъде пресечена и руската страна да вземе необходимите мерки, така че такива провокации да не се случват“, каза Шаламанов. Той припомни, че при подобна провокация през 2014 г., която също е била отправена по Туитър, тогавашният ни външен министър Даниел Митов е защитил достойнството и честта на България.

Според Шаламанов тук не става дума за техническите възможности на ракетите „Сармат“ и дали те могат да достигнат България. „Вежен е езикът и тонът. Важно е, че ядрените сили на Русия, които трябва да имат характер на възпиране и да защитават съществуването ѝ, се използват в един случай, когато става въпрос за спазване на санкции, които в никакъв случай не са насочени към противопоставяне или преминаване към военна конфронтация“, заяви експертът в сферата на сигурността.

Конкретният повод за заплахата, отправена от Рогозин, който е известен със своя цветист език, е отказът на България да разреши полета на руския външен министър Сергей Лавров в нашето въздушно пространство на път за среща със сръбския съюзник на Кремъл Александър Вучич.

„Решението на София е свързано със санкциите срещу Русия заради агресията ѝ спрямо Украйна, която е осъдена от ЕС и България. Това е информиране за вече взето решение, а не някакво ново решение. В никакъв случай не е нещо, което може да бъде променяно със заплаха за използване на сила“, категоричен е бившият министър на отбраната.

По отношение на искането на украинския посланик Виталий Москаленко България да изпрати оръжие на Киев, Велизар Шаламанов припомни, че решението на НС от началото на май е взето също след писмо на посланика.

„Ситуацията е променена и в новата ситуация българските институции трябва да действат в съответствие с отправеното искане и българския интерес. Отправеното искане е изцяло в прерогативите на Министерски съвет. На базата на становището на различните ведомства, МС трябва да вземе най-доброто решение за България“, каза военният експерт.

Според него трябва да помогнем, както другите съюзници от ЕС помагат на Украйна да защити своята териториална цялост и суверенитет. „Така както и ние бихме очаквали да ни бъде помогнато, ако бъде извършена агресия срещу България“, заключи Велизар Шаламанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
2
 
4
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
СЛУГУВАИТЕ НА С.А.Щ . ДОБИЧЕТА ДОКАТО УНИЩОЗИТЕ БЪЛГАРИЯ.
171
2
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ИЗОБЩО НЕ СЕ СЪМНЯВАЙТЕ, ЧЕ КОМУНДЕЛИСТАН ЩЕ НАПАДНЕ БЪЛГАРИЯ ЗА ДА И ОКРАДЕ ЗЕМЯТА АКО ИМА ВЪЗМОЖНОСТ!
170
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Toни България и Русия са се потписали че дават на чужди самолети да прелитат. България го нарушава но няма санкции на ЕС и НАТО.
169
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страхливите Българи са тези дето се хранят с денги от Русия да да страхуват се че ще им спрат плащанията за подривни дейности на предателите в България
168
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Екстра днес ми се оправи настроението Коня цвили че не е летял до Сърбия Рогозин ни плаши с ядрена бомба значи са много зле нещата в Русия
167
2
 
2
 
! Отговори
Риск преди 1 година
За бога братя . Не правете война , правете предимно хард секс. И Господ ще ви накаже за прелюбодейство.
166
3
 
3
 
! Отговори
До 184Анонимен келеш преди 1 година
Ами тогава какво се оплакваме !? Живеем нормално ! Какво ми ревът тия пенсионери пари нямали скъпо било ....я да хващат мотиките и на къра !
165
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Орколандия няма с какво да се похвали прави си реклама на новата бомба нали са кухи дървени матрьошки при тях всичко е пропаганда и фейк не вярвам на нищо като прочета от Русия
164
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 182 Да, ще се бия бе льохман нещастен. Памперсите ги пълните вие ***, всеки път когато някой в Кремъл кихне, да не би да сме го засегнали случайно, защото сме защитили българския интерес
163
3
 
6
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
До <><>Не е само България така:):):)Всички бивши от соц лагера Полша,Чехия,Уннгария,Румъния,ГДРАлбания избягаха от русия и всички бивши републики от СССР и те избягаха:):):)Никой не бяга от хубавото както гласи поговорката:):):)
162
0
 
0
 
! Отговори
Садист и мазохист преди 1 година
Право седи , криво чушки сади.
161
2
 
5
 
! Отговори
Toни преди 1 година
И като допълнение-не ме интересува руснаците дали са комунисти,а украинците фашисти-от единия крачол в другия.Но ако някой заплашва моята държава-значи е и мой враг.Черно и бяло.
160
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Удариха дъноното рашистите обърнаха го на махленска свада след няколко водки вече нищо не ме учудва след тази зверска война
159
1
 
5
 
! Отговори
ХХХ преди 1 година
Дано горивата да станат нафтата 10 лв газа 6-7 лв ...чи аман ....басси трафика !
158
5
 
1
 
! Отговори
към Нашата коалиция преди 1 година
Душите ни ще са скоро в космоса . Благодарение на ядрените заплахи. Благодарим ви за бъдещото отделяне на душата от грешното ни тяло. Амин.
157
4
 
7
 
! Отговори
До 167 преди 1 година
Ами скачай на фронта и се бой с руснаците бре ! Да защитаваш достойния си живот от преди !
156
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 172. Между другото спряха руския газ и цената му падна. Дано да ни спрст и нефта скоро.
155
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че НАТО откъде накъде ще забрани на България да пуска руски самолети. Да не би България да забрани на САЩ да пуска английски самолети че Англия е окупирала Фолклен или че Англия окупира бг беломорието,
154
4
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ЧЕРВЕНИЯ РЕЖИМ НЯМА АБСОЛЮТНО НИКАКВА РАБОТА В УКРАЙНА ! НИТО В КРИМ НИТО В ДОНБАС НИТО В ЛУГАНСК НИТО КЪДЕТО И ДА БИЛО ДРУГАДЕ В УКРАЙНА! СРАМ ЗА ФАЩ , ЧЕ ОЩЕ НЕ СА ЗАЛИЧИЛИ МОРДОРСКВА ТЕ СА ГАРАНТ НА УКРАЙНА ПО ДОГОВОР ЗА ЗАЩИТА ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИ НАПАДЕНИЯ!
153
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен келешБългария ЕС, ама ревеш че олиото е 5 лева и бензина над 3. Що бе нали си ЕС, демек гъзар си?