Шаламанов: „Роскосмос“ да се занимава с космоса, а не с ядрени заплахи

Дмитрий Рогозин заплаши България
6 юни 2022 19:19, Нели Христова
316
Шаламанов: „Роскосмос“ да се занимава с космоса, а не с ядрени заплахи
Снимка: БГНЕС

Абсолютно недопустимо е ядрена държава, като Русия, да прибягва към такъв тип заплахи от официални длъжностни лица, макар и в неофициално тяхно качество. Това заяви в интервю за БГНЕС военният експерт Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната.

Така той коментира изказването на ръководителя на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин, който написа в Туитър, че руските междуконтинентални балистични ракети „Сармат“ няма да питат българите за разрешение за прелитане.

Според Шаламанов подобен тип говорене е още по-недопустим, защото „Роскосмос“ трябва да се занимава с мирното усвояване на космоса, а не с ядрени заплахи.

Той е категоричен, че българските официални лица трябва да отговорят подобаващо на подобен тип заплахи.

„Независимо че това е неформална провокация, реакцията на София трябва да бъде формална, за да бъде пресечена и руската страна да вземе необходимите мерки, така че такива провокации да не се случват“, каза Шаламанов. Той припомни, че при подобна провокация през 2014 г., която също е била отправена по Туитър, тогавашният ни външен министър Даниел Митов е защитил достойнството и честта на България.

Според Шаламанов тук не става дума за техническите възможности на ракетите „Сармат“ и дали те могат да достигнат България. „Вежен е езикът и тонът. Важно е, че ядрените сили на Русия, които трябва да имат характер на възпиране и да защитават съществуването ѝ, се използват в един случай, когато става въпрос за спазване на санкции, които в никакъв случай не са насочени към противопоставяне или преминаване към военна конфронтация“, заяви експертът в сферата на сигурността.

Конкретният повод за заплахата, отправена от Рогозин, който е известен със своя цветист език, е отказът на България да разреши полета на руския външен министър Сергей Лавров в нашето въздушно пространство на път за среща със сръбския съюзник на Кремъл Александър Вучич.

„Решението на София е свързано със санкциите срещу Русия заради агресията ѝ спрямо Украйна, която е осъдена от ЕС и България. Това е информиране за вече взето решение, а не някакво ново решение. В никакъв случай не е нещо, което може да бъде променяно със заплаха за използване на сила“, категоричен е бившият министър на отбраната.

По отношение на искането на украинския посланик Виталий Москаленко България да изпрати оръжие на Киев, Велизар Шаламанов припомни, че решението на НС от началото на май е взето също след писмо на посланика.

„Ситуацията е променена и в новата ситуация българските институции трябва да действат в съответствие с отправеното искане и българския интерес. Отправеното искане е изцяло в прерогативите на Министерски съвет. На базата на становището на различните ведомства, МС трябва да вземе най-доброто решение за България“, каза военният експерт.

Според него трябва да помогнем, както другите съюзници от ЕС помагат на Украйна да защити своята териториална цялост и суверенитет. „Така както и ние бихме очаквали да ни бъде помогнато, ако бъде извършена агресия срещу България“, заключи Велизар Шаламанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
5
 
16
 
! Отговори
Големи заплахи преди 1 година
То пък ние така се уплашихме. Тоя дърт пияница стана за посмешище за нула време - цяла България му се подиграва от сутринта. Никой не му дреме, че иска да ни затрива. Ние се затриваме сами и без помощта на някакъв непотребен руски червен сатрап с комплекси за малоценност. Е6иси майгaда, рогозкин. Клоун!
211
9
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Този е експерт по коректно навеждане пред американското посолство.
210
2
 
4
 
! Отговори
ББ преди 1 година
хаха тя ниновма и мая по големи комсомолки...не могат разделят копайките...те не са платежно отдавна...ама те по рефлекс...в животни ги превърна путин,сармат...ама го нямате на въоражение...имат по жестоки к.пелета Свободният и технологичен Свят...но не ви заплашва и рекетира...не ,че не можем...един мъртав град в раша и руснаците ще ви избесят...опасни игри са,това не е политика...това са...по гьобелс...живеев в 21 век...напомнете на путин моля!!!
209
6
 
13
 
! Отговори
Никой преди 1 година
Едно време комсомолец и след разпада върл евроатлантик. На где повее вятъра на там сме. Лобираше за Ф16, набута ни със скъпи тенекии, взе си комисионната и ся голям експерт. Мда ама се знаем с Велизарчо и мазнюга си бе и дупедавец си остана. За такива като него трябва съд и затвор.
208
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КъФ си ти експерт, тия срам нямат ли? Определени личности в България, за пари си продават душата на дявола. Горе пари не трябват алчни диррници.
207
13
 
13
 
! Отговори
2 преди 1 година
Шаламанов е обикновен алкохолик ,който случайно стана министър и след няколко месеца беше натирен като пълен некадърник.Като иска да помага на бандеровците в гнусната Укрия ,защо не отиде в Киев или Одеса?Тъкмо ще се отървем от един пияница.Ама не ще.
206
5
 
12
 
! Отговори
Офф ,да се омита преди 1 година
Тази противна шушумига едва я докара до майор , а тук го сочат като експерт.Този музеен експонат е едно голямо НИЩО.Мнението на изкукалия майор няма никаква стойност.Във всяка кръчма има по няколко такива експерти.Министерстването на този каиш беше пълен провал.Цветарката пред МО знае повече от платения "експерт" ,който не влизал във военно поделение от 20години.
205
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гугълнах го този Рогозин. Има стайлинга на Данчо Лечков.
204
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой беше тоя шаламанов?
203
12
 
13
 
! Отговори
Teo преди 1 година
Не съм запознат с професията на г-н Шаламанов, но това, в което е казал, има резон! Рогозин е известен руски алкохолик! Личи му повече и от на Борис Елцин, а е и известен с изцепките си. Вижте изявлението, макар и остро, на Лавров, и на този пл4шипут4рник. Не знам въобще какви качества има, за да го държат на подобен пост. Дори и да е невероятен ръководител, уменията му в сферата на дипломацията са съизмерими с тези на 86 годишната ми баба със скейтборда! По-добре да не се изказва неподготвен!
202
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Барабар шамандуров..
201
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам Кадиров, да се яви в парламента и министерски съвет, ей така да им видя физиономии те на всички. Безценно ще е. На Атанасов, сигурно очите ще му изхвръкнат извън орбитите. Хаха
200
7
 
10
 
! Отговори
нЕкой преди 1 година
А бе споко, рогозката е перманентно пиян. Не изтрезнява пиянката и затова постоянно бръщолеви тъпотии
199
5
 
4
 
! Отговори
KorNi преди 1 година
Искам путин да прати чеченци , а не сармати. и копейкин иска чеченци.
198
9
 
6
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Г-н Шаламанов, ако четете този вестник бих ви препоръчал да не обръщате внимание на разни ошашавени пияници.
197
8
 
8
 
! Отговори
Км преди 1 година
Тоя е толкова военен експерт,колкото аз съм японски самурай.
196
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аве да срат шопите да пътуват безвизово в Сърбия и готово. Ко толкоз ши стане ?
195
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обичах да слушам лъжите и от двете страни. Сега останаха само едните лъжци в ефира.
194
2
 
11
 
! Отговори
Joe преди 1 година
Пере го яко съчмата тоз чичак!
193
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как сега да науча, че руснаците ме лъжат? Ами, ако не ме лъжат? Ако казват истината, а нашето правителство я крие?