Шаламанов: „Роскосмос“ да се занимава с космоса, а не с ядрени заплахи

Дмитрий Рогозин заплаши България
6 юни 2022 19:19, Нели Христова
316
Шаламанов: „Роскосмос“ да се занимава с космоса, а не с ядрени заплахи
Снимка: БГНЕС

Абсолютно недопустимо е ядрена държава, като Русия, да прибягва към такъв тип заплахи от официални длъжностни лица, макар и в неофициално тяхно качество. Това заяви в интервю за БГНЕС военният експерт Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната.

Така той коментира изказването на ръководителя на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин, който написа в Туитър, че руските междуконтинентални балистични ракети „Сармат“ няма да питат българите за разрешение за прелитане.

Според Шаламанов подобен тип говорене е още по-недопустим, защото „Роскосмос“ трябва да се занимава с мирното усвояване на космоса, а не с ядрени заплахи.

Той е категоричен, че българските официални лица трябва да отговорят подобаващо на подобен тип заплахи.

„Независимо че това е неформална провокация, реакцията на София трябва да бъде формална, за да бъде пресечена и руската страна да вземе необходимите мерки, така че такива провокации да не се случват“, каза Шаламанов. Той припомни, че при подобна провокация през 2014 г., която също е била отправена по Туитър, тогавашният ни външен министър Даниел Митов е защитил достойнството и честта на България.

Според Шаламанов тук не става дума за техническите възможности на ракетите „Сармат“ и дали те могат да достигнат България. „Вежен е езикът и тонът. Важно е, че ядрените сили на Русия, които трябва да имат характер на възпиране и да защитават съществуването ѝ, се използват в един случай, когато става въпрос за спазване на санкции, които в никакъв случай не са насочени към противопоставяне или преминаване към военна конфронтация“, заяви експертът в сферата на сигурността.

Конкретният повод за заплахата, отправена от Рогозин, който е известен със своя цветист език, е отказът на България да разреши полета на руския външен министър Сергей Лавров в нашето въздушно пространство на път за среща със сръбския съюзник на Кремъл Александър Вучич.

„Решението на София е свързано със санкциите срещу Русия заради агресията ѝ спрямо Украйна, която е осъдена от ЕС и България. Това е информиране за вече взето решение, а не някакво ново решение. В никакъв случай не е нещо, което може да бъде променяно със заплаха за използване на сила“, категоричен е бившият министър на отбраната.

По отношение на искането на украинския посланик Виталий Москаленко България да изпрати оръжие на Киев, Велизар Шаламанов припомни, че решението на НС от началото на май е взето също след писмо на посланика.

„Ситуацията е променена и в новата ситуация българските институции трябва да действат в съответствие с отправеното искане и българския интерес. Отправеното искане е изцяло в прерогативите на Министерски съвет. На базата на становището на различните ведомства, МС трябва да вземе най-доброто решение за България“, каза военният експерт.

Според него трябва да помогнем, както другите съюзници от ЕС помагат на Украйна да защити своята териториална цялост и суверенитет. „Така както и ние бихме очаквали да ни бъде помогнато, ако бъде извършена агресия срещу България“, заключи Велизар Шаламанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
5
 
12
 
! Отговори
Кривондел преди 1 година
Каквито и обиди или заплахи да бъдат казани - путинофилите ще ги защитят, ще се зарадват дори. Тъжна гледка.
231
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Шаламанов и до писарушката ***,Русия може и по-бавно ще бъде победител в тази война. Не го подлагайте на съмнение. Това е истината без значение дали ви харесва или не.
230
7
 
5
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 1 година
Рогозин , не знаеш ли , че на умряла жаба , нож не се вади?Имате някакви американо - ковбойски отношения към малките страни!С какво ще се отличите от военолюбците от САЩ?
229
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Недопустимо е България да взема страна във военния конфликт.Отдавна трябваше да сме обявили неутралитет. Къде беше България, която се избиваше рускоезичното и етническо население. И аз да попитам - от кога войните на САЩ, както и организираните от тях преврати в редица суверенни държави по света се считат за "добри", а кагото Русия предяви претенциите си за това, че войските на НАТО да бъдат далече от границите й, както и да се зачитат правата на руснаците в тогавашна Украйна са "агресия"Я моля
228
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофил да си, най-долното нещо на света.
227
4
 
6
 
! Отговори
експерти преди 1 година
специалисти,академици....и винаги сме -а налево,а надесно и право във гУмното прес.но...още един чичак на яка заплата.Колко ли сте там???После няма пари за здраве,образование и пенсии.За *** има,за бежанци има,за хотели на укрите има.За българите трън под опашката.
226
6
 
10
 
! Отговори
Kresi преди 1 година
Ти май не разбра кога се намеси нато в югославия.Що не изгледаш клипове какво бяха направили сърбите хърватския град ВУКОВАР и босненския САРАЕВО.Що не се запознаеш с всички руски нашествия от идването на болшевиките до днес и как се представят винаги за жертви.Добре че сащ ги спаси през всв
225
5
 
4
 
! Отговори
Kresi преди 1 година
Тоя обърна палачинката.През 2016г той пред путин лично каза: трябва много да внимаваме защото сащ могат да унищожат с превантивен удар около 90% военната ни инфраструктура за 30мин без да използват ядрени оръжия.Той изглежда поназнайва какво става особенно американската хегемония в космоса.Путин началото на март мисля по бтв си призна че не може да се мери с нато в конвенционалното въоръжение но ако бъдеща заплашена националната сигурност щял да употреби ядрено оръжие.Ами ответен удар и край
224
6
 
7
 
! Отговори
Мдааа преди 1 година
Георги Марков: Не може да има лоши войни, когато ги правят руснаците и добри войни, когато агресията е на американците!https://pogled.info/svetoven/georgi-markov-ne-mozhe-da-ima-loshi-voini-kogato-gi-pravyat-rusnatsite-i-dobri-voini-kogato-agresiyata-e-na-amerikantsite.142945Какво ще правим, ако САЩ отново бомбардират Сърбия, като през 1999 г.? ЕС ще наложи ли санкции на САЩ, ще изпратим ли оръжие на Сърбия? Сегашните натегачи от Столичната община ще сложат ли до украинското знаме и сръбското?Ще има ли и великденски яйца с цветовете на сръбското знаме по Нова телевизия? Ще пуска ли Би
223
1
 
5
 
! Отговори
Dunavec преди 1 година
До 250 Пошла на х...Не се занимавай с *** Велмазов. Написал е 2-3 изреченеия /ако въобще може да пише/, копирал ги е и ги ръчка във всички сайтове.
222
2
 
8
 
! Отговори
Мдаааа преди 1 година
И аз казвам, че ястребите трябва да взимат пушки и мешки и на фронта, а не да ни натрапват налудните си мисли и идеи по ТВ... Ние си имаме глави да мислим кой крив, кой прав и кой е на булката брат!!!
221
4
 
5
 
! Отговори
Радев преди 1 година
Другарки и другари, да се снишим!
220
4
 
13
 
! Отговори
Кочо преди 1 година
МАМАШАТА ЩО НЕ МУ НАЧУКА С НАЛЪМА РОГАТА НА ТОЯ ПИЯНДУРНИК РОГОЗИН ? ДА ПИЕ, ДА ПЪРЦУНИ И ДА СИ МЪЛЧИ !
219
4
 
13
 
! Отговори
Калмукът преди 1 година
Недоотрезнели клатушкащи се представители на изфирясалата руска фатмащина ! Извинете ме за моя френски ! Никой с глава на раменете си не им обръща никакво внимание !
218
2
 
3
 
! Отговори
ПЕТКО до 243 преди 1 година
ПО МЕЖДУНАРОДНО СПОРАЗУМЕНИЕ ЕДИНСТВЕНО В ШВЕЙЦАРИЯ СЕ СЪБИРАТ ВОЮВАЩИ ДЪРЖАВИ ЗА СЪБРАНИЯ.
217
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Роскомос кога последно има успешен старт? Отдавна е било сигурно
216
6
 
10
 
! Отговори
ЦИРК преди 1 година
Този Рогозкин ако продължава да злоупотребява с водката, ще пасне перфектно за клоун в Цирк Балкански. Ще си докара добри парички.
215
5
 
5
 
! Отговори
g.venov преди 1 година
а Нелче що ти видях името въобще не четох статията,няма смисъл,поредният ти пасквил..
214
10
 
3
 
! Отговори
АНКЕТА, ГЛАСУВАЙ! преди 1 година
Ти уплаши ли се от заплахите на червения плaзмодий Рогозкин? ДА +++ Не - - - ГЛАСУВАЙ СЕГА!
213
7
 
14
 
! Отговори
Слава на Украйна преди 1 година
Роскосмос под слабоумните ръководство на профана Рогозин губи всякакви умения да се занимава с космоса, затова инфантилният нацист си фантазира някакви ядрени удари. Военният сателит Космос 2555 издраскан с уродливата им Z-ка изгоря в атмосферата след месец. вова си мисли, че с послушни инепти като въпросният може да е някаква сила. Жалки мужици.