Василев: Ще бъде огромна грешка да се стопира техническата подготовка за еврото

Приемането му е стратегически приоритет
9 юни 2022 18:30, Нели Христова
185
Василев: Ще бъде огромна грешка да се стопира техническата подготовка за еврото
Снимка: БГНЕС

Според мен ще бъде огромна грешка да се стопира техническата подготовка за еврото, докато чакаме да излезе анализ или докато парламентът проведе обществен дебат. Това каза вицепремиерът и финансов министър Асен Василев по време на заседанието на ресорната комисия към Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС.

"Причината е проста – това, което поне към Министерство на финансите идва и от страна на БНБ, и от страна на всички банкови институции, както и от страна на институциите в държавната администрация, че на тях им трябва време за подготовка. Тази подготовка и как тя да се случва е описана в оперативния план. Ако ние след 6 месеца решим, че искаме да приемем еврото на 1 януари 2024 г., но не сме стартирали оперативните дейности, просто няма да имаме възможност да го приемем", каза Василев.

Още по темата
Депутати от бюджетната комисия, съвместно с комисията по въпросите на Европейския съюз, заседават по проект на решение във връзка с прилагането на Националния план за въвеждане на еврото в България, внесен от Любомир Каримански от "Има такъв народ" и група народни представители.

Асен Василев предложи да се отхвърли този проект на решение, да продължи работата по оперативния план. "А ако НС иска да вземе решение, с което да изиска допълнителни анализи, дискусии и т.н. нека да вземе такова решение, ние сме готови да го подпомогнем по всички възможни начини, за да се случат тези анализи. Така или иначе ние ще идваме в НС поне стотина пъти за промяна на закони, свързани с изпълнението на работата по приемане на еврото, и спирането на техническата работа в момента, според мен, би поставил под риск възможността, ние да приемем еврото на 1 януари 2024 г., а по-добре да си запазим тази опция”, каза вицепремиерът.

Пред депутатите Василев посочи, че стратегическите приоритети на България и това, че приемането на еврото е стратегически приоритет, е заявено и прието от НС още в началото на процеса по присъединяване към ЕС. „Той е залегнал в международния договор, който България е подписала като част от това да стане страна-членка на ЕС. Там е ясно записано, че България ще приеме евровалутата и се ангажира с това”, каза Василев. Той посочи още, че началото на процеса и задаването на датата 1 януари 2024 г. не се е случило сега, не се е случило преди една година, а се е случило 2017 г. и това е направено не само от правителството, а и от парламента.

"За да може да се спази датата, е необходимо да се извършат редица технически дейности. От пренастройване на софтуера на банките до закупуването на достатъчно хартия за печатане на евро, до промяната на над 100 закона, които трябва да бъдат променени, в това число и законът за БНБ, за да може българската законодателна рамка да отговаря на законодателната рамка на еврозоната. Тоест, между сега и 1 януари 2024 г., когато еврото трябва да бъде прието, парламентът трябва да се произнесе поне стотина пъти за промяната на тези закони и всяко едно непроизнасяне на НС би стопирало процеса”, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
1
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Файдата за 95% от българите при приемане на еврото ще е точ о 0. Ние и сега си плащаме дефакто с евро чрез фиксирания курс на лева. Когато сменим лева с евро, единственото което ще стане, е Европа да ни ограби, нашата инфлация да скочи, а живота ни да стане още по-скапан. Няма случай през годините да е имало някаква голяма промяна и българина да е спечелил от нея!!! Дори когато влязохме във валутен борд, само за месец парите на българина бяха стопени близо два пъти. И това по Костово време...
155
1
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
И кой каза, че трябва да приемаме еврото. Румъния няма да го приемат, ако ние го приемем 2024-та. Просто ще видя как се сгромолясваме :) Защо мислите Румъния протаква за 2029-та? Обещанието не е като завещанието, нали знаете.
154
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИСКАМЕ ДА ГИ СЪДЯТ ПО нк , накзателния кодекс е добър има за безтопанственост , измяна и тн , въпросът е че не се прилага
153
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИЗБОРИ ВЕДНАГА ОСТАВКА СТАРТЪПИ ***
152
0
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Изборите са задължителни,още по-задължително е да разкараме тази пас.мина.
151
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя пътник гледа само как да оскубе за последно проскубаната ни клета държава
150
0
 
12
 
! Отговори
Касио преди 1 година
Защо да бързаме,румънците отложиха за 2029 г въвеждането на еврото. Ние се правим на интересни да се издигнем в очите на слепите. Нещо тая работа понамирисва
149
0
 
9
 
! Отговори
Това преди 1 година
нелицеприятно същество да се изнася по-скоро извън страната....Само гадости ръси и измисля, най-долен крадец....Изпълнява нареждане да ФАЛИРА БЪЛГАРИЯ....
148
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въzраждане искат да се приеме плана за въвеждане на рублата като официална валута. Затова са против плана за въвеждане на еврото. А после искат да влезем в СССР на путин
147
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Никъде по света не се търсят рубли! А в Китай пък хептен." -------- 1 United States Dollar equals 57.75 Russian Ruble -- 1 щатски долар е равен 57,75 руска рубла. Интересно защо доларът поевтинява спрямо руската рубла, май дрогарят не разбира какво значи думичката "търсене."
146
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уволнение и съд за разхищения и несправяне. Има достатъчно факти вече и цените в магазините са красноречиви, че става дума за дилетанти и мошеници. Насреща единствено празно говорене и опити за отвличане на вниманието с някакви смешни пориви за помощи на неонацисти в украйна, с татуировки на свастики по телесата, и ние трябвало да им даваме държавни помощи от българския бюджет, моля?
145
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам да дам един безценен съвет на младите но наивни хора които ни натресоха Кирчо и Кокорчо. Урок номер едно - когато един човек е хавнат в лъжа/изневяра то той неминуемо ще направи пак същото колкото и да обещава, че е за последен път. Урок номер две, не всичко написано в нета е вярно и досега от както е измислена демокрацията няма некорумпиран политик и този който твърди обратното е най-наглия лъжец.
144
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никъде по света не се търсят рубли! А в Китай пък хептен.
143
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България не трябва да има никакво злато нито в сащ, нито в малкобритания. Каква подготовка прави за евро, а не се е погрижил досега за задействане на процедура за прибиране на българското злато от лондон. Изобщо не разбира какво става или по-точнонарочно бездейства. Полша и ред други държави си прибраха вече златото, тези процедури траят по няколко години, а българското финансово министерство със селски финансови министри не ги е грижа изобщо за българското злато.
142
2
 
16
 
! Отговори
Унгурски преди 1 година
Този пробит хомосексуалист трябва да знае, че нито американците нито който и да е ще му помогнат да не бъдат изринати. Време е всички англо-американ-сакск да си получат заслуженото.
141
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо толкова се драпа да се приеме еврото? Отговора е много *** ако човек знае какво дава стойността на лева. В момента лева е обезпечен с валутен борд. В БНБ стоят едни 30 МИЛИАРДА евро, които са гаранция за цената на лева и те не могат да се пипат. Ако приемем еврото тези 30 милиарда изведнъж стават достъпни за управляващите да ги харчат както намерят за добре. Ако досега всеки лев извън прибраните от данъци трябваше да се кредитира и обяснява тук имат 30 млрд ЕВРО които няма да обясняват!
140
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакви ЕС и зони и $, а трябва да се обърне резерва в злато и се истегли от САЩ и ЕС София или тайно в някой град в бг.
139
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** селско същество с претенции ...настанило се с измама в минфина и си мисли, че българите пасат трева и ще работят като волове, а двамцата с киро ще прислужват на мафията сащ и всичко ще тече по мед и масло за тях. Българите кучетата да ги ядат, те са прости, не могат да говорят, не могат да действат, не разбират какво става по света...нека се спасяват поединично както досега 33 години...
138
1
 
11
 
! Отговори
Селяндур с джип преди 1 година
Тоя кога направи такава гуша, е*** ти св*****!
137
1
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Ало, окоокорения, за няма и година като министър, се охрани като ***! Време е за свинска сватба, ще ви резнем от управлението!