Категорично вървим към избори, губещи са БСП и ДБ

Според Александър Димитров ГЕРБ и ПП ще си разменят местата
13 юни 2022 09:13, Петя Славова
163
Категорично вървим към избори, губещи са БСП и ДБ
Снимка: БГНЕС

След разпада на четворната коалиция с оттеглянето на ИТН се насочваме категорично към нови избори. Такова мнение изрази пред БНР политологът и преподавател в УНСС Александър Димитров.

"Не виждам дали тази коалиция ще преодолее вече натрупаното негативно впечатление у гражданите, в обществото. В момента не виждаме нищо по основната заявка на тази коалиция – борбата с корупцията. Виждаме съвсем друго – спорове около постове, дебати около назначения, които се случиха със стотици за 6 месеца, в различни сектори на публичната администрация, местната власт, виждаме повече от предишното дори. Аз съм сигурен, че избирателите са изключително объркани.", заяви той.

Още по темата

По думите му, големите губещи на следващите избори са ДБ и БСП. "Техните проценти ще са доста по-надолу, "Възраждане" ще спечели доста повече", прогнозира  Димитров. При ИТН има очаквания да върнат част от резултата си, посочи той. По думите му най-вероятно ГЕРБ и ПП "ще си сменят местата" -  ГЕРБ ще се върне на първо място, но с много по-нисък от желания резултат.

За да има правителство на малцинството, трябва да има парламентарна култура, каквато нямаме. Освен това трябва да има повече партии в парламента – други играчи, които не са номинално обявени като управляващи и опозиция и които епизодично да подкрепят предложения на едно правителство, допълни политологът.

Според Димитров "има вариант, в който ИТН се разцепва", това е "изпитаният, който вече сме наблюдавали", защото "Възраждане" на този етап е монолитен блок, ДПС винаги е бил такъв, а от ГЕРБ не може да се очаква да се отделят толкова депутати.

В тази ситуация президентът е доста по-резервиран, отколкото бихме очаквали, коментира Александър Димитров в предаването "Преди всички".

Къс програмен кабинет е много неясна конструкция, смята политологът, който пита ако се приеме актуализация на бюджета и предстоят нови избори, какво налага такъв програмен кабинет.

Премиерът Петков не е подготвен по казуса "Северна Македония", категоричен е Димитров. Той очерта три позиции - коалиционна, президентска и на външното министерство. Според него правителството не може да води разговор на три нива в три различни контекста, а хоризонтите не се виждат, само втвърдяване на позициите.

"Г-жа Нинова в лично качество едва ли ще е добър парламентьор, но познавайки характера на Трифонов, се съмнявам, че който и да е, би го убедил да се върне", заяви още Димитров за евентуални преговори за скрепяване на коалицията или преформатиране на управлението.

Политологът обрисува Корнелия Нинова и Слави Трифонов като не най-диалогичните хора, "хора с твърди характери, държат да се налагат на другите, трудни на маса за преговори".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
17
 
8
 
! Отговори
тиз преди 1 година
Адвокат Хаджигенов ви го каза миналата година още на поредните провалени избори:Колко пъти трябва да настъпвате една и съща мотика докато ви проблесне някаква мисъл в празните кухи глави???И хиляда избора да правим все същото ще бъде!!! Докога бе, хора??? Не ви ли прави впечатление че ще затрием държавата??? Това ли ви е целта??? Това ли искате???Има ли тук останали българи??? Или сте само sigani, турци и арменци???
81
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изобщо не сме объркани избирателите другарю! Сметките са,че този който Не е гласувал з ГЕРБ на предните 2 избора,пак няма да гласува за ГЕРБ; Слави и ДБ са пътници! В парламента ще влезе партията на на Стефан Янев ще бъде близо до 1 вия,макар и всичко да е възможно! Так че изненадата ще е партията на Янев! ПП ще загуби доста от избирателите си! Дори и да е 1 вас, ГЕРБ Пак няма да може да управлява;-:)))Так щее доста интересно н тези избори!-'))
80
4
 
2
 
! Отговори
тиз преди 1 година
До: номер 86 Не, не е изход. Изход НЯМА! НИКАКЪВ! ТУПИК!
79
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще гласувам само и само Продай България да не влезнат в парламента.
78
25
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Категорично вървим към изгонване на руския посланик Митрофанова и закриване на руското посолство в София!
77
29
 
4
 
! Отговори
аз преди 1 година
Лошото е че ПП ГРОБ е едниствения изход.
76
6
 
1
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
За публикацията: Категорично ДА.
75
8
 
10
 
! Отговори
мира преди 1 година
ИТН направиха услуга на БСП Нинова е напред и то много а ИТН ще гледа парламент през крив макарон. Вола като ровел хвърлял на гърба с и Ясно че на слави му текат пари от К. андеево барабар с Боко те са си сие тпва лъсна най накрая
74
6
 
11
 
! Отговори
лошия Бойко преди 1 година
ние постове не щем ! помните ли това изказване на всички промянаджии ?
73
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
30 години си избираме само месии и все статукво получаваме. Статукво от алчни национални предатели, грижливо подготвено ГМО от задкулисието. Кристално ясно е, че нищо не е наред. Време е за смяна на системата - тази система ще ни предлага само това, което вече не искаме, колкото и да гласуваме. България изчезва като независима национална държава и се превръща пред очите ни буквално в сметището на Европейската империя. Търси се българският Орбан, като начало.
72
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ми пука за нови избори, по ми пука тоя път за кой ще се гласува.Детската градина уж свежо бъдеше уж нови лица, млади, напълниха американските памперси яко, ние ще им плащаме смяната пак. Плачевно става.
71
11
 
7
 
! Отговори
vlady преди 1 година
ИТН ще загуби - от 9.52% на предните избори ще паднат до около 6, БСП от 10.26 до около 8 - имат стабилен твърд електорат. За ДБ е под въпрос влизането в парламента, ГЕРБ надали ще има по-добър резултат.
70
10
 
14
 
! Отговори
Нали преди 1 година
...си давате сметка, че Киро е отроче на Радев и Херо Мустафа?! Резултатът е потресаващо тъъъъп! Има форма БЕЗ съдържание!
69
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не знам за другите, но Прокопиеффф определено губи, идват много по-яки в лицето на Спас Русев
68
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес Бойко Борисов има рожден ден.
67
15
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да не си наред с главата за да гласуваш отново за Кирчо и Кокорчо.
66
10
 
17
 
! Отговори
sostin преди 1 година
Те за това не искат избори, защото са у канафката. Тези дето плюват по Бойко, може само да му папат дедолеса, защото тогава бяха спокойни времена, а сега е пълен хаос и всичко поскъпна двойно и тройно. Крал бил нам кво правил, ако имаше и едно вярно нещо, бясното куче Рашков да ги беше затворил сите, но с един казал на друг че чул от трети и с извадки от гуглето не става.
65
0
 
9
 
! Отговори
Един там преди 1 година
Няма ли кой да дойде и да управлява държавата без да краде!? Да вкара крадците на държавни пари в концлагери да чукат камъни цял живот и да върнат всичко откраднато!
64
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ОкОпация. ...Смени си опорките. Тези вече не са актуални.
63
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Aз пък не съм убеден че стария хитрец Борисов ще успее да спечели изборите... Като цяло гласовете за ПП почти няма да намалеят от ноември, защото всички нормални хора виждаме в каква сложна ситуация управляват, и колко усилия полагат... Не вярвам и БСП и ДБ да загубят електорат, понеже техния си е твърд... ИТН ще изчезнат (за щастие), а Копейкин ще си удвои депутатите, Янев също ще влезе с 15 - 20 депутата... И какво се получава Още по-патова ситуация и от миналата година!