Категорично вървим към избори, губещи са БСП и ДБ

Според Александър Димитров ГЕРБ и ПП ще си разменят местата
13 юни 2022 09:13, Петя Славова
163
Категорично вървим към избори, губещи са БСП и ДБ
Снимка: БГНЕС

След разпада на четворната коалиция с оттеглянето на ИТН се насочваме категорично към нови избори. Такова мнение изрази пред БНР политологът и преподавател в УНСС Александър Димитров.

"Не виждам дали тази коалиция ще преодолее вече натрупаното негативно впечатление у гражданите, в обществото. В момента не виждаме нищо по основната заявка на тази коалиция – борбата с корупцията. Виждаме съвсем друго – спорове около постове, дебати около назначения, които се случиха със стотици за 6 месеца, в различни сектори на публичната администрация, местната власт, виждаме повече от предишното дори. Аз съм сигурен, че избирателите са изключително объркани.", заяви той.

Още по темата

По думите му, големите губещи на следващите избори са ДБ и БСП. "Техните проценти ще са доста по-надолу, "Възраждане" ще спечели доста повече", прогнозира  Димитров. При ИТН има очаквания да върнат част от резултата си, посочи той. По думите му най-вероятно ГЕРБ и ПП "ще си сменят местата" -  ГЕРБ ще се върне на първо място, но с много по-нисък от желания резултат.

За да има правителство на малцинството, трябва да има парламентарна култура, каквато нямаме. Освен това трябва да има повече партии в парламента – други играчи, които не са номинално обявени като управляващи и опозиция и които епизодично да подкрепят предложения на едно правителство, допълни политологът.

Според Димитров "има вариант, в който ИТН се разцепва", това е "изпитаният, който вече сме наблюдавали", защото "Възраждане" на този етап е монолитен блок, ДПС винаги е бил такъв, а от ГЕРБ не може да се очаква да се отделят толкова депутати.

В тази ситуация президентът е доста по-резервиран, отколкото бихме очаквали, коментира Александър Димитров в предаването "Преди всички".

Къс програмен кабинет е много неясна конструкция, смята политологът, който пита ако се приеме актуализация на бюджета и предстоят нови избори, какво налага такъв програмен кабинет.

Премиерът Петков не е подготвен по казуса "Северна Македония", категоричен е Димитров. Той очерта три позиции - коалиционна, президентска и на външното министерство. Според него правителството не може да води разговор на три нива в три различни контекста, а хоризонтите не се виждат, само втвърдяване на позициите.

"Г-жа Нинова в лично качество едва ли ще е добър парламентьор, но познавайки характера на Трифонов, се съмнявам, че който и да е, би го убедил да се върне", заяви още Димитров за евентуални преговори за скрепяване на коалицията или преформатиране на управлението.

Политологът обрисува Корнелия Нинова и Слави Трифонов като не най-диалогичните хора, "хора с твърди характери, държат да се налагат на другите, трудни на маса за преговори".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
3
 
4
 
! Отговори
УФФ преди 1 година
До ОффБарцелооонааа.....
61
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Губещ е българския народ. Дано на хората най накрая да им светне че в управлението на държавата не трябва да се допускат случайни хора със съмнителна репутация.
60
8
 
12
 
! Отговори
ОкОпация преди 1 година
Каква борба с корупцията,като няма правосъдие. От там не започне ли борбата,всичко е ала бала.Всички са за смяна,воглаве с каскета.И да се намалят тлъстите им заплати,защото нищо не правят.
59
16
 
13
 
! Отговори
Един там преди 1 година
герб са за затвора! Не за парламента!
58
6
 
30
 
! Отговори
Офф преди 1 година
Нашто тарикатче Киро хвана дъщерята на полковник Макензи , нацвъка й три дечица, възползва се от връзките на Бащата, и сега си вее байрака и лъже както Линда, така и всички нас! ПРОФЕСИОНАЛЕН лъжец! Идва му отвътре. Талант!
57
0
 
17
 
! Отговори
До Китайчев преди 1 година
Китайчев ,колкото и да смучеш от пръстите си ние го живеем този живот и разсъждаваме обективно мушмороко!Някой път човек трябва да седне със себе си и с фактите и да размишлява обективно!Не може всичко да отричаш или да въздигаш до небесата !...Който по дълго е живял и преживял доста години не живее в Гугъл ,а в реалният живот!.Помним ,юнако ,кой какво стори ....или не стори!?!
56
7
 
17
 
! Отговори
Еми преди 1 година
Елементарните,непросветените, пак се занимават с Борисов.Абе ей, глухи ли сте,не чухте ли какво каза Борисов-Че няма никакво намерение ГЕРП да управляват счупена държава.Така,че вълненията са напразни,както главите ви са празни
55
20
 
7
 
! Отговори
Спеца преди 1 година
Губещи ще са ИТН и ДБ! Ще спечелят Възраждане ,партията на Янев ,а Борисов пак ще е с пръст в устата! БСП има твърд електорат и е непоклатима!
54
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Премиерът Петков не е подготвенсебе си да управлява, ка-моли държава. Просто е удобен на тези, дето мудърпат конците.
53
7
 
27
 
! Отговори
ДБили преди 1 година
ДБ са херомустафинска партия на умнокрасивитета - безполезни, но кресливи и досадни посредствени хорица, които обаче са решили, че щом козируват на американския чорбаджия са големите "европейци" и "атлантици". Именно това са досадниците, които с осрайнски знаменца и спринцовки с ваксини по аватарите учат във фейсбук "*** ***" как трябва правилно да си живее живота. Ако това недоразумение не влезе в следващия парламент, много ще се изкефя.
52
4
 
18
 
! Отговори
Мдааа преди 1 година
Запей си песен.... ЗА ПОЛИТИК НЕ СТАВАШ СЛАВЧЕ ТИ СИ БУДАЛАААааа... три парламента съсипаааа... и каква я мислиш сега аааа ...
51
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чалгията разсипа 2 поколения и 3 парламента. Славун е наркоман.
50
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мафията е на старта и точат зъби, спряха им милиардите, а идват и нови от Европа. Слави е бушон и изгърмя. Кофти за чалга поколението, пак останах с пръст в устата, бедни, проЗти и некадърни.
49
12
 
19
 
! Отговори
Силва преди 1 година
Добре ли се чувствате всички вие ,които се въодушевихте от юмрука на онзи от Славяново, и заедно с него натресохте на България тези негодници.Съвест имате ли?Онзи от Славяново не влиза в сметките,защото него го интересува само кокалс
48
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко фатмашкиВоенни партии вече имате? 3 или 4 - партията на Янев, партията на Радев, партията на Волен, партията на шкембе войводата? Вие сте по-голема военна диктатура от Русия. Даже Русия няма толкова много военни партии. Война ли ще правите, нещо?
47
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро Манекена Продажния Предател също едва ли ще спечели от нови избори.
46
4
 
20
 
! Отговори
Е да де, ама.. преди 1 година
Славче вече поне е спокоен... и той е от СТАТУКВОТО ... беше 1 път(и можеше да е още 2 пъти) в управление на държавата... две правителства провали на път е и трето!!!! Така, че споко Славче и ти вече си СТАТУКВО и ново НС само през крив макарон!!!
45
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко и Слави трябва да забравят за мъжките си разногласия и да спасят България от комунизма!
44
4
 
11
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Гледам, наредили сте вече новия Парламент. Не забравяйте обаче едно. Българина, а и не само той, помни точно една седмица, макс две, ако му се напомня. Така, че кой ще спечели на следващите избори, е много рано да се каже. Тогава много фактори ще са повлияли. Войната в Украйна, някой нов вирус, някой нов закон в ЕС дето да вкара Македония директно... изобщо не е ясно кой печели и кой губи.
43
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демократи: резултата от изборите няма да ни хареса, за това изборите са вредни. Добрите избори са само тези, които имат резултат, който ни харесва. Тези избори няма да са демократчни! - Това чувам аз като някой говори против избори.