Категорично вървим към избори, губещи са БСП и ДБ

Според Александър Димитров ГЕРБ и ПП ще си разменят местата
13 юни 2022 09:13, Петя Славова
163
Категорично вървим към избори, губещи са БСП и ДБ
Снимка: БГНЕС

След разпада на четворната коалиция с оттеглянето на ИТН се насочваме категорично към нови избори. Такова мнение изрази пред БНР политологът и преподавател в УНСС Александър Димитров.

"Не виждам дали тази коалиция ще преодолее вече натрупаното негативно впечатление у гражданите, в обществото. В момента не виждаме нищо по основната заявка на тази коалиция – борбата с корупцията. Виждаме съвсем друго – спорове около постове, дебати около назначения, които се случиха със стотици за 6 месеца, в различни сектори на публичната администрация, местната власт, виждаме повече от предишното дори. Аз съм сигурен, че избирателите са изключително объркани.", заяви той.

Още по темата

По думите му, големите губещи на следващите избори са ДБ и БСП. "Техните проценти ще са доста по-надолу, "Възраждане" ще спечели доста повече", прогнозира  Димитров. При ИТН има очаквания да върнат част от резултата си, посочи той. По думите му най-вероятно ГЕРБ и ПП "ще си сменят местата" -  ГЕРБ ще се върне на първо място, но с много по-нисък от желания резултат.

За да има правителство на малцинството, трябва да има парламентарна култура, каквато нямаме. Освен това трябва да има повече партии в парламента – други играчи, които не са номинално обявени като управляващи и опозиция и които епизодично да подкрепят предложения на едно правителство, допълни политологът.

Според Димитров "има вариант, в който ИТН се разцепва", това е "изпитаният, който вече сме наблюдавали", защото "Възраждане" на този етап е монолитен блок, ДПС винаги е бил такъв, а от ГЕРБ не може да се очаква да се отделят толкова депутати.

В тази ситуация президентът е доста по-резервиран, отколкото бихме очаквали, коментира Александър Димитров в предаването "Преди всички".

Къс програмен кабинет е много неясна конструкция, смята политологът, който пита ако се приеме актуализация на бюджета и предстоят нови избори, какво налага такъв програмен кабинет.

Премиерът Петков не е подготвен по казуса "Северна Македония", категоричен е Димитров. Той очерта три позиции - коалиционна, президентска и на външното министерство. Според него правителството не може да води разговор на три нива в три различни контекста, а хоризонтите не се виждат, само втвърдяване на позициите.

"Г-жа Нинова в лично качество едва ли ще е добър парламентьор, но познавайки характера на Трифонов, се съмнявам, че който и да е, би го убедил да се върне", заяви още Димитров за евентуални преговори за скрепяване на коалицията или преформатиране на управлението.

Политологът обрисува Корнелия Нинова и Слави Трифонов като не най-диалогичните хора, "хора с твърди характери, държат да се налагат на другите, трудни на маса за преговори".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
25
 
! Отговори
Грешката преди 1 година
На Радев и Херо Мустафа ще я платим Всички Ние. Казва се Киро Куролацията.Няма връзка с Главния мозък. Само с долната глава.
21
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДБ + ПП, това е анти-корупционния полюс. Но, ще стане това, което тоя объркан народ гласува. Няма значение с какви бюлетини, хартиени или пластмасови, народът винаги си го получава. Това е закона на всяка социална среда. Нищо не идва отвън. В крайна сметка, ние си го причиняваме.
20
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гнома излиза в пенсия. Гечев повече няма да види НС. БСП са срутище благодарение на Нинова. Дядо Еконтий ще иска да си плати за нов министерски стол, ама нанай. Всички са се увъртяли като глистии. Точат държавни пари. През 3 месеца бюджет-мюджет. Кой прави през 3 месеца бюджет? Сега се сърдят на чалгаря, че вдигнал гълъбите. Ще ги вдигне, като Киро и Асен не спазват коалиционните споразумения. Няма да го увърта като Нинова.Тя уж през ден казваше напускам коалицията,ама се хвана за комисионните.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
боже що за неграмотност,"аЗ" се пише с буква З.
18
5
 
23
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
Който се залепи за Киро - Титаника поради манекенската му харизма, потъва заедно с него! А избирателите им - измамени. Точно както Лъже с Усмивка едновременно Линда и Лена - точно така Ви лъже и Всички Българи! Добре че Слави се усети Почти Навреме!!! Но още не е късно да ни пре..еббат окончателно!
17
4
 
22
 
! Отговори
Пп преди 1 година
Не се справиха с нищо - нормално е да не им се гласува повече довериеХората дадоха шанс на промяната и останаха горчиво изльгани в това число и ас
16
0
 
6
 
! Отговори
До Китайчев преди 1 година
Китайчев,всичко знаеш ,явно вече са ти поникнали косми !? Аз не съм достатъчно млад за да знам всичко като теб ,пубере !
15
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП ще изчезнат,освен ако софтуерът на машините за гласуване не е пипнат.
14
10
 
13
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Последната дума ще има Американското посолство. Кюлче...ефенди,вече не се...вписва там,миришат му краката,даже не...знае английски,а за Харвард да не говорим.
13
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДБ отиват в пенсия при началника им Костов,и с право!!
12
2
 
10
 
! Отговори
Губещи Александре преди 1 година
СА Итн и Гепи. От дпусето същото те си имат хора които да гласуват за тях дори и турци. ТАКА НАПРАВИ СЛАФ. ТОЙ ВЪВЕДЕ ТОЗИ ЗАКОН. ПОМОГНА ИМ. И ВСИЧКО ПАК НА НОВО. НАЙ ГУБЕЩ Е НАРОДА.
11
31
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В същност, Кирил Петков е първият който наистина се опитва да се бори с корупцията, но отпорът е толкова силен, че тези млади мъже трябва да са много упорити и психически, че и физически здрави, за да удържат на силата на мафията навсякъде около нас, навсяяяякъде. Това е исполинска задача. Браво, че се захванаха да ринат *** на нашата политическа класа, а това е нечовешки трудно начинание.
10
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фигуранта оправи държавата, велик лидер, събра достойни, умни хора. Неговите избиратели са най умните.
9
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
4 Слави е хитрец. Той ясно видя, че Кирил ни води към крах с македонския въпрос и естествено отказа да носи отговорност да дивотийте на Киро. А че Киро лъже за Северна Македония го потвърди само преди минути и дясната Елена Поптодорова, която ясно каза че ЕС не може да е гарант за СМакедония. Та Слави опитва да спаси партията си и честно казано почти успява.
8
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП ако Радев не им включи машинна подкрепа няма да минат 4% и ще са първата партия която от първи директно отпадат от парламента.
7
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спокойно, сега ще изпълзят същите дето вече на три избора обясняваха че важното е да не е ГЕРБ и пак ще обясняват същото.
6
23
 
16
 
! Отговори
Китайчев преди 1 година
Тиквата се прави на интересен, обаче той ошушка всичко в държавата - само по 80/20 и 60/40 са платени милиарди левове на "наши" фирми без да вършат никаква работа. Сега дали ще ги връщат,а? Кой получава пари без да работи? Ковид-мовид глупости, ами като нямаш работа пускаш кепенците, държавата е длъжна да осигури помощи за по един хляб и едно мляко на ден на останалите без работа, оттам нататък а се оправят.
5
11
 
43
 
! Отговори
1234 преди 1 година
ДБ никога вече няма да помиришат власт! Никога!
4
7
 
8
 
! Отговори
Асан преди 1 година
А кой пичели. Славуца или Лена :)))
3
27
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слави е предател, неориентирана личност, вече стана пълно кукуригу