Петков: Ако Радев не иска да е объркан, да следи хората, които го подкрепиха

Премиерът посочи двете неофициални причини според него за напускането на ИТН
18 юни 2022 15:26, Елка Василева
204
Петков: Ако Радев не иска да е объркан, да следи хората, които го подкрепиха
Снимка: архив, БГНЕС

„Виждам реакция на грешна информация и никакво вглеждане в това, което хората искат.  Не знам дали е подведен или объркан, но има нещо, което го прави да изглежда не човекът, който си спомням. Има шанс бързо да се върне към своята сила. Ако не иска да бъде объркан, да следи хората, които го подкрепиха. Сега просто трябва да излезе на площада, да излезе да ги попита, да каже „ Може би съм се объркал, какво искате?. Така премиерът Кирил Петков коментира по Дарик радио последните изказвания на президента Румен Радев.

Още по темата
„Когато задкулисието влезе в президентската институция, всички ние излязохме на площада, защото искахме да покажем, че това е една червена линия, която ако прекосиш, гражданското общество идва и те защитава. Видяхме „Възраждане“ с ГЕРБ, ДПС и ИТН,  точно като една коалиция на задкулисието ни нападнаха и унищожиха ролята на един толкова светъл човек (бел.ред. Никола Минчев). Видяхме същите лица и сега. Призовавам го (бел.ред. Румен Радев) да се замисли защо същите хора, които бяха на площада, когато главния прокурор влезе в президентската институция, сега бяха отново на площада, за да подкрепят правителството“, допълни още Петков.

На въпрос дали купува депутати, министър-председателят отговори, че няма купуване или пазаруване, а всеки носи отговорност и има своята историческа роля. „ Бяхме се събрали съмишленици от ПП преди една седмица и мислехме какво се случва оттук нататък, ние усещахме, че задкулисието дърпа с всички възможни лостове, за да свали това правителство. Имаше гласове от хора, които уважавам, които казваха, че нищо не може да се прави в момента и трябва да се ходи на избори, но някои от нас казаха, напротив, трябват ни 12 гласа и ние трябва един по едни да говорим с всеки възможен депутат, който вярва, че клетвата му за България, лоялността му, не е към нечий партиен лидер,“ каза Петков.

Петков сподели, че е почувствал надежда, когато първите петима депутати от ИТН ясно са заявили, че скъсват с идеята някой да им диктува какво да прави. „Продължихме да говорим с всеки един, който вярва, че отговорността за промяната не е на партия, не е на лидер. Ние сме тук, за да ги обединим. В този момент, ако 6 човека натиснат бутона „не със статуквото“, „не със задкулисието“, имаме „право на собствено мнение“, България ще има съвсем друга посока,“ каза Петков.

Премиерът обясни, че за да бъде правителството стабилно, е трябвало да се предприемат два хода - „ да даваме обществените средства на същите тези хора, срещу които обещахме, че ще се борим, да оставим пенсионерите назад. Този тип политики биха довели до стабилност, но и до циментирането на това задкулисие и поредното предаване на обещания, това ние няма да го направим. Ценността е да си на правилната страна на историята, да изтеглиш една нация напред, на цената на всичко, това е цената, която сме готови да платим,“ каза Петков.

Относно френското предложение Кирил Петков ясно заяви, че няма да вземе ясна позиция относно РС Македония, докато Народното събрание не вземе решение. „Аз като министър-председател няма да направя нищо, ще изчакаме това решение, то е национално и изисква по-голямо обединение от хора.“

По негови думи като неофициални поводи за напускането на ИТН могат да се считат, че са огромните средства, които „ние не разрешихме да се похарчат непрозразно в сферата за строителството на пътищата“. Като втора причина той посочи факта, че от ПП не одобриха предложението Любомир Каримански от ИТН да стане гуверньор на БНБ. „Между едни партньори не е страшно да се карат, страшното е, когато се направят безпринципни решения,“ каза Петков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
2
 
10
 
! Отговори
пх преди 1 година
Това не е Парламент! Това е жалка Пародия!
135
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 159 Киро Истината също става. :)
134
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неслучайно на петков му викат Киро Лъжата. Още отпреди да състави проекта пп.
133
3
 
14
 
! Отговори
Този Премиер преди 1 година
е не Просто Вреден, той е Опасен за България и Демократичните Процеси - вижда се ясно, че истинският му идеал е Диктатура, който не е с Него, за него задължително е Срещу него, това е типичното Мислене на Диктатор!!
132
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смислова информация = 0... Локуми и нищо повече )))
131
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев е първият напълно ялов президент. Такъв президент "ражда" недъгави същества. Сега Киро лъжеца внедрен от фypaжката се обърна срещу него.
130
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблема в България не е дали да се вдигне македонското вето,А проблема е КОЙ да то вдигне. Борисов иска Той да го вдигне и няма да даде на Петков да го вдигне.
129
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кокорчо що се държи като уплашена селска девойка?
128
0
 
15
 
! Отговори
Алеко Константинов преди 1 година
"Пази, боже, сляпо да прогледа" - анализ: Разказът проследява живота на едно бедно селско момче, което по волята на щастливата случайност поема пътя от мръсотията и мизерията към висшите слоеве на обществото. За съжаление, този път не облагородява неговата душевност, а го отчуждава от род и отечество, поражда в душата му високомерие, алчност и егоизъм...
127
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирчо вие може да сте подкрепили Радев, ама аз съм гласувал за него, а за вас не усетих ви още ранната есен, че лъжете като навиждали и се радвам, че не съм се подлъгал, ИНТ също не ме подлъгаха да гласувам за тях за разлика от доста други дето ви се вързаха и на вас и на Славчо чалгата.
126
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дотук ни докараха джендърите самонарекли се "българска интелигенция".
125
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто Киро е с мого лица скрити зад един трениран опит за усмивка. От Просто Киро се превърна в Киро Куриеро. Всъщност той си е куриер. Дойде чак от Кан нада инструктиран през няколко офиса на едни на вид различни но всъщност едни и същи либерал-болшевики.
124
1
 
13
 
! Отговори
Нет Рубля, Нет Газь преди 1 година
този Буквално се е СамоЗабравил! в Българският за такива имаме една фраза - Пази Боже, Сляпо да Прогледне!!
123
6
 
5
 
! Отговори
Есаул преди 1 година
И какво толкова е казал Кирил? Нека Радев да не се крие като Слави, а слезе и разговаря с хора, имали нещастието да гласуват за него!
122
7
 
2
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 1 година
До Анонимен 138Радев, никога не е бил лично срещу Гешев;))) Масон масона, око не вади;))) Радев застана срещу Гешев, не защото обича народа и ненавижда Задкулисието, а защото бе застрашен, неговият брат-масон, съветника му Пламен Узунов, който реално е истинският президент на България. Радев е просто фасада! Задкулисието е именно в президентската институция, а не вън от нея;))) Гешев с пълно право разследва Узунов за търговия с влияние, такава е налице! Но,Гешев остана, разбраха се помежду тех
121
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПОДКРЕПИХ ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ И СЪМ ОБЪРКАН, ТАКА ЧЕ КИРЧО ХАРВАРДСКИ МОЛЯ ТЕ ИНФОРМИРАЙ НИ ДАЛИ ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА ПРОВЕЖДАНА ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО Е В СЪОТВЕТСТВИЕ С чл.1 и чл.105 ОТ КОНСТИТУЦИЯТА, ЩОТО ОБЪРКВАНЕТО НЕ МЕ Е НАПУСНАЛО!!!
120
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европейските *** надигат глас щото имат СВОБОДА, а кат бяха само *** преди 1989г. си траеха като мишки!!! Е и това ако не е ЛИЦЕМЕРИЕ!!! ИЛИ ПО СКОРО ПРЕДАТЕЛСТВО И ПРОДАЖНОСТ!!!
119
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам някакъв ухльо нарекъл се бутар ще протестира срещу опозицията да ти пикам на бунтара.
118
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 1 2 9! Бау е веган, няма кокал за изпускане и е справедлив, дори когато няма интерес! За Украйна е по скоро Z и V с нюанс от казаното от Кисинджър, а тук е срещу фалшиви патриотари, копейчици и всякакви мафиотски създания! Кирил да се оттегли от поста, ПП да продължи! Прекален светец и по католик от папата и Богу не е угоден !
117
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Президентът го назначи, а той се взе насериозно. "Когато задкулисието влезе в президентската институция, всички ние излязохме на площада" - той не е бил на площада, а влизането в президенството просто беше гаф на Гешев, за който той отдавна съжалява.