Петков: Ако Радев не иска да е объркан, да следи хората, които го подкрепиха

Премиерът посочи двете неофициални причини според него за напускането на ИТН
18 юни 2022 15:26, Елка Василева
204
Петков: Ако Радев не иска да е объркан, да следи хората, които го подкрепиха
Снимка: архив, БГНЕС

„Виждам реакция на грешна информация и никакво вглеждане в това, което хората искат.  Не знам дали е подведен или объркан, но има нещо, което го прави да изглежда не човекът, който си спомням. Има шанс бързо да се върне към своята сила. Ако не иска да бъде объркан, да следи хората, които го подкрепиха. Сега просто трябва да излезе на площада, да излезе да ги попита, да каже „ Може би съм се объркал, какво искате?. Така премиерът Кирил Петков коментира по Дарик радио последните изказвания на президента Румен Радев.

Още по темата
„Когато задкулисието влезе в президентската институция, всички ние излязохме на площада, защото искахме да покажем, че това е една червена линия, която ако прекосиш, гражданското общество идва и те защитава. Видяхме „Възраждане“ с ГЕРБ, ДПС и ИТН,  точно като една коалиция на задкулисието ни нападнаха и унищожиха ролята на един толкова светъл човек (бел.ред. Никола Минчев). Видяхме същите лица и сега. Призовавам го (бел.ред. Румен Радев) да се замисли защо същите хора, които бяха на площада, когато главния прокурор влезе в президентската институция, сега бяха отново на площада, за да подкрепят правителството“, допълни още Петков.

На въпрос дали купува депутати, министър-председателят отговори, че няма купуване или пазаруване, а всеки носи отговорност и има своята историческа роля. „ Бяхме се събрали съмишленици от ПП преди една седмица и мислехме какво се случва оттук нататък, ние усещахме, че задкулисието дърпа с всички възможни лостове, за да свали това правителство. Имаше гласове от хора, които уважавам, които казваха, че нищо не може да се прави в момента и трябва да се ходи на избори, но някои от нас казаха, напротив, трябват ни 12 гласа и ние трябва един по едни да говорим с всеки възможен депутат, който вярва, че клетвата му за България, лоялността му, не е към нечий партиен лидер,“ каза Петков.

Петков сподели, че е почувствал надежда, когато първите петима депутати от ИТН ясно са заявили, че скъсват с идеята някой да им диктува какво да прави. „Продължихме да говорим с всеки един, който вярва, че отговорността за промяната не е на партия, не е на лидер. Ние сме тук, за да ги обединим. В този момент, ако 6 човека натиснат бутона „не със статуквото“, „не със задкулисието“, имаме „право на собствено мнение“, България ще има съвсем друга посока,“ каза Петков.

Премиерът обясни, че за да бъде правителството стабилно, е трябвало да се предприемат два хода - „ да даваме обществените средства на същите тези хора, срещу които обещахме, че ще се борим, да оставим пенсионерите назад. Този тип политики биха довели до стабилност, но и до циментирането на това задкулисие и поредното предаване на обещания, това ние няма да го направим. Ценността е да си на правилната страна на историята, да изтеглиш една нация напред, на цената на всичко, това е цената, която сме готови да платим,“ каза Петков.

Относно френското предложение Кирил Петков ясно заяви, че няма да вземе ясна позиция относно РС Македония, докато Народното събрание не вземе решение. „Аз като министър-председател няма да направя нищо, ще изчакаме това решение, то е национално и изисква по-голямо обединение от хора.“

По негови думи като неофициални поводи за напускането на ИТН могат да се считат, че са огромните средства, които „ние не разрешихме да се похарчат непрозразно в сферата за строителството на пътищата“. Като втора причина той посочи факта, че от ПП не одобриха предложението Любомир Каримански от ИТН да стане гуверньор на БНБ. „Между едни партньори не е страшно да се карат, страшното е, когато се направят безпринципни решения,“ каза Петков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
3
 
8
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
Кироо няма никаква мафия просто не ставаш не ставаш не ставаш язък че купуваш депутати оставка избори шепата нафиркани пред парламента бяха показно че ти си Оставка и разбери България е на всички българи а ти си министър председател на България но къде ти самозабравил се нарушител на конституцията нагло лъже изневерява на жена си назначава любовницата си на много пари нулеваци Лъжци ПОЗОР оставка избори
115
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам чувството, че този човек не живее в ревлния свят и си мисли, че с лъжи ще баламосва хората.
114
8
 
0
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Оооооо европейските *** са много гръмогласни б.р.е! Я по-тихо, че ще ви приберат за 15г. в раша...слушкайте, нямате право на мнение...свиквайте!!!!
113
2
 
7
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 1 година
Хайде да го напиша така, за да не ме триете;))) Кой град най-често напоследък посещава Радев? Кой село в околностите на този град посещава Радев? Точно така, градът е Пловдив, а селото е Първенец!;))) Кмет на Община Родопи е Павел Михайлов от село Първенец, част от Инициативният комитет подкрепил Радев за втори мандат. Той е от село Първенец, но от село Първенец е и Пламен Узунов, бивш шеф на пловдивското МВР и негов президентски съветник! Затова и "Родопи" получи най-много пари! Свински черва;)
112
7
 
6
 
! Отговори
Бунтар преди 1 година
Разбрахме ви що за стока сте.И Слафчо и Фърчилчо.Идеали-бошлаф.Всичко е за пари,затова сте против младите,но не сте познали.Когато се организира протест на 21 юни вторник в подкрепа на ПП,сещайте се кой ще докара каруци с пътници да контрира протеста-Нищожник Копейкин.Ако трябва,ще има кютек.Нема начин!!!
111
0
 
0
 
! Отговори
Вуте преди 1 година
До Нане...ти май май си за приказката...Я и сам да съм пак, че се бутам...к.в.и 99% бълнуваш...хахаха
110
3
 
13
 
! Отговори
Дедо Лъжо преди 1 година
Дедо Лъжо да каже за кои хора говори ? Тези които уж се бяха организирали "спонтанно" !!! Как може хем едни хора спонтанно да са дошли на протест, хем Ледо Лъжо всички до един да ги познава (така каза в Панорама). Голям, не огромен лъжец и манипулатор ! Нищо друго !
109
6
 
8
 
! Отговори
Българин преди 1 година
За кори има един изход - Оставка и Вън!
108
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
О Бау пак ли си тука. Кокъла се изплъзва и пуснаха кучетата да лаят ли Бау!?
107
15
 
5
 
! Отговори
Бау преди 1 година
Кирил ви раздруса ганчовския манталитет и затова е този вой! Не бил консенсусен с мафията....!!!???
106
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Политиците трябва да са зависими от народа а не от мафията или чужди интереси. Е не случихме на политици.
105
3
 
14
 
! Отговори
Махайте се преди 1 година
Вън от България некадърници!
104
13
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Давай Кико с теб сме!!!
103
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирил бил казал, че "Ако зависи от мен не бих предал държавата за нищо на света." От което вадим извода, че нищо не зависи от него. А самото изречение, с тази конструкция и това внушение, говори страшно много.
102
5
 
12
 
! Отговори
Q преди 1 година
Все сме имали премиери и политици, но К.П. и А.В. надминават всички досега по лъжливост, продажност и дебелоочие.Харвардска запазена марка.
101
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шапката ще излезе наистина най големия разединител в историята ни. Вместо да помага и да се опитва да намаля напрежението той прави обратното. Явно си има задачи човека...
100
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Буратино, айде марш към Канада, че грам не се търпиш !
99
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен 98! Казваш, че Кирирл се е конфронтирал с жена си Линда, а не се сещаш, че Радев ,,се е конфронтирал" с майката на децата си и се е оставил да го заблуди една дълга мотовилка! Глупав мъж!
98
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро требва да разбере, че в БГ требва да си внимателен и да не подкрепяш предателите макета, щото те са ни рана отдавна, безсмислена при това, щото ни мразят :) Как да подкрепяш хора, които те мразят Киро ? :) Ние им дадохме независимост, ние ги отървахме от конфликтите в Югославия, те за благодарност само ни плюят, брак без любов :)
97
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ и ДПС подкрепяха Кирчо за всичко освен за БЮРМ и тоя орева орталъка, егати безгръбначното същество.