При липса на лидери борбата с корупцията е трудна

Когато няма и искрено желание, трудно се получава
4 юли 2022 22:09, Петя Славова
35
При липса на лидери борбата с корупцията е трудна
Снимка: БГНЕС

Осем точки е включила в програмата си евентуалното правителство на Асен Василев, а сред водещите е борбата с корупцията.

Според Руслан Стефанов, главен икономист и програмен директор на Центъра за изследване на демокрацията, когато няма искрено желание и вътрешни лидери, които да движат антикорупционната програма, много трудно се получава.

Още по темата

"Имаше две партии – ПП и ДБ, които ясно заявяват, че искат антикорупционна промяна, но това не им стига за мнозинство. Едва ли сега бихме могли да очакваме, че ще има коренна промяна.", коментира той пред БНР

"Темата за "Турски поток" остава под повърхността, а това са важните мрежи, финансовите потоци, които осигуряват тези добре известни мрежи на влияние на Русия в България. Кръвоносната система на това влияние идва именно от подобни огромни проекти, както беше "Турски поток", а преди това "Южен поток", АЕЦ "Белене" – огромни финансови потоци, които влизат в българската икономика. Българските служби трябва да ни кажат тези огромни потоци къде са", изтъкна икономистът.

По казуса с данъците на "Лукойл" Стефанов коментира: "Акцизите у нас са най-ниските в Европа и българската държава отдавна реално субсидира този квазимонопол. Не само проблемът със запазването му, с тази дерогация, с допълнителния внос, който в момента се осъществява, и преработване на нефт. Това е нещо, което остава като сериозен въпрос."

Редица правителства едно след друго не разрешават тази тема. Непрекъснато ни се предлагат заместващи теми, смята експертът.

"Белене", идеи за огромни водородни батерии, паркове – все такива,  които звучат бомбастично, но има вероятност зад тях да прозират също такива интереси. Спомнете си едномилиардния меморандум, който беше подписан със странна проруска компания от предходното правителство (правителството в оставка – бел. ред.)"


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имаме две партии ПП и ДБ, които ясно заявяват, че искат антикорупционна промяна, .....и останалите скачат срещу тях , защото им настъпват здраво далаверите!! Останалите са просто мафията в Парламента. Това е.
20
3
 
3
 
! Отговори
Възрожденец преди 1 месец
С Бога и народа напред и нагоре с д-р Костадинов и Възраждане! Да пребъде Велика България!
19
0
 
6
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
допуската кардинална грешкяа пичове!вярвам ви и ще ви подкрепям,идете при хората,говорете с хората за Бога!идете на избори...хората решават...ако ви повярват и им се доверите...ще се изненадате...с франкенщайн на нинова...сте пътници!защо не говорите,за газа,за санирането,за КТБ,за лотарийте на Божков,заАЕЦ оборудването на склад,за шпионите на раша,за кражбите в болниците и училищата,в общини и кметства...защо????121...и какво от това?...не ви разбираме,не говорите с нас хората...ок!!!
18
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Между другото, Василев е като Петков, но на стероиди. По-добре е, че идва негово правителство. И дано удържат още дълго момчетата.
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези двамата са ми безкрайно противни.
16
3
 
8
 
! Отговори
Дует преди 1 месец
Сулю и Пулю
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лидери няма. Всеки козирува на някой. Така че гледаме към главните лидери - Путин или Байдън. Преценяйти си ;)
14
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички лидери са купени лица от Митрофанова. Един Кирил не е и го смазаха.
13
3
 
7
 
! Отговори
Голямата лъжа преди 1 месец
ПП се рекламират като новото лице,с главна цел борбата с корупцията.Тази мантра се тиражира навсякъде,по всяко време от медийния слугинаж.Целта е да се осигури чуждестранна подкрепа,видите ли,ние сме единствените искащи и можещи да сразят корупцията у нас.Тръби се постоянно,но резултати-никакви. Нещо повече-излизат нелицеприятни истини за реални действия на хора от правителството,които са откровено корупционни практики.На тази власт лъжата е основен стил в комуникацията с обществото.
12
0
 
5
 
! Отговори
ПУТИН Е ЛИДЕР... преди 1 месец
И СЕ БОРИ С КОРУПЦИЯТА В ПАНЕЛКИТЕ НА ОДЕСА И ЛИСИЧАНСК, КАТО ЕЖЕДНЕВНО ГИ БОМБАРДИРА............... И РАДЕВ Е ЛИДЕР, КОЙТО СЕ БОРИ С КОРУПЦИЯТА-СКОРО С ЧЕТВЪРТО ПОРЕДНО СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО.... АМА МНОГО УПОРИТО СЕ БОРИ....
11
0
 
14
 
! Отговори
Майора преди 1 месец
Абе Стефанов каква заявка за борбс с корупцията от ПП , която дойде на власт чрез платените протести на олигарсите и които за 9 дни изхарчиха 9 млд ле и за 6 месеца пбщо 20 млд лв о от ДБ д наследника на комунизма и без гден стаж Иванов- Ало Маджо и среща в джипа с Бобоков и прокурора от Живково време Атанасов и изпълняващи поръката на Прокопиев! Тези ли да водещите в борбата с корупцията?
10
0
 
11
 
! Отговори
L. преди 1 месец
Аре - Канада гидиджас!
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Куку и Пипи.. куклите на конци на Байдън
8
0
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
АКО изобщо мине "Втория проект" на пъпъ,Василев ще бъде ПОХАРЧЕН..Ухиления клоун зад него свърши пъкленото си дело и остави...или по-точно чорбаджиите му оставиха сега Асен да вади кестените от огъня..
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
9 млрд лв изхарчи правителството на Кирил Петков само за девет дни през декември.Това корупция ли е или народно благоденствие?
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не толкова трудно ,Гешев ги подкара за корупция
5
1
 
11
 
! Отговори
До 1 преди 1 месец
За пари освен да се скарат, щото за жени едва ли? Няма условия за пресечки точки ..
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Борбата с Корупцията се използва ЦРУ да овладее съдебната система и назначава съдии като в украйна
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КАТЕГОРИЧНО В МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ Е ДОСТАВЯНА ДРОГА ЗА ПРОСТОТО КИРО И КОМПАНИЯ! АФЕРА НАСТОЯВА НЕЗАБАВНО ДА БЪДАТ ОПОВЕСТЕНИ ЗАПИСИТЕ ОТ ОХРАНИТЕЛНИТЕ КАМЕРИ, КОИТО СА В ПРОКУРАТУРАТА! НЯМА ПО-ГОЛЯМ ОБЩЕСТВЕН ИНТЕРЕС ОТ ТОЗИ ДА СЕ ВИДИ УПРАВЛЯВАТ ЛИ БЪЛГАРИЯ НАРКОЗАВИСИМИ ЛИЦА! С просто око и най-големият невчасник в България може да забележи, че откакто записите с доставка на дрога за МС попаднаха в Прокуратурата Простото Киро престана да споменава името на главния прокурор Иван Гешев.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По голяна корупция от това да си назначавате роднини приятели, кумове на високи постове и да купувате депутати не съм виждал досега.